
Ένα σχέδιο διαχείρισης καταστροφών προκειμένου να απομακρυνθεί η «θαλάσσια βλέννα» που απειλεί τη Θάλασσα του Μαρμαρά έθεσε σε εφαρμογή η τουρκική κυβέρνηση.
Το πυκνό και γλοιώδες στρώμα της οργανικής ύλης έχει εξαπλωθεί στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κωνσταντινούπολης, συνιστώντας απειλή για τη θαλάσσια ζωή και για την αλιευτική βιομηχανία της περιοχής.
Σημειώνεται πως τα νερά της Θάλασσας του Μαρμαρά βρίσκονται δίπλα στην Κωνσταντινούπολη με τα 16 εκατομμύρια κατοίκους, αλλά και πέντε άλλες επαρχίες.

Δεκάδες σκάφη
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τουρκίας, Μουράτ Κουρούμ, ανέφερε ότι 25 σκάφη καθαρισμού και τοποθέτησης πλωτών φραγμών, καθώς και 18 άλλα σκάφη, εργάζονται για να αποτρέψουν την εξάπλωση της βλέννας.
Παράλληλα, τόνισε πως η παράνομη αλιεία και τα δίχτυα «φάντασμα» θα σταματήσουν και η Τουρκία θα κηρύξει τη Θάλασσα του Μαρμαρά προστατευόμενη περιοχή μέχρι το τέλος του 2021.
«Ξεκινάμε τις προσπάθειές μας για καθαρισμό τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα σε 15 σημεία. Είμαστε αποφασισμένοι να σώσουμε τον Μαρμαρά και θα τον σώσουμε. Δεν θα τον αφήσουμε στο έλεος της μοίρας» δήλωσε ο Κουρούμ.

Περίπου 1.000 εργαζόμενοι θα φέρνουν τα απόβλητα στην ακτή και θα τα μεταφέρουν σε δημοτικές εγκαταστάσεις. Και οι επτά πόλεις στην ακτή της Θάλασσας του Μαρμαρά -συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης μαζί με τις Tekirdag, Canakkale, Yalova, Bursa, Balikesir και Izmit- συμμετέχουν στις προσπάθειες καθαρισμού.
Σύμφωνα με επιστήμονες, η κλιματική αλλαγή και η μόλυνση έχουν συμβάλει στην ταχεία εξάπλωση της οργανικής ύλης, η οποία περιέχει μια ευρεία ποικιλία μικροοργανισμών και μπορεί να αναπτυχθεί όταν ανθρώπινα λύματα διαρρέουν στη θάλασσα.


Latest News

Διαταγή Τραμπ για επιθέσεις εναντίον των Χούθι στην Υεμένη - «Ο χρόνος σας τελείωσε»
Για τουλάχιστον εννιά νεκρούς αμάχους κάνει λόγο το υπουργείο Υγείας των Χούθι – Μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ και προς το Ιράν

Κικίλιας: «Πρώτος στόχος μου να μην αυξηθούν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»
Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας παραλαμβάνοντας από τον Χρήστο Στυλιανίδη ανήγγειλε τέσσερις προτεραιότητες στη ναυτιλία και την ακτοπλοϊα

Ζελένσκι: Ο Πούτιν λέει ψέματα για την «περίπλοκη εκεχειρία»
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία της Βρετανίας

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου δεν βρήκε αποδείξεις για περικύκλωση Ουκρανών στρατιωτών στο Κουρσκ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ζητήσει την παράδοση των Ουκρανών στρατιωτών στο Κουρσκ, ενώ δεσμεύτηκε ότι, αν το κάνουν, θα τους χαρίσει τη ζωή.

Οι 6 πυλώνες της πολιτικής Παπασταύρου για την ενέργεια και το περιβάλλον
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου στη διάρκεια παραλαβής των αρμοδιοτήτων του τόνισε τη σημασία της ενέργειας στα εθνικά ζητήματα

Βρετανία: Τι είπε στην τηλεδιάσκεψη 26 ηγετών για την Ουκρανία, o Κιρ Στάρμερ
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας σχοινοβατεί ανάμεσα στον ιστορικό υπερατλαντικό σύμμαχο και το φιλο-ουκρανικό πνεύμα που κυριαρχεί μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.

Φιντάν: Αν προσφέρουμε στην ασφάλεια της Ευρώπης θα ζητήσουμε ανταλλάγματα
«Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένας τομέας που πρέπει να επανεξετάζεται καθημερινά», είπε ο Χακάν Φιντάν

Τραμπ: Απειλές σε πολιτικούς, εισαγγελείς και δημοσιογράφους σε ομιλία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τους αντιπάλους του με φυλάκιση σε ομιλία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Δέσμευση Δήμα για «στοχοπροσήλωση, αποτελεσματικότητα και σεμνότητα» στο Υπ. Υποδομών και Μεταφορών
Τι δήλωσαν οι Χρίστος Δήμας και Κωνσταντίνος Κυρανάκης κατά την παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Μαρινάκης: Εξαιρετικά σημαντική η αναβάθμιση από τη Moody's
«Η κυβέρνηση έχει στόχο να μεταφέρει αυτή την επιτυχία στις ζωές των πολιτών, δημιουργώντας δουλειές και αυξάνοντας τους μισθούς», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.