Mε την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Διαπίστευσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), κ. Κώστα Κούρταλη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΣΥΔ, κ. Σπύρο Ποδαρά.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Α. Γεωργιάδης δήλωσε:

«Επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Διαπίστευσης θέλω να συγχαρώ τον ΕΣΥΔ για τη μεγάλη αναβάθμιση των υπηρεσιών του καθώς, άλλωστε, πρόσφατα πιστοποιήθηκε και από τις ευρωπαϊκές αρχές, καθώς και για τον επαγγελματισμό που δείχνουν τα στελέχη του σε μια προσπάθεια να ανεβάσουμε γενικώς την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών στους Έλληνες πολίτες.

Πιστεύω ότι η διαπίστευση ως εργαλείο είναι πλέον κοινός τόπος ότι μόνο καλό κάνει στην πρόοδο της οικονομικής δραστηριότητας καθώς είναι η μοναδική οδός για να εξασφαλίσουμε υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών και υψηλό επίπεδο ασφάλειας».

Από την πλευρά του ο κ. Κ. Κούρταλης σημείωσε:

«Η Διαπίστευση  υποστηρίζει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης θέτοντας προτεραιότητες όπως την δημιουργία κοινής ευημερίας, την προώθηση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας και την  προστασία του περιβάλλοντος.

Το Ε.ΣΥ.Δ μετά την απόλυτα επιτυχημένη πρόσφατη αξιολόγηση του από την Ευρωπαϊκή Διαπίστευση θα εντείνει τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση».

Ο κ. Σπ. Ποδαράς επισήμανε:

«Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διαπίστευσης 2021 και είναι ο στόχος να ενισχυθούν η ανάπτυξη, η βιώσιμη ανάπτυξη σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει ο ΟΗΕ.  Και μέσα από τη διαπίστευση εξασφαλίζεται η ασφαλής εκκίνηση προϊόντων, διασφαλίζεται το περιβάλλον και διασφαλίζεται και η ευμάρεια των ανθρώπων με διαπιστευμένες πιστοποιήσεις δεξιοτήτων και όλο αυτό μαζί είναι για το καλύτερο μέλλον της ανθρωπότητας».

Η διαπίστευση δημιουργεί ανταγωνιστικές εγχώριες αγορές

Στο πλαίσιο των Συμφωνιών Αμοιβαίας Αναγνώρισης ILAC και IAF, η διαπίστευση δημιουργεί ανταγωνιστικές εγχώριες αγορές και διευκολύνει το εμπόριο μέσω της άρσης των τεχνικών εμποδίων τόσο για τους εισαγωγείς όσο και για τους εξαγωγείς. Αυτό συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και στη βελτίωση της υγείας και της κοινωνικής και οικονομικής ευμάρειας.

Η Ελλάδα συμμετέχοντας ενεργά στις παραπάνω Συμφωνίες συμβάλει και αυτή

στην άρση εμποδίων στο εμπόριο με σκοπό την διακίνηση ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων μέσω της Διαπίστευσης .

Οι υπηρεσίες αξιολόγησης της συμμόρφωσης διαδικασίες πιστοποίησης της ασφάλειας τροφίμων, οι δοκιμές σε τρόφιμα, οι επιθεωρήσεις σε εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων, διασφαλίζουν ότι τα τρόφιμα είναι κατάλληλα και ασφαλή για κατανάλωση. Οι διαπιστευμένες διαδικασίες συμβάλλουν τελικά στην επίτευξη βιώσιμης γεωργίας με συνέπεια την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην εξάλειψη της πείνας και στην εξασφάλιση επαρκούς σίτισης και καθαρού νερού για όλους τους ανθρώπους.

Η χρήση διαπιστευμένων υπηρεσιών αξιολόγησης συμμόρφωσης βοηθά σε σημαντικό βαθμό στην αποτροπή της εισόδου στην αγορά μη ασφαλών, ανθυγιεινών ή επιβλαβών για το περιβάλλον προϊόντων.

Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για αποτελεσματικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης υποστηρίζεται από τις υπηρεσίες διαπιστευμένων ιατρικών εργαστηρίων και πιστοποιημένων ιδρυμάτων υγείας με βάση διεθνή και Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Επιπλέον, η διαπιστευμένη πιστοποίηση διασφαλίζει αξιόπιστες αλυσίδες εφοδιασμού φαρμάκων και ιατρικών συσκευών.

Η αύξηση του πληθυσμού, του προσδόκιμου ζωής, η αύξηση του διεθνούς εμπορίου και των ταξιδίων, καθώς και οι καινοτομίες στη σύγχρονη ιατρική δημιουργούν μια αυξανόμενη και συνεχή ανάγκη για διαπίστευση και διαπιστευμένες υπηρεσίες.

Η εκπαίδευση είναι ουσιαστικό συστατικό της συνεχούς βελτίωσης της τεχνικής ικανότητας των ανθρώπινων πόρων.

Με τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους, της υγείας, της γνώσης και της ανθεκτικότητας, οι άνθρωποι μπορούν να είναι πιο ευέλικτοι και καινοτόμοι. Η διαπιστευμένη πιστοποίηση προσώπων και συστημάτων διαχείρισης εκπαιδευτικών οργανισμών αποτελούν παραδείγματα διαπιστευμένων υπηρεσιών αξιολόγησης συμμόρφωσης που συμβάλλουν στη βελτίωση της παροχής και της ποιότητας της εκπαίδευσης.

Η ισότητα των φύλων είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Χρησιμοποιώντας πρότυπα με ευαισθησία στο φύλο που ευνοούν την τεχνική επάρκεια, η αξιολόγηση συμμόρφωσης έχει θετικό αντίκτυπο στην ισότητα των φύλων και στην οικονομική χειραφέτηση των γυναικών. Με την προώθηση ίσων ευκαιριών, οι γυναίκες και οι άνδρες μπορούν να συνεισφέρουν με ίσους όρους οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά στη λήψη αποφάσεων και στην ηγεσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Xριστούγεννα: Οδηγίες οικονομικής επιβίωσης – Πώς να γιορτάσετε χωρίς να αδειάσει το πορτοφόλι
Οικονομία |

Οδηγίες... επιβίωσης τα Χριστούγεννα - Πώς να γιορτάσετε χωρίς να αδειάσει το πορτοφόλι

Όσο η ακρίβεια παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών, ειδικοί δίνουν συμβουλές για «οικονομικά Χριστούγεννα». Οι καταναλωτικές τάσεις στην Ελλάδα και διεθνώς.