Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών (World Ocean Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1992. Θεσμοθετήθηκε στις 8 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την Γη στο Ρίο Ντε Ζανέιρο, όπου 150 ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο υπέγραψαν τη Συνθήκη για την Βιοποικιλότητα, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την εξαφάνιση σπανίων ειδών από το ζωικό και φυτικό βασίλειο.

Από το 2009,η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Οι ωκεανοί καλύπτουν περισσότερο από το 70% του πλανήτη μας και παράγουν τουλάχιστον το 50% του οξυγόνου μας.
Είναι το σπίτι για το μεγαλύτερο μέρος της βιοποικιλότητας της Γης και η κύρια πηγή πρωτεϊνών για περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο άτομα. Επιπλέον, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ , μπορούν να απορροφήσουν περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών CO2.

Προστασία της έβδομης οικονομικής δύναμης στον κόσμο

Οι ωκεανοί είναι ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς ακρογωνιαίους λίθους του κόσμου: Η γαλάζια οικονομία παρέχει τα προς το ζην για περισσότερα από 820 εκατομμύρια άτομα και οι ωκεανοί περιέχουν περιουσιακά στοιχεία που εκτιμόνται σε περισσότερα από 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό καθιστά την μπλε οικονομία την έβδομη οικονομική δύναμη στον κόσμο από το ΑΕΠ.

Ωστόσο, με το 90% των μεγάλων πληθυσμών ψαριών να εξαντλείται και το 50% των κοραλλιογενών υφάλων να καταστρέφονται, η ανθρωπότητα παίρνει περισσότερα από τους ωκεανούς, από όσα μπορούν να αναπληρώσουν.

Σύμφωνα με το World Economic Forum οι ωκεανοί μας πεθαίνουν και η ανθρώπινη αυτή παρέμβαση θα μπορούσε να μας κοστίσει 428 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2050.

Επένδυση στη Μπλε Οικονομία

Αίσθηση προκαλεί έκθεση της BNP Paribas με αφορμή την σημερινή ημέρα:

Στην έκθεση τονίζεται ότι «ως παγκόσμιο θέμα αειφορίας, η επένδυση στην μπλε οικονομία ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις προτεραιότητες βιώσιμης επένδυσης της BNP Paribas Asset Management».

«Πιστεύουμε ότι η επένδυση στην γαλάζια οικονομία θα συμβάλει στην προώθηση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και θα διασφαλίσει ότι οι ωκεανοί μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν ως η βασική πηγή απορρόφησης των εκπομπών άνθρακα από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Τέτοιες επενδύσεις είναι κατάλληλες για επενδυτές με μακροπρόθεσμη προοπτική, με ενδιαφέρον να συμβάλλουν σε ένα πιο πράσινο μέλλον και να έχουν θετικό αντίκτυπο», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Οι θάλασσες και οι ωκεανοί είναι εύφορο έδαφος για καινοτομία και πειραματισμό, με νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων θαλάσσιων επιχειρήσεων σε όλο και μεγαλύτερα βάθη, ρομποτικής, παρακολούθησης βίντεο και υποβρύχιων τεχνολογιών. Οι ωκεανοί είναι επίσης ένα χρυσωρυχείο για τις βιοτεχνολογίες στους τομείς των καλλυντικών, των γεωργικών τροφίμων, της ενέργειας και της φαρμακολογίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα