![Η Βρετανία ζητάει εξαίρεση του Σίτι από τη συμφωνία του G7](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/05/βρετανία-1-scaled.jpg)
Λίγα 24ωρα πέρασαν από την ιστορική συμφωνία του G7 για την παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση και ήδη άρχισαν οι πρώτες αποσκιρτήσεις. Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ, προσπαθεί να εξαιρέσει το Σίτι του Λονδίνου από τα σχέδια του G7 για ένα νέο φορολογικό σύστημα που θα καλύπτει τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές επιχειρήσεις.
Ο Σουνάκ εμφανίσθηκε υπέρμαχος της συμφωνίας στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη Σύνοδο των επτά, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να πληρώσουν περισσότερα «οι σωστές εταιρείες, στα σωστά μέρη,» όμως όπως δήλωσε αξιωματούχος που βρισκόταν κοντά στις συνομιλίες, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ανάμεσα στις χώρες που ελπίζουν «για μια εξαίρεση του χρηματοπιστωτικού τομέα,» αντανακλώντας τους φόβους του Σουνάκ ότι οι παγκόσμιες τράπεζες –με έδρα στο Λονδίνο- θα επηρεαστούν από τη συμφωνία.
Για παράδειγμα, η HSBC –η μεγαλύτερη τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου με βάση τα έσοδα, παράγει πάνω από το 50% του εισοδήματός της στην Κίνα, ενώ η Standard Chartered έχει λίγες δραστηριότητες στη Βρετανία και εστιάζει στην Ασία και την Αφρική.
Ο Σούνακ έθεσε το θέμα στη διάρκεια των συνομιλιών του G7 στο Λονδίνο, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι σύμμαχοί του επιβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσει τις πιέσεις όταν το ζήτημα τεθεί προς συζήτηση στο G20 τον Ιούλιο. Η θέση του Λονδίνου ως κυρίαρχο χρματο-οικονομικό κέντρο στην Ευρώπη και από τα ισχυρότερα παγκοσμίως, τίθεται υπό αμφισβήτηση εξαιτίας του Brexit και της αδυναμίας να εξευρεθεί μια ικανοποιητική συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Βρετανία. Η προοπτική ενός τέτοιου φορολογικού συστήματος ίσως αποβεί μοιραίο για τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία του Λονδίνου.
«Η θέση μας είναι ότι επιθυμούμε οι εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να εξαιρεθούν και οι χώρες της Ε.Ε. έχουν την ίδια θέση,» δήλωσε Βρετανός αξιωματούχος, ωστόσο ο Πρόεδρος Μπάϊντεν θέλει να διευρύνει το φάσμα του φόρου ώστε να μην πλήξει μόνο τους τεχνολογικούς γίγαντες των ΗΠΑ.
Η λογική της εξαίρεσης του χρηματοπιστωτικού τομέα εμφανίσθηκε τον Οκτώβριο του 2020, όταν με βάση το σχέδιο για τον πρώτο πυλώνα οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες χαρακτηρίζονταν ειδική περίπτωση επειδή γενικά υπάρχουν οι απαιτήσεις κεφαλαίου σε διαφορετικές δικαιοδοσίες και γιαυτό πληρώνουν το σωστό επίπεδο φόρου. Ωστόσο, οι προτάσεις που παρουσίασε ο Μπάϊντεν τον Απρίλιο για τον προσδιορισμό των εταιρειών που θα περιλαμβάνονται στον πρώτο πυλώνα ήταν ευρύτερος και βασίστηκε στη λίστα των 100 μεγαλύτερων και πιο κερδοφόρων εταιρειών, ξαναβάζοντας το θέμα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στο κάδρο.
Η συμφωνία του G7 θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος στην προσπάθεια για μια παγκόσμια συμφωνία υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ και του G20 που περιλαμβάνει την Κίνα και την Ινδία.
Ο Σουνάκ δήλωσε ότι οι προτάσεις που συμφωνήθηκαν βάσει του πρώτου πυλώνα θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα στη Βρετανία, χωρίς ωστόσο να κάνει κάποια εκτίμηση για το ποσό αυτό. Η TaxWatch, δεξαμενή σκέψης, υπολόγισε ότι οι εταιρείες Big Tech θα πληρώσουν λιγότερο φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο βάσει του σχεδίου του G7 απ΄ ότι πληρώνουν σήμερα λόγω της επιβολής του φόρου ψηφιακών υπηρεσιών. Η TaxWatch εκτιμά ότι με βάση τα έσοδα του 2019, οι Amazon, eBay, Facebook, Google θα πληρώσουν 232,5 εκατομμύρια στερλίνες λιγότερα βάσει των σχεδίων του G7.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου