Στην τέταρτη θέση μεταξύ των χωρών τη ΕΕ με την πιο ισχυρή ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του έτους, βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Ειδικότερα το ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 4,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το ίδιο διάστημα το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,1% στην ΕΕ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,3% στο ευρώ έκταση και κατά 1,2% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2021, μετά -4,7% και -4,4% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 1,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ-  Oxford Economics: Ανθεκτικό το ΑΕΠ της ευρωζώνης στο α΄ τρίμηνο

Αύξηση του ΑΕΠ ανά κράτος μέλος

Η Ιρλανδία (+ 7,8%) και η Κροατία (+ 5,8%) κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενες από την Εσθονία (+ 4,8%) και την Ελλάδα (+ 4,4%). Οι ισχυρότερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Πορτογαλία (-3,3%) και τη Σλοβακία (-2,0%), ακολουθούμενες από τη Γερμανία (-1,8%) και Λετονία (-1,7%

Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,3% στην ευρωζώνη και κατά 1,2% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2021, μετά από μείωση 4,7% και 4,4% αντιστοίχως το προηγούμενο τρίμηνο.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, οι τελικές καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 2,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,9% στην ΕΕ (μετά από πτώση 2,9% στη ζώνη του ευρώ και 2,7% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο).

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,0% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,1% στην ΕΕ.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,9% στη ζώνη του ευρώ και 1,1% στην ΕΕ

Απασχόληση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για την απασχόληση, το πρώτο τρίμηνο του 2021 καταγράφηκε μείωση κατά 0,3% στην ευρωζώνη και κατά 0,2% στην ΕΕ, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το ίδιο διάστημα, τη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης κατέγραψε η Ουγγαρία (1,1%), η Ισπανία (1%), η Κύπρος και η Λιθουανία (0,8%), ενώ η μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης παρατηρήθηκε στη Λετονία (-3,9%), στην Ελλάδα (-1,7%) και στη Σλοβακία (-1,1%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Δημόσιο Χρέος: Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά μείωσής του
Οικονομία |

Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά μείωσης του δημοσίου χρέους

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης για μεγάλα ευρωπαϊκά έργα, μόνο με δάνεια και με πιο ομοιόμορφη κατανομή των κονδυλίων μεταξύ πλούσιων και φτωχότερων κρατών-μελών, λέει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου