Μικρές αυξήσεις του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει ανησυχίες στις χρηματοοικονομικές αγορές. Μήπως η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διακινδύνευσε την υπερθέρμανση της οικονομίας με το πακέτο διάσωσης 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και τα σχέδια για πρόσθετες δαπάνες για επενδύσεις σε υποδομές, δημιουργία θέσεων εργασίας και ενίσχυση των αμερικανικών οικογενειών; Τέτοιες ανησυχίες είναι πρόωρες, λαμβάνοντας υπόψη τη βαθιά αβεβαιότητα που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε.
Ποτέ δεν είχαμε δει μια ύφεση που προκαλείται από πανδημία, η οποία χαρακτηρίζεται από μια δυσανάλογα απότομη ύφεση στον τομέα των υπηρεσιών, άνευ προηγουμένου αυξήσεις της ανισότητας και αυξανόμενα ποσοστά αποταμίευσης. Κανείς δεν ξέρει καν εάν ή πότε ο COVID-19 θα ελεγχθεί στις προηγμένες οικονομίες, πόσω μάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενώ ζυγίζουμε τους κινδύνους, πρέπει επίσης να σχεδιάσουμε για όλες τις απρόβλεπτες καταστάσεις. Κατά την άποψή μου, η κυβέρνηση του Μπάιντεν έχει καθορίσει σωστά ότι οι κίνδυνοι να κάνουμε πολύ λίγα υπερτερούν των κινδύνων να κάνουμε πάρα πολλά.
Αντί να πανικοβληθούμε για τον πληθωρισμό, θα πρέπει να ανησυχούμε για το τι θα συμβεί στη συνολική ζήτηση όταν τα κεφάλαια που παρέχονται από τα πακέτα φορολογικών ελαφρύνσεων στεγνώσουν. Πολλοί από αυτούς που βρίσκονται στο κατώτατο σημείο της κατανομής εισοδήματος και πλούτου έχουν συσσωρεύσει μεγάλα χρέη – συμπεριλαμβανομένων, σε ορισμένες περιπτώσεις, καθυστερούμενων ενοικίων άνω του ενός έτους λόγω προσωρινής προστασίας από την έξωση.
Ορισμένοι σχολιαστές ανησυχούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα ενεργήσει όταν χρειάζεται. Πιστεύω, ωστόσο, ότι η Fed θα δράσει όταν χρειάζεται. Το ένστικτο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι ενσωματωμένο στο DNA των κεντρικών τραπεζών. Το δεύτερο εργαλείο είναι οι αυξήσεις φόρων. Η εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης υγείας της οικονομίας απαιτεί πολύ περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες θα πρέπει να πληρωθούν. Ο δείκτης φόρων προς ΑΕΠ των ΗΠΑ είναι πολύ χαμηλός, ιδίως λόγω των τεράστιων ανισοτήτων της Αμερικής.
Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για πιο προοδευτική φορολογία, για να μην αναφέρουμε περισσότερους περιβαλλοντικούς φόρους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Τούτου λεχθέντος, είναι απολύτως κατανοητό ότι θα υπήρχε διστακτικότητα για τη θέσπιση νέων φόρων ενώ η οικονομία παραμένει σε επισφαλή κατάσταση. Πρέπει να αναγνωρίσουμε την τρέχουσα «συζήτηση για τον πληθωρισμό» για το τι είναι: ένα παραπλανητικό στοιχείο από εκείνους που παρακωλύουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να αντιμετωπίσει ορισμένα από τα πιο θεμελιώδη προβλήματα της Αμερικής. Η επιτυχία θα απαιτήσει περισσότερες δημόσιες δαπάνες. Οι ΗΠΑ είναι τελικά τυχερές που έχουν οικονομική ηγεσία που δεν θα υποκύψει στον φόβο.
Ο Joseph E. Stiglitz είναι νομπελίστας στα Οικονομικά, καθηγητής στο Columbia University, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και πρόεδρος του οικονομικού συμβουλίου του προέδρου των ΗΠΑ.
Latest News
Υποβολή Ε9 για τις τροποποιήσεις του φορολογικού έτους 2024
Τροποποίηση στις ημερομηνίες υποβολής του εντύπου «Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων», του γνωστού εντύπου Ε9 καθώς και στην καταβολή του φόρου ΕΝΦΙΑ.
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (Ι’ Μέρος)
Η Ενιαία κωδικοποίηση ειδών
Ασθένεια εργαζόμενου: Υποχρεώσεις και δικαιώματα εργαζομένου και εργοδότη
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες
Για πόσο ακόμα θα συνεχιστεί η φρενίτιδα στη Wall Street
Κέρδη καταγράφουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ για το πρώτο εικοσαήμερο του έτους. Και τα πονταρίσματα για την ανοδική συνέχεια είναι χοντρά.
Η σημασία της Xρηματοοικονομικής εκπαίδευσης από το δημοτικό
Ο Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός αυξάνει την κοινωνική και οικονομική κινητικότητα των πολιτών και μειώνει δραστικά τις υπάρχουσες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες
Να θέσουμε τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων
Παρέμβαση Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη στην Ημερίδα του ΣΕΕΝ στο Ίδρυμα Ευγενίδου «Σύγχρονες Ακτοπλοϊκές Μεταφορές – Βιώσιμη Ανάπτυξη των Νησιών»
H οικονομία μπροστά στον εναπομείναντα 21ο αιώνα
Η ελληνική κοινωνία δεν είχε τις πνευματικές δυνάμεις να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στην κρίση, την οποία, άλλωστε, μόνη της δημιούργησε. Είναι, όμως, αυτό καταδικαστικό για το μέλλον;
Διευθύνσεως πρόσωπα YA 90972/21 και ΑΠ 480/2023 Τμήμα Β1
Πώς προέκυψε η ανάγκη να θεσπιστούν κριτήρια για τον χαρακτηρισμό μισθωτού ως «διευθύνοντος υπαλλήλου»
Τι συμβαίνει με το δολάριο;
Οι προαναγγελθείσες πολιτικές του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, δείχνουν τον δρόμο για ένα πανίσχυρο δολάριο. Τα μακροοικονομικά συνεπικουρούν.
Η υπεραπόδοση του ΑΕΠ στην Ελλάδα δεν ακολουθεί την ευρωπαϊκή σύγκλιση
Η υπεραπόδοση της ανάπτυξης της περιόδου 2019 – 2024 στην Ελλάδα δεν συνέβαλε στην εξισορρόπηση των εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων