![Κορωνοϊός: Νέα έρευνα για την προέλευση του ζητούν Ε.Ε. και Ηνωμένες Πολιτείες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/coronavirus-1.jpg)
Στη συνάντηση κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ θα ζητήσουν τη διενέργεια νέας, ανεξάρτητης έρευνας για την προέλευση της Covid-19, έρευνα χωρίς «εξωτερικές παρεμβάσεις».
Αυτό προκύπτει από το σχέδιο της κοινής ανακοίνωσης που θα εκδώσουν οι δύο πλευρές μετά τις διαπραγματεύσεις.
Το κείμενο περιήλθε στην κατοχή του Reuters, το οποίο αναφέρει ότι ΗΠΑ και ΕΕ θα συμφωνήσουν να συνεργαστούν για την πολιτική τους απέναντι στην Κίνα, η οποία κατηγορείται ότι απέκρυψε πληροφορίες για το ξέσπασμα της πανδημίας στα τέλη του 2019.
Μέλη του κλιμακίου που έστειλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην Κίνα για τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέφεραν ότι η Κίνα δεν τους έδωσε πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα, μια στάση που έριξε λάδι στη φωτιά της διαμάχης.
Οι δύο επικρατέστερες θεωρίες θέλουν τον SARS-CoV-2 είτε να μεταπήδησε από τα ζώα στον άνθρωπο, είτε να διέρρευσε από το Εργαστήριο Ιολογίας της Ουχάν που μελετούσε κοροναϊούς των νυχτερίδων.
«Ζητούμε να υπάρξει πρόοδος σε μια διαφανή έρευνα του ΠΟΥ για την προέλευση της Covid-19, η οποία θα βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια, θα διεξαχθεί από ειδικούς και θα μείνει ελεύθερη από παρεμβάσεις» αναφέρεται στο προσχέδιο της κοινής δήλωσης.
Παρόλα αυτά, αξιωματούχοι της ΕΕ ξεκαθάρισαν ότι η ευρωπαϊκή υποστήριξη στο αίτημα Μπάιντεν για διεξαγωγή νέας μελέτης είναι περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική.
«Εμείς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε δική μας έρευνα. Δεν είμαστε εναντίον της Κίνας» δήλωσε διπλωμάτης που δεν κατονομάζεται.
«Η ΕΕ δεν διαθέτει υπηρεσίες πληροφοριών και δεν πρόκειται να ερευνήσουμε την προέλευση μέσω των υπηρεσιών των χωρών-μελών» δήλωσε δεύτερος διπλωμάτης. «Οι Αμερικανοί μπορούν βέβαια να επικοινωνήσουν με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες στις χώρες μέλη, δεν πρόκειται όμως να αναμειχθούμε» ξεκαθάρισε.
Χωρίς αναφορά στις πατέντες
Ακόμα, το προσχέδιο της κοινής δήλωσης δεν κάνει καμία αναφορά στην πρόταση Μπάιντεν για άρση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που καλύπτουν τα εμβόλια κατά του κοροναϊούμ. Ωστόσο οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σε άρση των περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων αλλά και σε εθελοντικό διαμοιρασμό της τεχνογνωσίας των εμβολίων.
Οι Βρυξέλλες υπέβαλαν μια λιγότερη ριζική αντιπρόταση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου την περασμένη εβδομάδα που τονίζει ότι οι υφιστάμενοι κανόνες του ΠΟΥ επιτρέπουν σε χώρες να δίνουν άδειες σε εταιρίες μεταποίησης χωρίς την έγκριση του κατόχου της πατέντας.
Σε σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ την Τρίτη, οι δύο πλευρές αναμένεται να συμφωνήσουν να συστήσουν μια κοινή ομάδα δράσης για να ενισχύσουν την παραγωγική δυναμικότητα για εμβόλια και φάρμακα που θα στοχεύει στο «να διατηρηθούν ανοικτές και να διασφαλιστούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες, αποφεύγοντας τους περιττούς περιορισμούς στις εξαγωγές».
Η ΕΕ προτρέπει την Ουάσινγκτον να μην παρεμποδίσει την εξαγωγή εμβολίων και υλικών που απαιτούνται για την παραγωγή τους. Ο Μπάιντεν χρησιμοποιεί τον νόμο για την αμυντική παραγωγή (Defense Production Act -DPA) για να βάλει την αμερικανική κυβέρνηση πρώτη στη σειρά προτεραιότητας για την αγορά εμβολίων και θεραπειών αμερικανικής παρασκευής και να ελέγχει τις προμήθειες που χρειάζεται η χώρα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Πολύκαστρο: Εκτροχιασμός εμπορικού τρένου – Κλειστή για δύο μήνες θα μείνει η γραμμή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/treno.jpg)
Εκτροχιάστηκε εμπορικό τρένο στο Πολύκαστρο – Κλειστή για δύο μήνες η γραμμή
Δεν κινδύνευσε το προσωπικό της αμαξοστοιχίας, ανέφερε η Hellenic Train – Κλειστή η γραμμή έως και δύο μήνες, για να αποκατασταθεί η βλάβη που προκάλεσε τον εκτροχιασμό στο Πολύκαστρο
![«Χαμένες» 6,5 εκατ. ώρες στον Κηφισό, στο περίμενε… για Μετρό – Κανένα σχέδιο από Σταϊκούρα για το κυκλοφοριακό [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/12_02_ot_botilia_EXO3-600x352.png)
«Χαμένες» 6,5 εκατ. ώρες στον Κηφισό, στο περίμενε… για Μετρό – Κανένα σχέδιο από Σταϊκούρα για το κυκλοφοριακό [γραφήματα]
Στα αζήτητα από τον αρμόδιο υπουργό Χρ. Σταϊκούρα προτάσεις για οδικά έργα που θα αντιμετωπίσουν το κυκλοφοριακό της Αθήνας – Αργούν νέα λεωφορεία, βαγόνια και Γραμμή 4 του Μετρό
![Κωνσταντίνος Τασούλας: Εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας με 160 ψήψους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/TASOUL-600x400.jpeg)
Ο Κώστας Τασούλας είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Εξελέγη με 160 ψήψους
Γίνεται ο 9ος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας - Στις 13 Μαρτίου η ορκωμοσία του
![ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-15-600x397.jpg)
ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ
Ο Μασκ και ο Τραμπ υπολόγισαν την εξοικονόμηση για το Δημόσιο σε 1 τρισ. δολάρια από τον «περιορισμό της σπατάλης», στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες
![Οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/07/metarr-600x313.jpg)
Οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση από τον πάτο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών
![Σαντορίνη: 5 Ρίχτερ ταρακούνησαν τους κατοίκους τα ξημερώματα της Τετάρτης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorin-600x400.jpeg)
Σαντορίνη: Ξανά σεισμός 5 Ρίχτερ τη νύχτα
Δεν έχουν τέλος οι σεισμοί στις Κυκλάδες, με τα νησιά Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη να βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο
![Ακίνητα: Fast track αναγνώριση για όσα είναι «αγνώστου ιδιοκτήτη»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/evakinita6045-600x400.jpg)
Fast track αναγνώριση για όσα είναι «αγνώστου ιδιοκτήτη» - Πώς θα γίνει η διόρθωση
Μπορούν να δηλωθούν ακίνητα με τη διαδικασία του «πρόδηλου σφάλματος» – Οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν συμβόλαια δεν χρειάζεται να προσφύγουν στα δικαστήρια
![Καιρός: Συνεχίζονται οι χαμηλές θερμοκρασίες την Τετάρτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/3807966-600x412.jpg)
Συνεχίζονται οι χαμηλές θερμοκρασίες την Τετάρτη
Κρύος θα είναι γενικά ο καιρός την Τετάρτη, με κατά τόπους βροχές και χιόνια σε μικρό μέρος της χώρας
![Η Βουλή εκλέγει πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Τασούλα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/voylip-2-600x400.jpg)
Η Βουλή εκλέγει πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Τασούλα
Η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα έχει οδηγήσει στην 4η κατά σειρά ψηφοφορία που για να εκλεγεί πρόεδρος θα πρέπει ο επικρατέστερος υποψήφιος να λάβει 151 θετικές ψήφους
![Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/paris-600x394.jpg)
Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο
Οργιάζουν οι κλοπές και οι απάτες στο διάσημο πύργο της γαλλικής πρωτεύουσας και τις γύρω περιοχές