Τα σχέδια του Έλον Μασκ για το νέο γιγαντιαίο εργοστάσιο της Tesla, έξω από το Βερολίνο, απειλούν να ανατρέψουν ντόπιες περιβαλλοντολογικές οργανώσεις, οι οποίες σήμερα υπέβαλαν επίσημα ένσταση κατά της άδειας που έχει λάβει η μονάδα από την αρμόδια περιβαλλοντολογική αρχή του Βραδενβούργου.

Υπόψη οι εργασίες για την κατασκευή του μέγκα εργοστασίου έχουν ήδη προχωρήσει, με το αφεντικό της Tesla να έχει οραματιστεί ένα από τα πιο προηγμένα τεχνολογικά εργοστάσια στον κόσμο, με τη δυνατότητα να παράγει έως και ένα εκατ. οχήματα ετησίως. Θα παράγει μπαταρίες και συστήματα κινήσεως, αλλά και θα συναρμολογεί κάποια από τα μοντέλα της Tesla, τα οποία και θα δοκιμάζονται στη μεγάλη πίστα δοκιμών που θα διαθέτει η μονάδα. Θα απασχολεί δε, τουλάχιστον 12.000 εργαζομένους.

Το αρχικό σχέδιο έκανε λόγο για εγκαίνια τον ερχόμενο Ιούλιο, όμως προέκυψαν συνεχείς καθυστερήσεις κυρίως σε επίπεδο γραφειοκρατίας για τη διασφάλιση όλων των απαραίτητων εγκρίσεων από τις τοπικές αρχές και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα η μονάδα να αναμένεται να είναι έτοιμη προς τα τέλη της χρονιάς.

Αυτό βέβαια, εφόσον η ένσταση που υπέβαλαν σήμερα οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις απορριφθεί. Η ένσταση βασίζεται στις καταγγελίες πως η Tesla δεν έχει δώσει επαρκή και ικανοποιητικά στοιχεία αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης που θα υιοθετήσει, ώστε να αποτρέψει την πιθανότητα διαρροής επικίνδυνων αερίων από το εργοστάσιο στην ατμόσφαιρα.

Οι ακτιβιστικές οργανώσεις, όπως η Gruene Liga και NABU ισχυρίζονται επίσης, πως οι αιτήσεις αδειών που υπέβαλλε η εταιρία δεν καλύπτει την παραγωγή μπαταριών, όπως έχει πρόθεση η Tesla. Μάλιστα, ξεκαθάρισαν πως αν οι τοπικές αρχές δεν αντιδράσουν άμεσα στην ένσταση τους, οι ίδιες θα προχωρήσουν κινώντας νομικές διαδικασίες στα δικαστήρια για να σταματήσουν το project.

Πάντως, αν οι ακτιβιστές πετύχουν το στόχο τους θα πετύχουν ένα τεράστιο πλήγμα για την εταιρεία δεδομένου πως η επένδυση της στο Βερολίνο πλησιάζει τα 6,9 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή