
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όχι τόσο για την απόφαση αυτή καθ’ αυτή που θα λάβει, καθώς θεωρείται ελλημμένη, όσο για το σκεπτικό που θα ακολουθήσει την απόφαση αυτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και με βάση τα λεγόμενα μελών της ΕΚΤ, η ευρωπαϊκή τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη, παρατείνοντας το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ).
Τα οικονομικά δεδομένα
Τα στοιχεία που συνθέτουν την οικονομική πραγματικότητα στην Ευρώπη, προκαλούν αντιπαραθέσεις ως προς τον τρόπο προσέγγισής τους, ενώ παράλληλα προκαλούν εκπλήξεις:
Οι οικονομίες ανακάμπτουν με ταχύτατο ρυθμό, αλλά άνισα. Η πορεία της ανάκαμψης θεωρείται εύθραστη και άμεση σχετιζόμενη με την πορεία των εμβολιασμών. Η αγορά εργασίας παρουσιάζει στρεβλώσεις: αύξηση ανεργίας, αλλά και αδυναμία των επιχειρήσεων να βρουν εργαζόμενους. Και μέσα σε όλο αυτό το κλίμα ο πληθωρισμός καλπάζει.
Παρά το γεγονός ότι οι ιθύνοντες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού εμφανίζονται καθησυχαστικοί ως προς τους πληθωριστικούς κινδύνους, διαμηνύοντας ότι οι όποιες πληθωριστικές πιέσεις είναι προσωρινές, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Με αυτά τα δεδομένα, η ΕΚΤ καλείται να ζυγίσει τους κινδύνους για την ανάπτυξη και τους κινδύνους για τις τιμές.
Βάρος στην ανάπτυξη
Στην παρούσα φάση φαίνεται ότι προκρίνεται η ανάπτυξη. Έτσι, ο πληθωρισμός περνά προς στιγμήν σε δεύτερη μοίρα και η ΕΚΤ θα αποφασίσει διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και συνέχιση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στο πίσω μέρος του μυαλού της Κριστίν Λαγκάρντ και των συνεργατών της δεν ελλοχεύει ο φόβος μήπως καθυστερήσουν να αντιδράσουν αν ο πληθωρισμός ξεφύγει.
Διαβάζοντας πίσω από την απόφαση
Έτσι οι αγορές οι αγορές θα επιχειρήσουν να διαβάσουν πίσω από την απόφαση της ΕΚΤ, ώστε να διαβλέψουν πότε η ΕΚΤ θα αρχίσει να επιβραδύνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι οι αγορές θα συνεχιστούν απρόσκοπτα καθ’ όλη τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.
Υπάρχουν και κάποιοι, όπως ο Λουίτζι Σπεράντσα της BNP Paribas, που θεωρούν ότι στη συνεδρίαση της EKT την Πέμπτη θα δρομολογηθεί μια ήπια μεν αλλά σαφής και αισθητή μεταβολή του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Ένα άλλο ερώτημα που απασχολεί είναι το αν η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να μην χρησιμοποιεί πλέον τα «έκτακτα εργαλεία» για την εξασφάλιση ρευστότητας στη ζώνη του ευρώ.
Η στρατηγική της ΕΚΤ επισήμως θα επανεξεταστεί το Σεπτέμβριο, αλλά οι αναλυτές θεωρούν ότι η Λαγκάρντ στη συνέντευξη τύπου που θα δώσει μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης θα πιεστεί για να δώσει μια ιδέα πώς βλέπει τη μετάβαση από το «καθεστώς επείγουσας ανάγκης», κάτω από το οποίο λειτουργεί σήμερα η Τράπεζα, στο επόμενο στάδιο ενός πιο ευέλικτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (ΑΡΡ) την επόμενη χρονιά.
Τέλος σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, οι αναλυτές θεωρούν ότι, αν συνεχιστούν οι ταχύτατοι ρυθμοί ανάκαμψης, το κόστος δανεισμού θα αρχίσει να παίρνει την ανιούσα στην Ευρωζώνη.


Latest News

Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ φτάνει στην Chinatown
Οι κινεζοαμερικανικές μικρές επιχειρήσεις της Chinatown στοκάρουν εμπορεύματα προκειμένου να καθυστερήσουν τις αυξήσεις τιμών

Η DHL αναστέλλει αποστολές δεμάτων άνω των 800 δολαρίων προς τους Αμερικανούς καταναλωτές
Η DHL διευκρίνισε όμως ότι οι αποστολές αξίας κάτω των 800 δολαρίων, είτε είναι προς επιχειρήσεις είτε προς καταναλωτές, δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές

Μεγάλη, έως και επικίνδυνη, η έκθεση των ξένων στις αγορές των ΗΠΑ
H προειδοποίηση που απευθύνει η Deutsche Bank σε όσους έχουν επενδύσει στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία

Το σχέδιο του Κρετίνσκι πίσω από εξαγορά της Daily Mail - Πώς σκοπεύει να την μεταμορφώσει
Η Royal Mail αναμένεται -εκτός απροόπτου- να περάσει στα χέρια του Τσέχου μεγιστάνα, Ντάνιελ Κρετίνσκι, στα τέλη Απριλίου

Με καθυστέρηση οι προπαραγγελίες του Nintendo Switch 2 λόγω δασμών
Η προπαραγγελίες για το Nintendo Switch 2 θα ξεκινήσουν στις 24 Απριλίου - Οι προπαραγγελίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου

Επένδυση 256 εκατ. ευρώ από την τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία Tofas
Η Αρχή Ανταγωνισμού στην Τουρκία ενέκρινε την πώληση της επιχείρησης τοπικής διανομής από την Stellantis στην Tofas

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών - Υστερα ήρθε... η Κίνα
Μέχρι τη δεκαετία του 1980 οι ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος παραγωγός για σπάνιες γαίες

Δύσκολο στοίχημα το Made in USA- Πώς θα γυρίσει η παραγωγή στις ΗΠΑ
Η αισιοδοξία των CEO's για την ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας αλλά και οι επιφυλάξεις τους

Η διπλή «απειλή» Τραμπ για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες [γραφήματα]
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες από την Stellantis έως την BMW - Σε συνομιλίες ΕΕ και Κίνα για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Η βιομηχανία διατηρεί την ανοδική της τάση στην οικονομία της Κίνας
Η Κίνα είναι σίγουρη και ικανή να σταθεροποιήσει την εκτεταμένη βιομηχανική της οικονομία, δηλώνουν αξιωματούχοι της χώρας