Προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων των δυο χωρών εν όψει της συνόδου κορυφής των G7. Βόρεια Ιρλανδία, κλιματική αλλαγή και εμπορικές συμφωνίες στην ατζέντα.

Ο Τζο Μπάιντεν καταφθάνει σήμερα Τετάρτη στην Αγγλία συνοδευόμενος από την πρώτη κυρία Τζίλ Μπάιντεν στο πρώτο του υπερατλαντικό ταξίδι ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και εν όψει της τριήμερης συνόδου κορυφής των G7 στην Κορνουάλη. Στην οκταήμερη αποστολή του Μπάιντεν στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τις πέντε ημέρες θα βρίσκεται στην Αγγλία και από αύριο Πέμπτη θα έχει το πρώτο τετ α τετ με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Η σχέση των δύο δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν το 2019 σε προεκλογική του συγκέντρωση είχε χαρακτηρίσει τον Βρετανό πρωθυπουργό ως “κλώνο του Τραμπ”, ενώ παράλληλα είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του σχετικά με το Brexit. Είναι γεγονός όμως ότι το πρώτο τηλεφώνημα που έκανε ο Τζο Μπάιντεν  μετά την εκλογή του ήταν στον Μπόρις Τζόνσον δείχνοντας έτσι μια αλλαγή κατεύθυνσης. Το τελευταίο  διάστημα μάλιστα και οι δύο προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος ώστε να γίνουν ξανά οι ιστορικοί σύμμαχοι του παρελθόντος.

Ο ρόλος του Brexit
Παραδόξως, αυτό που τους φέρνει κοντά είναι το Brexit! Η μεν Αγγλία αισθάνεται μεγαλύτερη ανάγκη να ισχυροποιήσει τις σχέσεις της με την Αμερική – αφού βρίσκεται πια μόνη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης -, η δε Αμερική βρίσκει έναν επιπλέον ισχυρό σύμμαχο που μπορεί να έχει μεγαλύτερη ευελιξία σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η στρατηγική στάση έναντι Κίνας και Ρωσίας.

Το πρώτο βήμα έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο την προηγούμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής των Υπουργών Οικονομικών των εφτά ισχυρότερων χωρών, όπου ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε τη στήριξη της Βρετανίας στην πρόταση Μπάιντεν για αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς των τεχνολογικών κολοσσών, υποχωρώντας στις αρχικές επιφυλάξεις που είχε η Βρετανική κυβέρνηση.

Η αυριανή συνάντηση
Στη κατ’ ιδίαν συζήτηση την Πέμπτη, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και η Βόρεια Ιρλανδία. Ο Τζο Μπάιντεν έχει ασκήσει ήδη πίεση στον Μπόρις Τζόνσον να βρεθεί λύση και να προφυλαχτεί η συμφωνία της “Μεγάλης Παρασκευής”. Η στάση αυτή δείχνει την επιμονή του Αμερικανού προέδρου στο ρόλο του ειρηνοποιού στην περιοχή, με τον ίδιο επανειλημμένα να τονίζει τις ιρλανδικές του ρίζες.

Επιπρόσθετα, θα συζητήσουν για τον ρόλο των δύο χωρών στο διεθνές εμπόριο καθώς η Αμερική είναι καθοριστικός παράγοντας για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου στη συμφωνία των 11 του Ειρηνικού (CPTPP), ενώ θα γίνει αναφορά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όπου οι δύο ηγέτες θέλουν να διαμορφώσουν ένα κοινό μέτωπο.

Τελευταία στάση του 78χρονου προέδρου μετά της συζύγου του πριν αποχωρήσουν για τις Βρυξέλλες, θα είναι την Κυριακή 13 Ιουνίου στο παλάτι του Γουίνδσορ, όπου και θα επισκεφθεί τη βασίλισσα Ελισσάβετ.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος επιχειρηματίας
Επικαιρότητα |

Βαρδής Βαρδινογιάννης: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος επιχειρηματίας

Με ανιδιοτελή διάθεση για προσφορά στον τόπο και το κοινό καλό, ξεχώρισε όχι μόνο για την οξυδέρκεια και τη διορατικότητά του στις μπίζνες, αλλά κυρίως για τη βαθιά του αγάπη στην πατρίδα και τον συνάνθρωπο

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα τα πάει καλά με τον Τραμπ – Πονοκέφαλος οι σχέσεις με ΕΕ
Επικαιρότητα |

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα τα πάει καλά με τον Τραμπ – Πονοκέφαλος οι σχέσεις με ΕΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι «στρατηγικού χαρακτήρα που επισφραγίζονται από σειρά συμφωνιών» - «Ωστόσο, οι σχέσεις Ευρώπης-ΗΠΑ είναι κάτι διαφορετικό», είπε