Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η πρώτη έκδοση ισλαμικού ομολόγου (σουκούκ) σε δολάρια από τον πετρελαϊκό κολοσσό της Aramco, καθώς συγκέντρωσε άνετα 6 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η ζήτηση έφτασε τα 60 δισ. δολάρια.

Η κρατική εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας πρόσφερε σουκούκ τριετούς, πεντεατούς και δεκαετούς διάρκειας, με την υψηλή ανταπόκριση από διεθνείς θεσμικούς να αντανακλά  την αναζωπύρωση του κλάδου χάρη στην άνοδο των πετρελαϊκών τιμών, που έχουν αφήσει για τα καλά πίσω τους το κραχ των πρώτων μηνών του 2020

Συγκεκριμένα, οι τιμές κινούνται στα επίπεδα των 70 δολαρίων το βαρέλι και πάνω, έχοντας πολλαπλασιαστεί από τα σχεδόν 16 δολάρια που άγγιξαν κάποια στιγμή πέρυσι, λόγω της κατάρρευσης της παγκόσμιας ζήτησης εν μέσω της πανδημίας.

Παρά τους κλυδωνισμούς της περσινής χρονιάς, η εταιρεία διατήρησε τη χορήγηση μερίσματος που είχε υποσχεθεί, μια δαπάνη ύψους 75 δισ. δολαρίων, οπότε η έκδοση του ομολόγου έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση του κόστους αυτού, αλλά και τα σχέδια της Aramco να προχωρήσει νέες επενδύσεις αντισταθμίζοντας τις περσινές περικοπές.

Θυμίζουμε πως τα έσοδα της Aramco αναλογούν περίπου στο 40% του ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας, οπότε η ανάρρωση των τιμών διευκολύνει τόσο την εταιρεία όσο και τη βασιλική οικογένεια και τα δικά της σχέδια για την αναμόρφωση της οικονομίας της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή