Όλοι οι κορωνοϊοί που υπάρχουν, μπορούν να προκαλούν πανδημίες στους ανθρώπους. Και αυτό γιατί διαθέτουν συγκεκριμένο μηχανισμό που τους επιτρέπει να προσβάλλουν πολλές οικογένειες ζώων, ταυτόχρονα με τους ανθρώπους. Ο ίδιος μηχανισμός μάλιστα μπορεί να αξιοποιηθεί για την σταθερότητα των εμβολίων κατά του πανδημικού κορωνοϊού.
Ο μηχανισμός αυτός ανακαλύφθηκε από τους ερευνητές του Εργαστηρίου Γονιδιωματικής Καρκίνου και Βιοπληροφορικής Πολύπλοκων Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής Αζριέλι του Πανεπιστημίου Μπαρ – Ιλάν στο Ισραήλ. Από τον Μάρτιο του 2020, οι ερευνητές του εργαστηρίου έχουν επικεντρωθεί στη μελέτη της COVID-19. Ξεκινώντας την έρευνα από την εξέλιξη των κορωνοϊών, το εργαστήριο, με επικεφαλής την Δρ Μιλάνα Φρένκελ Μόργκενστερν, συνέκρινε τις αλληλουχίες πολλών σχετικών ιών.
Στην πιο πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Βιοχημικών Εταιρειών (FEBS), η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε στα μοντέλα γενετικής κωδικοποίησης που χρησιμοποιούν οι ιοί, οι οποίοι μολύνουν έναν ή λίγους ξενιστές, σε σύγκριση με τους ιούς που μολύνουν ένα ευρύ φάσμα ξενιστών.
Αδιάκριτοι ιοί
Ανακαλύφθηκε ότι οι «αδιάκριτοι» ιοί που προσβάλλουν πολλούς ξενιστές χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο «μη βέλτιστα κωδικόνια» (αλληλουχίες DNA που κωδικοποιούν τα αμινοξέα της πρωτεΐνης) σε σύγκριση με τους ιούς που προσβάλλουν έναν ξενιστή μόνο.
Όλοι οι κορωνοϊοί υιοθετούν τα μη βέλτιστα κωδικόνια για να μολύνουν πολλούς ξενιστές. Ωστόσο, αντί η έκφρασή τους να είναι ασθενής, οι πρωτεΐνες των κορωνοϊών έχει παρατηρηθεί ότι υπερεκφράζονται. Αυτό το αποτέλεσμα προκύπτει από ένα ειδικό «κόλπο» που κάνουν οι κορωνοϊοί και μετριάζοντας την αποδόμηση, αυξάνουν έτσι δραματικά το mRNA ιικό φορτίο τους, κατά τη διάρκεια των λοιμώξεων.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι κορωνοϊοί, με την τεράστια δεξαμενή ξενιστών, αφού προσβάλλουν πολλά είδη ζώων και την «ασυγκράτητη» συμπεριφορά τους, θα πρέπει να θεωρηθούν όλοι, ως πιθανοί ιοί πανδημίας για τους ανθρώπους», λέει η Δρ Φρένκελ Μόργκενστερν, επικεφαλής της έρευνας με τη συνεργασία των Δρ Αλεσάντρο Γκοροχόφσκι και δρ Σούμιτ Μούκερζτι και του διδακτορικού φοιτητή Γκον Κάρμι. Η δρ Μόργκενστερν καταλήγοντας σημείωσε πως «Η μελέτη μας υπογραμμίζει επίσης ότι η μη βέλτιστη χρήση κωδικονίων από τους κορωνοϊούς πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την ανάπτυξη εμβολίων SARS-CoV-2, καθώς μπορεί να έχει περαιτέρω επίδραση στη δομή και τη σταθερότητα των πρωτεϊνών που κωδικοποιούνται από τον SARS-CoV-2».
Latest News
«Λεονάρντο ντα Βίντσι»: Ο Κεν Μπερνς για τον άνθρωπο που είχε το μυαλό όλων των ανθρώπων
«Γνώριζε όλα αυτά τα πράγματα χωρίς μικροσκόπιο ή τηλεσκόπιο αιώνες πριν από εμάς», είπε ο Κεν Μπερνς για τον Λεονάρντο ντα Βίντσι.
Τέσσερα νέα ντοκυμαντέρ διηγούνται την ιστορία των θρυλικών Beatles
Ο Σαμ Μέντες ετοιμάζεται να μας βάλει στον κόσμο των Beatles, με τέσσερα ντοκιμαντέρ – το καθένα από την οπτική γωνία κάθε «Σκαθαριού».
Τα τέσσερα νέα ψηφιακά εργαλεία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής - Τι πιστεύουν οι πολίτες [γραφήματα]
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA από 1η Ιανουαρίου 2025 - Τι θα γίνει με το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο
Ο crypto επενδυτής που πλήρωσε 6 εκατ. για μία μπανάνα σχεδιάζει να την... φάει
Τι σχέση μπορεί να έχει μία μπανάνα με τα κρυπτονομίσματα αλλά και διάσημα έργα τέχνης που βγαίνουν στο σφυρί
Στο γυναικείο μπάσκετ η νέα μεγάλη επένδυση του Αντετοκούνμπο
Ο Αντετοκούνμπο έχει υιοθετήσει τη φιλοσοφία του «money never sleeps» ενώ παράλληλα έχει έντονη φιλανθρωπική δράση
Οταν η μπανάνα είναι... έργο τέχνης πωλείται 6,2 εκατ. ευρώ
Στη δημοπρασία... κονταροχτυπήθηκαν επτά ενδιαφερόμενοι αγοραστές
Η «χρυσή» αποχώρηση του Ναδάλ - Πόσα κέρδισε από το τένις
Από το επαγγελματικό του ντεμπούτο ως 14χρονος το 2001, ο Ναδάλ έχει συγκεντρώσει νίκες και τεράστια ποσά
Σπάει ρεκόρ η αξία της μουσικής βιομηχανίας της Βρετανίας
Οι περιοδείες των σούπερ σταρ βοήθησαν την βρετανική μουσική βιομηχανία να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ
Economist: Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον Economist τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και η βρετανική κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι για συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Sotheby’s: 65,5 εκατ. δολ. για τα «Νούφαρα» του Μονέ
Η πώληση του έργου του Κλοντ Μονέ σε τιμή μεγαλύτερη από την αρχική ισοδυναμεί με μια σημαντική νίκη για τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's