
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όχι τόσο για την απόφαση αυτή καθ’ αυτή που θα λάβει, καθώς θεωρείται ελλημμένη, όσο για το σκεπτικό που θα ακολουθήσει την απόφαση αυτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και με βάση τα λεγόμενα μελών της ΕΚΤ, η ευρωπαϊκή τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη, παρατείνοντας το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ).
Τα οικονομικά δεδομένα
Τα στοιχεία που συνθέτουν την οικονομική πραγματικότητα στην Ευρώπη, προκαλούν αντιπαραθέσεις ως προς τον τρόπο προσέγγισής τους, ενώ παράλληλα προκαλούν εκπλήξεις:
Οι οικονομίες ανακάμπτουν με ταχύτατο ρυθμό, αλλά άνισα. Η πορεία της ανάκαμψης θεωρείται εύθραστη και άμεση σχετιζόμενη με την πορεία των εμβολιασμών. Η αγορά εργασίας παρουσιάζει στρεβλώσεις: αύξηση ανεργίας, αλλά και αδυναμία των επιχειρήσεων να βρουν εργαζόμενους. Και μέσα σε όλο αυτό το κλίμα ο πληθωρισμός καλπάζει.
Παρά το γεγονός ότι οι ιθύνοντες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού εμφανίζονται καθησυχαστικοί ως προς τους πληθωριστικούς κινδύνους, διαμηνύοντας ότι οι όποιες πληθωριστικές πιέσεις είναι προσωρινές, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Με αυτά τα δεδομένα, η ΕΚΤ καλείται να ζυγίσει τους κινδύνους για την ανάπτυξη και τους κινδύνους για τις τιμές.
Βάρος στην ανάπτυξη
Στην παρούσα φάση φαίνεται ότι προκρίνεται η ανάπτυξη. Έτσι, ο πληθωρισμός περνά προς στιγμήν σε δεύτερη μοίρα και η ΕΚΤ θα αποφασίσει διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και συνέχιση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στο πίσω μέρος του μυαλού της Κριστίν Λαγκάρντ και των συνεργατών της δεν ελλοχεύει ο φόβος μήπως καθυστερήσουν να αντιδράσουν αν ο πληθωρισμός ξεφύγει.
Διαβάζοντας πίσω από την απόφαση
Έτσι οι αγορές οι αγορές θα επιχειρήσουν να διαβάσουν πίσω από την απόφαση της ΕΚΤ, ώστε να διαβλέψουν πότε η ΕΚΤ θα αρχίσει να επιβραδύνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι οι αγορές θα συνεχιστούν απρόσκοπτα καθ’ όλη τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.
Υπάρχουν και κάποιοι, όπως ο Λουίτζι Σπεράντσα της BNP Paribas, που θεωρούν ότι στη συνεδρίαση της EKT την Πέμπτη θα δρομολογηθεί μια ήπια μεν αλλά σαφής και αισθητή μεταβολή του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Ένα άλλο ερώτημα που απασχολεί είναι το αν η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να μην χρησιμοποιεί πλέον τα «έκτακτα εργαλεία» για την εξασφάλιση ρευστότητας στη ζώνη του ευρώ.
Η στρατηγική της ΕΚΤ επισήμως θα επανεξεταστεί το Σεπτέμβριο, αλλά οι αναλυτές θεωρούν ότι η Λαγκάρντ στη συνέντευξη τύπου που θα δώσει μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης θα πιεστεί για να δώσει μια ιδέα πώς βλέπει τη μετάβαση από το «καθεστώς επείγουσας ανάγκης», κάτω από το οποίο λειτουργεί σήμερα η Τράπεζα, στο επόμενο στάδιο ενός πιο ευέλικτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (ΑΡΡ) την επόμενη χρονιά.
Τέλος σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, οι αναλυτές θεωρούν ότι, αν συνεχιστούν οι ταχύτατοι ρυθμοί ανάκαμψης, το κόστος δανεισμού θα αρχίσει να παίρνει την ανιούσα στην Ευρωζώνη.


Latest News

Oι ΗΠΑ «κόβουν» τις πληρωμές πετρελαίου από Βενεζουέλα - Eπιβεβαίωση από Eni
Οι ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Eni για την επικείμενη ακύρωση των αδειών που τους επιτρέπουν να εξάγουν πετρέλαιο και υποπροϊόντα της Βενεζουέλας

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να απαντήσει στους δασμούς Τραμπ, δηλώνει ο Σολτς
Οι εμπορικοί πόλεμοι πληγώνουν όλες τις πλευρές
![Τουρκία: Μεγάλες βλέψεις για παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_turkish_autos-600x352.png)
Τουρκικές βλέψεις για παραγωγή EV [γράφημα]
Η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση προσπαθώντας να γίνει πύλη αυτοκινητοβιομηχανιών, εκτός ΕΕ κυρίως, προς την ευρωπαϊκή αγορά

«Καρότο και μαστίγιο» Τραμπ σε Ρωσία - Οργισμένος με τον Πούτιν, απειλεί με νέες κυρώσεις στο πετρέλαιο
Ο Τραμπ είπε ότι ήταν «θυμωμένος» για τα πρόσφατα σχόλια του Πούτιν που προτείνει τρόπους εγκατάστασης νέας ηγεσίας στην Ουκρανία

Δασμοί Τραμπ: Το πλήγμα στο ΑΕΠ της ευρωζώνης – Οι εκτιμήσεις της S&P Global
Η Κομισιόν έχει αρχίσει να επεξεργάζεται ένα «δελτίο όρων» για μια πιθανή συμφωνία

Βουτιά στα κέρδη της Αυστραλίας από εξαγωγές πρώτων υλών και ενέργειας - Ο ρόλος του ασθενούς δολαρίου
Το σιδηρομετάλλευμα θα παραμείνει ο βασικός άξονας των εξαγωγών εμπορευμάτων για την Αυστραλία

Κίνα: Κεφάλαια 69 δισ. δολαρίων προς τέσσερις μεγάλες κρατικές τράπεζες
Το Πεκίνο θέλει να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαια των μεγάλων τραπεζών για να δώσουν περισσότερα δάνεια και να τονώσουν την οικονομία

Τι πιστεύουν οι ιδιοκτήτες Tesla στην Ευρώπη για τον Μασκ
Ρεπορτάζ του Guardian αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα οι ιδιοκτήτες Tesla στην Ευρώπη βιώνουν «έναν ηθικό πόνο, ένα δίλημμα και κάποιες φορές... ντροπή»

Οι πρώτες ρωγμές στην «ειδική σχέση» Ηνωμένου Βασιλείου - Αμερικής εξαιτίας των δασμών;
Ωστόσο, και μέχρι αυτή τη στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να πετύχει την εξαίρεσή του, σύμφωνα με πηγές της Ντάουνιγκ Στριτ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συμβάλλει στην ανάπτυξη της βιομηχανικής ζώνης της Ρωσίας
Στη Ρωσία, οι λιανοπωλητές σπεύδουν να επεκταθούν στη βιομηχανική ζώνη της χώρας, που τροφοδοτείται από την πολεμική μηχανή