
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Επίτροπο Valdis Dombrovskis και την Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας Ana Paula Zacarias, οι ευρωβουλευτές εξήραν τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι χώρες της G7 σχετικά με έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φορολογίας εταιρειών ύψους 15%. Αρκετοί μίλησαν για μια «ιστορική στιγμή» στην προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένου των φορολογικών παραδείσων. Άλλοι επέκριναν την ΕΕ για έλλειψη φιλοδοξίας, ζητώντας υψηλότερο φορολογικό συντελεστή. Ορισμένοι προειδοποίησαν ότι η «συμφωνία απέχει πολύ από το να επιτευχθεί» και ότι δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί εάν όλες οι χώρες της ΕΕ θα την αποδεχθούν.
Οι ευρωβουλευτές τόνισαν επίσης την ανάγκη συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο για την καταπολέμηση της νόσου COVID-19 και την ανάκαμψη από την πανδημία, καθώς και για συνεργασία όσον αφορά την προστασία του κλίματος. Επέμειναν επίσης ότι πρέπει να προωθηθεί η βιοποικιλότητα και να οικοδομηθεί ένας πιο δημοκρατικός κόσμος.
Εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για τη δέσμευση της κυβέρνησης Biden στην κατεύθυνση της διεθνούς συνεργασίας, πολλοί ευρωβουλευτές τόνισαν την ανάγκη να αναπτυχθεί κοινή προσέγγιση με τις ΗΠΑ όσον αφορά τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Κίνα. Εξέφρασαν την ελπίδα ότι η επιστροφή στην ομαλή πολυμερή συνεργασία θα επανέλθει σύντομα, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να δοθεί σημασία σε θέματα που φέρνουν κοντά τους εταίρους και όχι σε εκείνα που τους χωρίζουν. Οι ευρωβουλευτές επέμειναν επίσης ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να εργαστούν για την υπέρβαση των οικονομικών διαφορών τους όσον αφορά τα αεροπλάνα, τον χάλυβα και τα προσωπικά δεδομένα.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Charles Michel θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στις 15 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Είναι το πρώτο διεθνές ταξίδι του Joe Biden με την ιδιότητα αυτή.
Πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, οι ηγέτες των χωρών που απαρτίζουν την G7 θα συνεδριάσουν στις 11-13 Ιουνίου, στη σύνοδο κορυφής του Carbis Bay, στην Κορνουάλη. Η σύνοδος κορυφής του 2021 θα είναι η 47η σύνοδός τους και η πρώτη για δύο σχεδόν έτη. Η πιο πρόσφατη φορά που οι ηγέτες της G7 συναντήθηκαν αυτοπροσώπως ήταν στη σύνοδο κορυφής του 2019 στο Biarritz της Γαλλίας.


Latest News

Πώς ο Τραμπ σπάει τα νεύρα των αγορών – Οι απώλειες 4 τρισ. των μετοχών του S&P 500 και τα κέρδη 13 δισ. του ΧΑ
Οι δασμοί επηρεάζουν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα - Η αντιστροφή του «Trump trade» και η υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών

Από τον Balenciaga στον Gucci - Θα τα καταφέρει ο Ντέμνα Γκβασάλια;
Η προκλητική δουλειά του Ντέμνα για τον οίκο Balenciaga έθιξε πολλούς. Τώρα, καλείται να αποδείξει στον κόσμο της μόδας πως ήταν η σωστή επιλογή ως νέος επικεφαλής σχεδιαστή του οίκου Gucci.

Γιατί η Σουηδία επεκτείνει τις διαστημικές και αμυντικές δυνατότητές της
Η Σουηδία εξακολουθεί να εκτιμά τη συνεργασία με την Ουάσιγκτον, αλλά υποστηρίζει έναν ισχυρότερο ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ

Στην Tesla φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσει αντίποινα για τους δασμούς Τραμπ
Οι δηλώσεις της Tesla αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων σχετικά με τους δασμούς του Τραμπ

ΗΠΑ: Το ενεργειακό μέλλον του Καναδά στο συνέδριο CERA Week
Οι δασμoί Τραμπ και η εξίσωση που πρέπει να λύσει ο Καναδάς

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.
![Λάρι Φινκ: Ο άνθρωπος που διαχειρίζεται τα περισσότερο χρήματα στον κόσμο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/07/Larry_Fink-600x442.jpeg)
Λάρι Φινκ: Ο άνθρωπος που διαχειρίζεται τα περισσότερο χρήματα στον κόσμο [γράφημα]
Ο Λάρι Φινκ θεωρείται αυτοδημιούργητος, αφού μαζί με συνεργάτες του ίδρυσαν από το μηδέν την BlackRock το 1988

Η Porsche διαψεύδει σενάριο πώλησης μετοχών της στη Volkswagen
Η Porsche διαψεύδει τις πληροφορίες που δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα ταμπλόιντ Bild επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν το θέμα

Η Ιταλία φέρνει πιο κοντά την αυτοκινητοβιομηχανία με την αμυντική βιομηχανία
Η Ιταλία ετοιμάζει ένα βιομηχανικό σχέδιο με στόχο την ενίσχυση των συνδέσεων μεταξύ αυτοκινητοβιομηχανίας, άμυνας και αεροδιαστημικής

Στο «μυαλό» της Fed – Τι θα αποφασίσει ο Πάουελ για τα επιτόκια
Πού εστιάζουν αγορές και οικονομολόγοι στην επικείμενη συνεδρίαση της Fed - Ποιες άλλες κεντρικές τράπεζες συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα