![Ελληνικά ομόλογα: Αρνητική απόδοση 5ετούς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/bonds.jpg)
Yποχώρησαν οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστιάν Λαγκάρντ, στους επενδυτές χθές να αγοράζουν κρατικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων στην ευρωζώνη. Η Λαγκάρντ μετά τη δήλωση της ότι δεν θα χαλαρώσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, καθησύχασε τις ανησυχίες των επενδυτών, μέχρι τον Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP αγόρασε ομολογιακούς τίτλους αξίας 80 δισ. ευρώ, το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του, «θα συνεχίσει να διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP), το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1,85 τρισ. ευρώ, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου το διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει λήξει»
Oι αποφάσεις της ΕΚΤ πυροδότησαν ράλι τιμών στα ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετους να υποχωρήσει στο 0,73%. Την ίδια ώρα το 5τές όμολογο κατέγραψε αρνητική απόδοση και διαμορφώθηκε στο – 0,012%. Υπενθυμίζεται ότι 2 μέρες πριν το Bloomberg σε δημοσίευμα του που αναφερόταν στην πρόσφατη έκδοση του 10ετούς ομολόγου, ανέφερε οτι η Ελλάδα σταθεροποίησε τη θέση της ως ένας από τους περιζήτους δανειολήπτες στην Ευρώπη. Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 166 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 126 εκατ. ευρώ, αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 0,76% έναντι -0,27% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,03%.
Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαίνονταν στο 1,2109 από 1,2169 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2125 δολ.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Wall Street: Μικτά πρόσημα και έντονη μεταβλητότητα – Άνοδος για Apple και Coca Cola](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/ot_wallstreet_market3-768x606-1-1-600x473.png)
Μικτά πρόσημα και έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street - Άνοδος για Apple και Coca Cola
Από τους δείκτηες της Wall Street Dow Jones και S&P 500 σημείωσαν κέρδη, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε
![Χρυσός: Οι δασμοί οδηγούν το ράλι προς τα 3.000 δολάρια [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_gold_lires_agglias24-600x352.png)
Οι δασμοί οδηγούν το ράλι του χρυσού - Καρφί... για τα 3.000 δολάρια [γράφημα]
Ο χρυσός λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο στην αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί Τραμπ - Οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων - Στα ύψη οι τιμές της χρυσής λίρας Αγγλίας
![Πετρέλαιο: Σε υψηλό δύο εβδομάδων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_oil_world3-1024x600-1-600x352.png)
Σε υψηλό δύο εβδομάδες οι τιμές του μαύρου χρυσού
Ενισχύονται οι ανησυχίες σχετικά με τις προμήθειες πετρελαίου της Ρωσίας και του Ιράν
![Αμερικανικά Ομόλογα: Ανοδικά «δια χειρός» Πάουελ οι αποδόσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/ot_USA_bonds_powell-600x352.png)
Ανοδικά «δια χειρός» Πάουελ οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων
Ο Πάουελ είπε στην καθιερωμένη κατάθεση στη Γερουσία ότι η Fed δε βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια
![Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: «Θεατές» στο εμπορικό μπρα ντε φερ οι ευρωαγορές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/08/agores-600x385.jpg)
«Θεατές» στο εμπορικό μπρα ντε φερ οι ευρωαγορές
Σε επίπεδο τίτλων, στο επίκεντρο βρέθηκε η μετοχή της UniCredit, η οποία χάνει πάνω από 3% - Άλμα 6% σημείωσε η Kering
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχη για τις 1.550 μονάδες – Βουτιά για τον Τιτάνα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/11_02_ot_neoXA25-600x352.png)
Μάχη για τις 1.550 μονάδες έδωσε το ΧΑ - Bουτιά για τον Τιτάνα
Αν και δε λείπει η επιφυλακτικότητα το ΧΑ έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από τις 1.550 μονάδες
![Wall Street: Ήπιες πιέσεις – Στηρίζει η Coca Cola](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/wall-street-and-broad-street-signs-2021-08-26-22-4-3-scaled-1-2048x1536-1-768x576-1-600x450.jpg)
Ήπιες πιέσεις στη Wall Street - Στηρίζει η Coca Cola
Οι επενδυτές να αναμένουν τις καταθέσεις του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, στο Κογκρέσο
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχες πάνω στις 1.550 μονάδες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/xrimat-768x510-1-600x398.jpg)
Μάχες πάνω στις 1.550 μονάδες δίνει το ΧΑ
Η αγορά δεν μπορεί να ξεφύγει από τη ζώνη των 1.550 μονάδων, καθώς φαίνεται ότι πρέπει να περάσει από τον σκόπελο της αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων
![Κεφαλαιαγορά: Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται – Τι είπε ο Χατζηδάκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-11_13-12-55-600x400.jpg)
Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά