
Η Ευρώπη αποτελεί τον προορισμό της πρώτης εκτός συνόρων περιοδείας που θα πραγματοποιήσει ο Τζο Μπάιντεν ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Κι αυτό, ασφαλώς, δεν αποτελεί μια τυχαία επιλογή, καθώς φανερώνει τη σημασία που αποδίδει ο ίδιος στις σχέσεις του με τους παραδοσιακούς συμμάχους της χώρας του, που αισθάνθηκαν προδομένοι από τον προκάτοχό του.
10 Ιουνίου: Πρεμιέρα με Μπόρις Τζόνσον
Σήμερα, ωστόσο, το Air Force One δεν θα προσγειωθεί σε αεροδρόμιο κάποιου κράτους-μέλους της ΕΕ, αλλά στη βάση της βρετανικής RAF, στο Μίλντενχολ, βορείως του Λονδίνου, όπου σταθμεύουν και αμερικανικές δυνάμεις. Και αύριο, 10 Ιουνίου, ο Μπάιντεν θα έχει την πρώτη του πολιτική συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον.
Όπως είναι προφανές, ούτε αυτό αποτελεί τυχαία επιλογή. Παρά, άλλωστε, τις κατά καιρούς διαφορές και διαφωνίες που προκύπτουν μεταξύ τους, οι δύο βασικοί πόλοι του αγγλοσαξονικού κόσμου αποτελούν «αδελφές δυνάμεις» και οι ΗΠΑ συνεχίζουν ουσιαστικά να δίνουν προτεραιότητα στις σχέσεις τους με το Ηνωμένο Βασίλειο έναντι εκείνων με την ΕΕ.

11-13 Ιουνίου: Συνέχεια με G7 και Ελισάβετ
Η συνέχεια θα δοθεί με τη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G7, που θα πραγματοποιηθεί επίσης επί βρετανικού εδάφους – στην Κορνουάλη, στις 11 και 12 Ιουνίου. Εκεί, ο Μπάιντεν θα κληθεί να αποδείξει ότι κάθεται στη θέση του «οδηγού» όσον αφορά στον δυτικό κόσμο, ακούγοντας απόψεις αλλά και επιβάλλοντας τη θέλησή του – ανάμεσα στα άλλα και για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής.
Μετά δε την εθιμοτυπική επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή, 13 Ιουνίου, ο πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ στη βασίλισσα Ελισάβετ, στο Κάστρο των Ουίντσορ, θα έρθει η ώρα της μετάβασής του στις Βρυξέλλες, για δύο πολύ σημαντικές συνόδους κορυφής.
14 Ιουνίου: Στις Βρυξέλλες, για ΝΑΤΟ και Ερντογάν
Η πρώτη είναι αυτή του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 14 Ιουνίου. Και εδώ, οι εταίροι του περιμένουν πολλά από αυτόν, μιας και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο και πιο αποφασιστικό λόγο στη Συμμαχία. Κι αυτό διότι κάθε άλλο παρά ομοφωνία υπάρχει αναφορικά με την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει ως το 2030 – με τις διαφορετικές απόψεις να αποτυπώνονται σε δύο κυρίως μέτωπα: Αφενός, τον ρόλο της Ευρώπης εντός του ΝΑΤΟ και, αφετέρου, τη διαμάχη ανάμεσα σε Γαλλία και Τουρκία, που αποτυπώθηκε και στους βαρύτατους χαρακτηρισμούς που έχουν ανταλλάξει Εμανουέλ Μακρόν και Ταγίπ Ερντογάν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της συνόδου, έχει προαναγγελθεί και συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, με την τουρκική πλευρά μάλιστα να δίνει μεγάλο βάρος σε αυτήν, φτάνοντας να κάνει λόγο για «επανεκκίνηση» των διμερών σχέσεων. Έστω και αν αυτή έρχεται μετά από αρκετές «πίκρες» που έχει πάρει η Άγκυρα, με τελευταία αυτή της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
15 Ιουνίου: Πρώτο τετ-α-τετ με την ΕΕ από το 2014
Εξίσου σημαντική είναι και η δεύτερη σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών, την Τρίτη 15 Ιουνίου. Θα είναι, άλλωστε, η πρώτη σε αυτό το επίπεδο μετά το 2014, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ είχε βάλει στον πάγο τις σχέσεις του με την ΕΕ – και αυτή, με τη σειρά της, μάλλον δεν ήθελε να τον βλέπει στα μάτια της.
Τα ανοιχτά ζητήματα είναι ούτως ή άλλως πολλά και σημαντικά: Από τις σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα μέχρι τους εμπορικούς δασμούς και τον «πόλεμο» ανάμεσα στις Boeing και Airbus, στον οποίο απλώς έχει κηρυχθεί… κατάπαυση του πυρός.
16 Ιουνίου: Φινάλε με Πούτιν στη Γενεύη
Η παρουσία Μπάιντεν στην Ευρώπη και μαζί η πρώτη του εκτός των συνόρων περιοδεία θα κλείσει την Τετάρτη, 16 Ιουνίου, στη Γενεύη. Εκεί όπου θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει ψυχρό «δολοφόνο» τον Μάρτιο.
Κι εδώ, δύσκολα θα καταφέρει κανείς να πιάσει την άκρη του νήματος, μιας και όλα είναι ανοιχτά: Κυβερνοεπιθέσεις, δημοκρατικές ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα, Ουκρανία, Λευκορωσία και Αρκτική, εξοπλισμοί και πολλά ακόμη. Η αλήθεια είναι ότι ο πήχης των προσδοκιών παραμένει χαμηλά, όμως οι εκπλήξεις – ευχάριστες ή δυσάρεστες – είναι πάντα μέρος της πολιτικής και της διπλωματίας.
Το σίγουρο είναι πως θα έχουμε πολλά να συζητάμε και για πολύ καιρό, αποτιμώντας την ουσία και τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μπάιντεν στην Ευρώπη και των συναντήσεών του.


Latest News

Αδειάζει η Αθήνα - Αυξημένη κίνηση στα λιμάνια και έκτακτα δρομολόγια στα ΚΤΕΛ
Το αδιαχώρητο επικρατεί από νωρίς στο λιμάνι του Πειραιά, απ’ όπου χιλιάδες εκδρομείς του Πάσχα αναχωρούν για νησιωτικούς προορισμούς

Το TikTok του Μητσοτάκη: «Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί, ποτέ»
Το μήνυμα για τους εκδρομείς του Πάσχα και την ασφάλεια στους δρόμους

Η Μελόνι σε ρόλο... γεφυροποιού μεταξύ ΕΕ - Τραμπ
Η Μελόνι έχει περιγράψει τους δασμούς του Τραμπ στα αγαθά της ΕΕ ως «λάθος», αλλά φαίνεται να ακολουθεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση

Η Nissan σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή στις ΗΠΑ λόγω δασμών
Πέρυσι, η Nissan παρήγαγε σχεδόν 525.600 οχήματα στις ΗΠΑ αρκετά μακριά απο τη δυνατότητα του ενός εκατομμυρίου που έχουν οι εγκαταστάσεις της

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται μπάρα πρωτεΐνης
Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει για την ανάκληση προϊόντος στο οποίο ανιχνεύτηκε γλουτένη, ενώ στη συσκευασία αναγράφεται ότι είναι «χωρίς γλουτένη»

Η «μάχη» του χάρτη Ελλάδας – Τουρκίας – Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και η σημασία του
Τι δεν είναι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και ποια η σχέση του με το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Η σημασία του χρόνου ανακοίνωσης και η προθεσμία της ΕΕ

Βρέθηκε η ισχυρότερη ένδειξη εξωγήινης ζωής από το τηλεσκόπιο James Webb
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ένας γιγαντιαίος πλανήτης σε απόσταση 124 ετών φωτός από τη Γη έδωσε την ισχυρότερη μέχρι σήμερα ένδειξη ότι μπορεί να υπάρχει εξωγήινη ζωή

Οπου φύγει φύγει οι Αθηναίοι - Σε ισχύ έκτακτα μέτρα
Με σχεδόν 100% πληρότητα αναχωρούν τα πλοία καθώς συνεχίζεται η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα – Γεμάτα και τα ΚΤΕΛ – Σε ισχύ έκτακτα μέτρα της Τροχαίας

Ουκρανία: Δύο νεκροί και 16 τραυματίες σε επίθεση της Ρωσίας
Χτυπήθηκαν σπίτια και δημόσια κτίρια στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης της Ντνιπροπετρόφσκ, δημοσιοποιώντας προκαταρκτικό απολογισμό που έκανε λόγο για δύο νεκρούς και 16 τραυματίες

Τοπικές λασποβροχές και θερμοκρασίες έως 27 βαθμούς τη Μ. Πέμπτη
Πώς θα κυλήσει ο καιρός μέχρι το Πάσχα – Η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας