Eλαφρώς ανοδικές τάσεις επικρατούν σύημερα στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές δεν έδωσαν τη δέουσα σημασία στην απότομη άνοδο των τιμών στις ΗΠΑ, με πολλούς ειδικούς να εκτιμούν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι παροδικές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε νωρίτερα άνοδο κατά 0,2%, με τον δείκτη πρώτων υλών να ενισχύεται κατά 1,1%, ενώ αντιθέτως, οι τράπεζες υποχωρούν κατά 0,6%.

Το αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας ανέφερε ετήσια αύξηση 5% στον δείκτη τιμών καταναλωτή την Πέμπτη, η ταχύτερη άνοδός του από το 2008. Ο βασικός πληθωρισμός, με εξαίρεση τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 3,8%, σημειώνοντας την πιο απότομή του αύξηση εντός σχεδόν τριών δεκαετιών.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ωστόσο, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία στα δεδομένα της Πέμπτης για να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς της Fed ότι αυτός ο υψηλός πληθωρισμός θα είναι παροδικός.

«Βάσει δεδομένων, σημαντικά συμβάλλουν όσοι τομείς ανακάμπτουν γρήγορα με τη σταδιακή άρση των περιορισμών της πανδημίας», δήλωσε ο Τσάρλι Ρίπλεϊ, επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης για επενδύσεις στην Allianz Investment Management.

«Επιπλέον, είναι ακόμη προφανές ότι τα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού επιβαρύνουν ορισμένους τομείς, με τις τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων να αυξάνονται κατά 7,3% ανά μήνα. Στοιχεία όπως το σημερινό CPI θα προκαλέσουν ανησυχίες για τη Fed, αλλά η ουσία είναι ότι πιθανότατα θα χρειαστούν πρόσθετα στοιχεία για να καθοριστεί το εάν οι ανοδικές πιέσεις πληθωρισμού θα είναι επίμονες».

Δημοσκόπηση του Reuters, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, αναφέρει ότι η αναμένεται ότι η Fed θα ανακοινώσει τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο μείωση στο πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων, με περικοπές στις μηνιαίες αγορές που ξεκινούν στις αρχές του 2022.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, οι ηγέτες της G-7 (Ομάδα Επτά) συνεδριάζουν την Παρασκευή στην Κορνουάλη του Ηνωμένου Βασιλείου, με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, να αναμένει ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα συμφωνήσουν να δωρίσουν 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το ΑΕΠ του ΗΒ αυξήθηκε κατά 2,3% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, υπερβαίνοντας ελαφρώς τις προσδοκίες, σύμφωνα με μια αρχική εκτίμηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε ότι το ΑΕΠ παραμένει 3,7% χαμηλότερο από τα επίπεδα πριν την πανδημία του Φεβρουαρίου 2020, αλλά τώρα είναι 1,2% υψηλότερο από το αρχικό ανώτατο όριο ανάκαμψης τον Οκτώβριο του 2020.

Ωστόσο, τα βιομηχανικά, τα παραγωγικά και τα κατασκευαστικά δεδομένα για τον Απρίλιο ήταν σημαντικά χαμηλότερα από το αναμενόμενο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές