![Μπέζος vs Μπράνσον: Αγώνας για το ποιος θα ταξιδέψει πρώτος στο Διάστημα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/170329-bezos-branson-630x301.jpg)
Ο μεγιστάνας του ομίλου Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον ίσως επιχειρήσει να προλάβει τον Τζεφ Μπέζος ως ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που πετά στο Διάστημα με το δικό του υποτροχιακό σκάφος.
Το αφεντικό της Amazon ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα εκτοξευτεί μέχρι το επίσημο όριο του Διαστήματος στις 20 Ιουλίου, 52η επέτειο της πρώτης προσελήνωσης. Ο Μπέζος, ο αδελφός του Μαρκ και ο νικητής μιας διαδικτυακής δημοπρασίας θα επιβαίνουν στο σκάφος New Shepard της Blue Origin.
Θα είναι η πρώτη επανδρωμένη πτήση που πραγματοποιεί η διαστημική εταιρεία του Μπέζος, έπειτα από 15 δοκιμαστικές πτήσεις χωρίς επιβαίνοντες στον ουρανό του Τέξας.
Ο Μπράνσον έσπευσε να συγχαρεί τον Μπέζος μέσω Twitter, έδειξε όμως να προαναγγέλλει εξελίξεις καλώντας τους ακολούθους του να περιμένουν νέα ανάρτηση.
Many congratulations to @JeffBezos & his brother Mark on announcing spaceflight plans. Jeff started building @blueorigin in 2000, we started building @virgingalactic in 2004 & now both are opening up access to Space – how extraordinary! Watch this space…
— Richard Branson (@richardbranson) June 7, 2021
Την Τετάρτη, ο δικτυακός τόπος Parabolic Arc που παρακολουθεί την αεροδιαστημική βιομηχανία ανέφερε πως, σύμφωνα με πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο Μπράνσον δεν αποκλείεται να πετάξει πρώτος στο Διάστημα στην αμερικανική εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2021/06/New-Shepard.jpg)
To New Shepard του Μπέζος εκτοξεύεται και προσεδαφίζεται κάθετα (Blue Origin)
Η εταιρεία διαστημικού τουρισμού του Μπράνσον, Virgin Galactic, είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει φέτος, πιθανώς το καλοκαίρι, δοκιμαστική πτήση του σκάφους SpaceShipTwo με τέσσερις επαγγελματίες πιλότους. Θα είναι το τελευταίο βήμα πριν από την πρώτη εμπορική πτήση, στην οποία έχει δηλώσει πως σκοπεύει να συμμετάσχει ο Μπράνσον.
Σύμφωνα με την πηγή του Parabolic Arc το σχέδιο μπορεί να αλλάξει έτσι ώστε η τελική δοκιμαστική πτήση να συμπεριλάβει τον Μπράνσον στη λίστα επιβατών. Για να γίνει όμως αυτό η Virgin Galactic θα πρέπει να λάβει άδεια «επαναχρησιμοποιούμενου εμπορικού σκάφους» από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA). Η σημερινή άδεια της εταιρείας επιτρέπει μόνο τις πτήσεις εργαζομένων της στο πλαίσιο δοκιμών.
Εκπρόσωπος της Virgin Galactic επανέλαβε ότι η τελική δοκιμαστική πτήση προγραμματίζεται για το καλοκαίρι ή τις αρχές του φθινοπώρου, χωρίς να διευκρινίσει αν στην πτήση θα επιβαίνει ο Μπράνσον.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2021/06/ss2-glideflight-879x485.jpg)
To SpaceShipTwo του Μπράνσον δεν πετά τόσο ψηλά όσο το σκάφος της Blue Origin (Virgin Galactic)
Σε αντίθεση με το New Shepard της Blue Origin, το οποίο εκτοξεύεται και επιστρέφει στη Γη κατακόρυφα, το SpaceShipTwo απογειώνεται στερεωμένο κάτω από τα φτερά ενός μητρικού αεροπλάνου και απελευθερώνεται σε μεγάλο ύψος για να αρχίσει την άνοδό του στην ατμόσφαιρα.
Ακόμα κι αν ο Μπράνσον πετάξει τελικά πριν από τον Μπέζος, πολλοί θα αμφισβητήσουν ότι πράγματι έφτασε στο Διάστημα. Σύμφωνα με τον ορισμό της αμερικανικής FAA, το Διάστημα αρχίζει σε ύψος 50 χιλιομέτρων. Ωστόσο σύμφωνα με τον ορισμό της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αεροπορίας, το όριο του Διαστήματος βρίσκεται σε ύψος 100 χιλιομέτρων, ύψος γνωστό και ως γραμμή Κάρμαν.
Το σκάφος της Virgin Galactic έχει πετάξει τρεις φορές πάνω από τα 50 χλμ, φέρεται όμως να μην μπορεί να φτάσει τη γραμμή Κάρμαν.
Το New Shepard αντίθετα έχει ξεπεράσει το ύψος των 100 χλμ σε 12 από τις 15 δοκιμαστικές πτήσεις του.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![InvestAI: Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_ai2-600x352.png)
Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη
Την πρωτοβουλία InvestAI για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
![ICEYE: Συνεργασία με την SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/PR_Satim-x-ICEYE-600x422.png)
Συνεργασία ICEYE και SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI
Η ICEYE και η SATIM θα ενισχύσουν τη χρήση δεδομένων SAR συνδυάζοντας δορυφορικές εικόνες SAR και προηγμένες λύσεις ανάλυσης
![Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Xristos-Papadopoulos-WITSIDE_image-1-600x494.jpeg)
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
![NXP: Με 307 εκατ. δολ. αποκτά την Kinara, που αναπτύσσει τεχνολογία νευρωνικών μονάδων επεξεργασίας (NPUs)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Eindhoven-Netherlands-600x338.jpg)
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
![Μασκ: Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολάρια για την OpenAI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/mask-1-600x400.jpg)
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας
![Μητσοτάκης: Επαφές με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι – Στο επίκεντρο τα data centers](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/sdf-600x400.jpg)
Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google
![Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2017-11-27T182719Z_121180323_RC111A62D430_RTRMADP_3_BLOCKCHAIN-REGULATION-TOKENS-600x400.jpg)
Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin
Σκληρός δίσκος με 8.000 bitcoin κατέληξε στα σκουπίδια πριν από 11 χρόνια. Η αναζήτηση ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.
![Εμανουέλ Μακρόν: Αγοράστε γαλλική και ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/MAKRO-600x400.jpeg)
Μακρόν: Αγοράστε γαλλική και ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη
Χρειάζεται «οικονομικός πατριωτισμός» κατά τον πρόεδρο της Γαλλίας, που θα επενδύσει 109 δισ. ευρώ στην ΑΙ
![Oumi: Οι Έλληνες που θέλουν να φτιάξουν το αντίπαλο δέος της DeepSeek](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_oumi_greek_team-600x352.png)
Οι Έλληνες που θέλουν να φτιάξουν το αντίπαλο δέος της DeepSeek - Τι είναι το OumiAI
H Oumi αποσκοπεί στο να γίνει η πρώτη πραγματικά ανοιχτή πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης - Τι λέει ο Έλληνας CEO στο Ot.gr
![Μασκ: Γιατί το δικό του AΙ τον θεωρεί κακό άνθρωπο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/Grok-600x364.png)
Πως κρίνει τον Ίλον Μασκ η ίδια του η δημιουργία
Το Grok AI που αναπτύχθηκε από την εταιρεία xAI του Ίλον Μασκ φαίνεται να έχει μερικά προβλήματα με τον δημιουργό του