
Εκμεταλλευόμενη τις ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά ομολόγων, στις χαμηλές αποδόσεις, την όρεξη των επενδυτών σε ελληνικούς τίτλους και τις θετικές εκθέσεις για τις προοπτικές της οικονομίας η Αθήνα βγαίνει ξανά στις αγορές. Επιστρέφει μετά από σχεδόν ένα μήνα δίνοντας το παρόν με την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου και με εκτιμώμενο στόχο την άντληση ποσού ύψους περί τα 2-2,5 δισ. ευρώ.
Το διεθνές περιβάλλον εξάλλου από το δεύτερο εξάμηνο μπορεί να αλλάξει εξαιτίας των προκλήσεων στο μέτωπο της ευρωπαϊκής ανάκαμψης και των επιτοκίων, αλλά και της πορείας των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελληνικό δημόσιο εξετάζει ακόμα μία έξοδο έως το φθινόπωρο με τον ετήσιο προγραμματισμό να υπολογίζεται στα συνολικά 14-16 δισ. ευρώ.
Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή σε BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, ΗSBC, JP Morgan και Nomura για την επανέκδοση του τίτλου με ωρίμανση στις 18 Ιουνίου 2031 και κουπόνι 0,75%. Μετά την επιτυχής έκδοση του 5ετους τίτλου τον Μάιο, η Αθήνα προετοίμαζε μία ακόμα κίνηση δανεισμού αναμένοντας το καλύτερο timing. Πέραν της ενίσχυσης των ταμειακών διαθεσίμων, τα οποία είναι στο ικανοποιητικό επίπεδο των 31-33 δισ. ευρώ, η κίνηση του ΟΔΔΗΧ με το re-opening αυξάνει τη ρευστότητα του 10ετούς. Εξάλλου, κατά την έκδοση του Ιανουαρίου είχε σημειώσει ρεκόρ ζήτησης, όπου οι προσφορές ξεπέρασαν τα 29 δισ. Ευρώ.
Συνολικά το 2020 εκδόθηκαν ομόλογα 12 δισ. ευρώ και από τις αρχές του 2021 έχουν αντληθεί περαιτέρω 9 δισ. Ευρώ. Στον δανεισμό του Μαΐου ύψους 3 δισ. ευρώ με την έκδοση 5ετούς ομολόγου η υπερκάλυψη έφτασε τα 20 δισ. ευρώ και για πρώτη φορά το επιτόκιο πλησίασε μηδενικά επίπεδα (0,17%). Ειδικότερα, το δημόσιο φέτος έχει αντλήσει 3 δισ. ευρώ μέσω της ανταλλαγής ομολόγων με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, 3,5 δισ. ευρώ με το 10ετές ομόλογο στις 27 Ιανουαρίου και επιτόκιο 0,807%, 2,5 δισ. ευρώ μέσω του ομολόγου 30 ετών στις 17 Μαρτίου, με επιτόκιο 1,956% και 3 δισ. ευρώ τον Μάιο μέσω του 5ετους ομολόγου με επιτόκιο 0,17%. Σημειώνεται ότι στη δημοπρασία στις 17 Μαρτίου καταγράφηκε, επίσης, έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον αφού οι προσφορές ξεπέρασαν τα 26,1 δισ. ευρώ.
Η όρεξη των επενδυτών αντλείται επίσης από το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα δίνουν συγκριτικά τις μεγαλύτερες αποδόσεις στη ζώνη του ευρώ, ενώ το ελληνικό χρέος θεωρείται από τους αναλυτές πιο ασφαλές, διαχειρίσιμο, όπου η μέση ωρίμανση είναι τα 20 χρόνια και οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες δεν ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο σε πρόσφατο δημοσίευμά του αναλύει γιατί τα ελληνικά ομόλογα είναι ελκυστικά, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχουν αρκετά ομόλογα σε διαπραγμάτευση και οι αναλυτές προβλέπουν ότι το spread θα μειωθεί στις 70 μονάδες βάσης, ενώ του δεκαετούς τίτλου υποχώρησε για πρώτη φορά από το 2008, κάτω από τις 100 μονάδες βάσεις. Υπογραμμίζει το γεγονός ότι η έλλειψη προσφοράς ομολόγων σημαίνει ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα «είναι πιο δύσκολο να βρεθούν, ιδιαίτερα σε σχέση με χώρες που έχουν συχνότερες εκδόσεις, όπως η Ιταλία και η Ισπανία».


Latest News

Παπαθανάσης: Η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση χρέους
«Η Ελλάδα, παρά τις διεθνείς πολυεπίπεδες αναταράξεις, έχει αλλάξει σελίδα», τόνισε ο κ. Παπαθανάσης

Χατζηδάκης για αναβάθμιση Moody's: H Ελλάδα αφήνει πίσω το παρελθόν, εφαλτήριο για περαιτέρω άνοδο
«Η σημερινή αναβάθμιση σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου για την ελληνική οικονομία«, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης

Έπεσε... το «κάστρο» της Moody's - Έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία
Τι οδήγησε στην αναβάθμιση της οικονομίας - Το σκεπτικό της απόφασης
![ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε κατά 5,4% το μισθολογικό κόστος το τέταρτο τρίμηνο του 2024 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/misthoi-600x396.jpg)
Άνοδος 5,4% το μισθολογικό κόστος το τέταρτο τρίμηνο του 2024 [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία
![IOBE: Υποχώρησε η ανεργία τον Ιανουάριο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/ανεργια-600x345.jpg)
ΙΟΒΕ: Μειώθηκε η ανεργία κατά 8,9% τον Ιανουάριο [γράφημα]
Τι δείχνει το μηναίο Δελτίο Εξελίξεων στην Βιομηχανία που καταρτίζει ο ΙΟΒΕ
![ΕΛΣΤΑΤ: Μικρή αύξηση 0,1% στις τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία τον Ιανουάριο [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/industry-steel-600x419.jpg)
Οριακή αύξηση 0,1% στις τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία τον Ιανουάριο [πίνακες]
ΕΛΣΤΑΤ: Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2024 - Ιανουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2023 - Ιανουαρίου 2024, παρουσίασε μείωση 1,5% έναντι μείωσης 12,8%

Με «συνταγή» Πιερρακάκη στην οικονομία μέχρι τις εκλογές
Ποιους «καυτούς» φακέλους αναλαμβάνει ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας - Το πακέτο της ΔΕΘ, οι αμυντικές δαπάνες και τα μέτρα ενίσχυσης έναντι της ακρίβειας

Κατάργηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος ζητά η ΕΣΕΕ
Ο εμπορικός κόσμος της χώρας ζητά την κατάργηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος

Εξαφανίζονται τα εκπτωτικά stickers από τα σούπερ μάρκετ - Πώς γίνονται οι προσφορές
Πώς θα αποφύγουμε τις προσφορές «μαϊμού» - Τι λένε προμηθευτές και εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ

Στα 17,4 τρισ. θα εκτοξευθούν οι συναλλαγές μέσω κινητών - Τι δείχνει μελέτη
Η αξία των πληρωμών με εικονικές κάρτες, θα αυξηθεί κατά 235% έως το 2029 και θα ανέλθει στα 17,4 τρισεκατομμύρια δολάρια