Πάνω από 230.000 Έλληνες έχουν εκδώσει το ψηφιακό πιστοποιητικό, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν πρόταση της χώρας και πως η Ελλάδα ακόμα και στις πιο σκοτεινές εποχές της πανδημίας είχε σχέδιο και προνοητικότητα.

«Ήμασταν οι πρώτοι που το εισηγηθήκαμε αντιμετωπίζοντας έντονες αντιδράσεις», είπε για να συνεχίσει λέγοντας πως λίγους μήνες μετά η πρόταση της Αθήνας γίνεται πραγματικότητα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το ψηφιακό πιστοποιητικό θα συμβάλει σε ένα πιο ασφαλές καλοκαίρι ώστε ο τουρισμός να ανοίξει και να θέσει προοπτικές πιο ισχυρής οικονομίας. «Είμαι εδώ και για έναν απολογισμό της μάχης για την πανδημία που τώρα γίνεται σχεδιασμός για την μάχη προς την ευημερία», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη ότι «αποτελεί απόδειξη ότι ακόμα και στο πιο σκοτεινό σημείο του τρίτου κύματος η χώρα είχε σχέδιο και προνοητικότητα για το τι θα συμβεί στους μήνες που θα ακολουθούσαν. Όταν βρεθήκαμε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δεκεμβρίου είχα επισημάνει ότι αυτό που μοιάζει μακρινό, τα ταξίδια, θα έπρεπε να συζητηθεί για να γίνει πραγματικότητα. Το πετύχαμε. Για να έχουμε συμφωνία μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών απαιτούνται χρόνια. Αυτή τη φορά πετύχαμε συμφωνία μέσα σε 2 μήνες. Σήμερα προστέθηκαν 2 χώρες ακόμα Ισπανία και Λιθουανία και ελπίζουμε ότι θα ενταχθούν όλες οι χώρες».

«Μπαίνουμε σταδιακά στην εποχή της ανάκαμψης. Χωρίς να εφησυχάζουμε φαίνεται πως βαδίζουμε προς την υπέρβαση», σημείωσε. «Αν ο εμβολιασμός αποτελεί αντίδοτο στον κορωνοϊό το ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν η πρώτη τονωτική κίνηση για την οικονομία», συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των διαδικασιών λόγω της πανδημίας σημειώνοντας πως μέσα σε λίγους μήνες «πετύχαμε όσα πιθανόν να μας έπαιρναν χρόνια».

Οι εμβολιασμοί

Μόνο 5 από τους 392 διασωληνωμένους είναι εμβολιασμένοι, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι αυτό πρέπει να μας προβληματίσει πολύ.

Στην Ελλάδα των νέων οριζόντων δεν επιτρέπεται να υπάρχουν δύσπιστοι απέναντι στην επιστήμη, είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην σημασία των εμβολιασμών ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής χαρακτήρισε ως τεράστια επιστημονική επιτυχία ότι αναπτύχθηκαν εμβόλια σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα λέγοντας ότι είναι ένα θαύμα της επιστήμης.

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

«Την πειθώ που έχει χρησιμοποιήσει η πολιτεία θα την διαδεχθεί και η επίσημη θέση της για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων», είπε προαναγγέλλοντας την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για συγκεκριμένες ομάδες.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οι διευκολύνσεις στους πλήρως εμβολιασμένους θα έρθουν το φθινόπωρο.

Αρχικά ο πρωθυπουργός είπε ότι για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζομένων σε γηροκομεία θα γνωμοδοτήσει η επιτροπή βιοηθικής το επόμενο διάστημα και η κυβέρνηση θα αποφασίσει με ευαισθησία με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία

Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες θα είναι η ίδια η ζωή που θα δείξει τις διευκολύνσεις. Είναι μια συζήτηση που θα ξεκινήσει σύντομα και η αφετηρία θα είναι όταν όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια.

Για παράδειγμα, είπε ο κ. Μητσοτάκης «ουδείς το φθινόπωρο δεν θα μπορεί να απαγορεύσει σε επιχειρηματία εστίασης να πει ότι δέχεται μόνο εμβολιασμένους στο μαγαζί του».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ένοπλες Δυνάμεις: Πώς θα χρηματοδοτηθεί το στεγαστικό πρόγραμμα για τα στελέχη
Επικαιρότητα |

Πώς θα χρηματοδοτηθεί το στεγαστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων για τα στελέχη

Ο Δένδιας παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να βρει πόρους για το στεγαστικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Η ευθύνη δεν πάει διακοπές – Συγκεκριμένα τα χρονοδιαγράμματα για το πρόγραμμα έργου
Επικαιρότητα |

Μήνυμα Μητσοτάκη σε υπουργούς - «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις προτεραιότητες για το 2025 διαμηνύοντας στους υπουργούς ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι συγκεκριμένα και δεν υπάρχει η πολυτέλεια του εφησυχασμού