![Κικίλιας: Στα σχέδια της κυβέρνησης η δυνατότητα επιβράβευσης ή διευκόλυνσης όσων έχουν εμβολιαστεί](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/kikilias-scaled.jpg)
Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας όσον αφορά την πορεία του προγράμματος «Ελευθερία».
Όπως τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το πρόγραμμα εξελίσσεται καλύτερα από το στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες το ποσοστό, συνυπολογίζοντας και τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί, ξεπερνά το 70%.
«Στις ηλικίες άνω των 60 ετών μαζί με τις πρώτες δόσεις και τα ραντεβού που έχουν κλειστεί ξεπεράσαμε το 70% των εμβολιασμένων. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά ακόμα και αυτές οι ηλικίες ανεβαίνουν ανά πενταετία. Είναι όλα τα ποσοστά πάνω από 70%, αν συνυπολογίσεις και τα ραντεβού», επισήμανε και πρόσθεσε ότι ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες και τις μεγάλες ηλικίες ο στόχος είναι μόνιμα να βελτιώνονται τα ποσοστά αυτά.
«Είμαστε καλύτερα από το στόχο μας»
«Το πρόγραμμα Ελευθερία πάει πολύ καλά και το πρόγραμμα Γαλάζια Ελευθερία ακόμα καλύτερα. Είμαστε καλύτερα από τον στόχο μας. Η τεράστια αυτή υγειονομική επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στα δεδομένα. Ξεκινήσαμε με 50 εμβολιασμούς την ημέρα, πολύ αμφέβαλαν για το πρόγραμμα και χθες κάναμε 102. 576 εμβολιασμούς, έχουμε 1.500 εμβολιαστικά κέντρα, ανοίγουμε την Πέμπτη την ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών όλα τα εμβόλια και θα ακολουθήσει η ομάδα 18-24, για την οποία οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα», επισήμανε ο κ. Κικίλιας.
Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι διαθέσιμα στα νησιά τα mRNA εμβόλια κι όχι μόνο το Johnson&Johnson. «Σπρώχνουμε τόσο πολύ το πρόγραμμα Γαλάζια Ελευθερία και τώρα στέλνουμε στα νησιά υπερπολλαπλάσιες εμβολιαστικές γραμμές και εμβόλια mRNA, της Pfizer, πέρα από το Johnson&Johnson έτσι ώστε να τονώσουμε ακόμα περισσότερο την εμβολιαστική κάλυψη», δήλωσε και πρόσθεσε ότι σε λίγες ημέρες εκκινούν και οι διαδικασίες εμβολιασμών των κατάκοιτων.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε για αποστολή εμβολίων σε Αίγινα, Νάξο, Κέρκυρα, Πάρο, Χίο, Κως, Σύρος, Θάσος, Λευκάδα, κ.ά.
Σε ό,τι αφορά στις παρενέργειες, ανέφερε ότι είναι αμελητέες σημειώνοντας ότι μια γυναίκα που παίρνει αντισυλληπτικά έχει 20.000 φορές περισσότερες πιθανότητες για θρόμβωση.
Προνόμια
Ερωτηθείς σχετικά με τα προνόμια των εμβολιασμένων, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι είναι λογικό και θεμιτό να υπάρχουν κίνητρα, τα οποία επεξεργάζεται η κυβέρνηση. «Αυτό θα γίνει αφού δοθεί πρόσβαση στα εμβόλια σε όλους τους πολίτες. Δεν πρόκειται για τιμωρία των υπολοίπων, αλλά δυνατότητα επιβράβευσης ή διευκόλυνσης αυτών που έχουν εμβολιαστεί με βάση την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα».
Συμπλήρωσε δε ότι αυτή η συζήτηση θα γίνει από το φθινόπωρο, αν και υπογράμμισε ότι ο ίδιος θεωρεί ότι από μόνη της η κοινωνία θα σπρώξει τους υπόλοιπους να εμβολιαστούν. «Θα τελειώσουμε με την τουριστική περίοδο, θα δούμε για την παροχή κινήτρων και το φθινόπωρο θα αποφασίσουμε τι θα γίνει με αυτούς που δεν εμβολιάζονται. Θεωρώ ότι από μόνη της η κοινωνία θα σπρώξει τους υπόλοιπους να εμβολιαστούν. Η κοινωνία δεν μπορεί να μείνει κλειστή έναν ακόμα χειμώνα. Δεν είναι παιχνίδι. Ακόμα χάνονται ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.
Ο ίδιος κράτησε χαμηλούς τόνους για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμών του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, τονίζοντας ότι το ποσοστό αυτών που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο είναι χαμηλό. «Όταν τα νοσοκομεία δίνουν τη μάχη και είναι γεμάτες οι κλίνες Covid και οι ΜΕΘ και κινδυνεύουν με burn out οι γιατροί και οι νοσηλευτές, δεν είναι σοφό αυτός που διοικεί να κάνει μια σπασμωδική κίνηση», ανέφερε. Ωστόσο, δήλωσε ότι είναι ηθικά ανεπίτρεπτο και προβληματικό να υπάρχουν ανεμβολίαστοι γιατροί και νοσηλευτές.« Έχουμε πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων γιατρών πάνω από 80%-85% σε ΕΣΥ και ιδιωτικές κλινικές, όταν για τη γρίπη το ποσοστό αυτό ήταν 30%. Επομένως είναι ένα άλμα», επισήμανε.
Ερωτηθείς αν θα λάβουν κάποιας μορφής ενίσχυση οι γιατροί που δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο. «Ήδη μια φορά επιβραβεύτηκαν οριζόντια με το δώρο και μελετώνται και άλλες πρωτοβουλίες σε διάφορα επίπεδα, και οικονομικό, προκειμένου να στηριχτούν αυτοί οι άνθρωποι», είπε χαρακτηριστικά.
Εμβολιασμός εφήβων
Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων, σχολίασε ότι «στόχος είναι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εφήβων πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς από τη στιγμή που οι διεθνείς αρχές το εγκρίνουν. Η δυνατότητα είναι σημαντική να υπάρχει και να οργανωθεί ώστε να μπορέσει να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», υπογράμμισε. Ωστόσο, τόνισε ότι «αφήνουμε τους επιστήμονες να μελετήσουν σωστά το τι υπάρχει και ποια είναι η επικινδυνότητα, ποιες είναι οι κλινικές μελέτες για τους εφήβους. Με βάση αυτά τα στοιχεία εισηγούνται οι επιστήμονες και αποφασίζει η κυβέρνηση», κατέληξε.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Κυβερνοεπιθέσεις: Το 2024 εντοπίστηκαν 1,6 εκατ. επιθέσεις σε παίκτες του Roblox](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/hacking-600x400.jpg)
Γίνεται φόρτωση... κυβερνοαπειλής: Πάνω από 1,6 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις σε παίκτες του Roblox το 2024
Η τεράστια δημοφιλία του παιχνιδιού Robloxτο έχει καταστήσει ελκυστικό στόχο για κυβερνοεπιθέσεις
![Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/nea-odos1-600x399.jpg)
Ερχονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Από Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου - Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία
![Άκης Τσελέντης: Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tselentis-1024x682-1-600x400.jpg)
Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου ο Άκης Τσελέντης
Ο Άκης Τσελέντης παραιτήθηκε από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου καταγγέλλοντας ότι σε αυτή συμμετέχουν επιπλέον μέλη χωρίς ΦΕΚ
![Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/european_commission_hq-flags_web-3-600x375.jpg)
Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται στον προϋπολογισμό
Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς τη σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
![Google: Ο «Κόλπος της Αμερικής» έφτασε στην εφαρμογή Χάρτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Gulf-of-America-600x364.jpg)
Τέλος απο τους χάρτες της Google ο Κόλπος του Μεξικού - Ήρθε ο «Κόλπος της Αμερικής»
Η αλλαγή της ονομασίας σε «Κόλπος της Αμερικής» έγινε μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετονομάζει την περιοχή
![Σαντορίνη – Σεισμοί: Νέα ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,3 Ρίχτερ – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tseln-600x390.jpg)
Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ
![Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Συγκαλείται την Τρίτη – Ποιο είναι το κεντρικό θέμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/T2212-600x400.jpg)
Συγκαλείται την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Το κεντρικό θέμα
Σήμερα, Τρίτη, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη
![Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santor-600x400.jpeg)
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη - Αισθητός στην Αθήνα
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης έγινε αισθητός στην Αθήνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.
![Πέθανε ο Τάκης Οικονομόπουλος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Takis-Oikonomopoulos-600x400.jpg)
Πέθανε ο Τάκης Οικονομόπουλος
Το ελληνικό ποδόσφαιρο βυθίστηκε ξανά στο πένθος, καθώς έφυγε από την ζωή ο παλιός τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Τάκης Οικονομόπουλος
![ΕΚΠΑ: Πάνω από 12.800 σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-03_14-47-12-2-2-1200x900-1-600x450.jpg)
ΕΚΠΑ: Πάνω από 12.800 σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό
Που υπάρχουν κατολισθήσεις