Η φετινή σύνοδος κορυφής G-7 πραγματοποιείται από 11 έως 13 Ιουνίου στην κομητεία της Κορνουάλης, ένα μέρος της νοτιοδυτικής Αγγλίας, που είναι γνωστό για τις εκπληκτικές ακτές της, τις ιστορικές αλιευτικές κοινότητες και τη φυσική ομορφιά της.

Εκτός από το ότι είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τουρίστες – οι παραλίες της κομητείας είναι γεμάτες παραθεριστές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού – η Κορνουάλη έχει εξελιχθεί επίσης σε έναν κόμβο για εταιρείες που δραστηριοποιούνται και επενδύουν σε έργα ανανεώσιμων πηγών και στην καινοτομία.

Αυτή την εβδομάδα, υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις στο «πράσινο» ενεργειακό μέτωπο στην περιοχή. Την Τετάρτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εγκαινίασε τα πρώτα ηλιακά πάνελ σε μια εγκατάσταση που περιγράφεται ως το «πρώτο ενεργειακό πάρκο ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου».

Φωτοβολταϊκό πάρκο 10.000 πάνελ

Σύμφωνα με την ενεργειακή εταιρεία ScottishPower, η οποία είναι θυγατρική της ισπανικής Iberdrola, 10.000 πάνελ θα εγκατασταθούν στην περιοχή. Το ηλιακό πάρκο ισχύος 10 ΜW θα έρθει να «συμπληρώσει» ένα αιολικό πάρκο 20 MW που είναι ήδη σε λειτουργία και ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας 1 MW.

Η ScottishPower ανακοίνωσε ότι το ενεργειακό πάρκο στο Κάρλαντ Κρος – το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον κόλπο Κάρμπις, ένα μικρό παραθαλάσσιο θέρετρο που θα αποτελέσει το επίκεντρο των συνομιλιών G-7 – θα μπορούσε να παράγει αρκετή ενέργεια «για να τροφοδοτήσει το ισοδύναμο ενέργειας που απαιτείται για 15.000 σπίτια».

Πάντως μπορεί ο Τζόνσον να θέλει να φανεί ως ένα ηγέτης που «αγκαλιάζει» τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δίνει προτεραιότητα στην αειφόρο ανάπτυξη, ωστόσο το γεγονός ότι μετέβη στην Κορνουάλη αεροπορικώς, αντί να χρησιμοποιήσει κάποιο φιλικό περιβαλλοντικά μέσο μεταφοράς, ήταν κάτι που προκάλεσε έντονη κριτική από ορισμένες πλευρές.

Σε απάντηση στους επικριτές του, ο Τζόνσον σημείωσε τα εξής: «Εάν επιτίθεστε στην άφιξή μου με αεροπλάνο, επισημαίνω με σεβασμό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στην πραγματικότητα πρωτοπόρο στην ανάπτυξη βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων, και ένα από τα 10 σημεία του σχεδίου μας για την πράσινη βιομηχανική επανάσταση είναι να φτάσουμε και στο “jet zero”».

Γεωθερμική ενέργεια

Εκτός από τα αιολικά και ηλιακά έργα, η Κορνουάλη φιλοξενεί επίσης έναν πρωτοποριακό τομέα γεωθερμικής ενέργειας. Μια εταιρεία με την επωνυμία Geothermal Engineering Limited δραστηριοποιείται σε πολλά έργα, συμπεριλαμβανομένης μιας γεωθερμικής πισίνας στην πόλη Πένζανς.

Η επιχείρηση αναπτύσσει επίσης το United Downs Deep Geothermal Power Project κοντά στην πόλη Ρέντρουθ. Εστιασμένο στη δημιουργία μιας γεωθερμικής μονάδας παραγωγής ενέργειας, το έργο United Downs έχει χρόνια που κατασκευάζεται και επικεντρώνεται σε δύο πηγάδια που έχουν βάθος 5.275 και 2.393 μέτρα, αντίστοιχα.

Τη Δευτέρα, μια εταιρεία με την ονομασία Cornish Lithium ανακοίνωσε ότι είχε κατασκευάσει με επιτυχία έναν γεωθερμικό χώρο δοκιμών νερού στο United Downs. Στόχος της εταιρείας είναι να δοκιμάσει τις άμεσες τεχνολογίες εξαγωγής λιθίου σε επιφανειακά και βαθιά γεωθερμικά νερά. Στόχος των δοκιμών της εταιρείας στο United Downs είναι να προσφέρει «μια ευκαιρία να δείξει πώς φαίνεται η σύγχρονη, εξόρυξη ορυκτών με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα».

Εξαγωγή λιθίου

Καθώς οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξάνονται και η δίψα του πλανήτη για νέα τεχνολογία αυξάνεται, υλικά όπως το λίθιο θα είναι σημαντικά τα επόμενα χρόνια, σημειώνει η Cornish Lithium στον ιστότοπό της.

«Ως ζωτικά συστατικά των μπαταριών που χρησιμοποιούνται για ηλεκτρικά οχήματα και αποθήκευση ενέργειας», σημειώνει η εταιρεία, είναι «πιθανή ευκαιρία η εξόρυξη μετάλλων όπως το λίθιο, ο κασσίτερος και το κοβάλτιο στην Κορνουάλη, κι αυτό θα μπορούσε να προσδώσει ένα σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ενώ η Κορνουάλη φιλοξενεί πολλά χερσαία ενεργειακά έργα, οι θαλάσσιες περιοχές που την περιβάλλουν προσφέρουν επίσης περιθώρια ανάπτυξης.

Τον Απρίλιο, για παράδειγμα, ανακοινώθηκε ότι ένα ερευνητικό έργο που επικεντρώθηκε στις δυνατότητες της παλιρροιακής, της κυματικής και της πλωτής αιολικής τεχνολογίας είχε εξασφαλίσει υποστήριξη από το Marine-i, ένα πρόγραμμα που επικεντρώνεται στην καινοτομία σε τομείς όπως η θαλάσσια ενέργεια.

Το έργο θα δρομολογηθεί στις νήσους του Σκίλι, ένα αρχιπέλαγος που βρίσκεται στα ανοικτά της ακτής της Κορνουάλης.

Σύμφωνα με το Marine-i, το οποίο συγχρηματοδοτείται εν μέρει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο πρωταρχικός στόχος του έργου Isles of Scilly είναι η «δημιουργία νέας τράπεζας δεδομένων κυματικών και παλιρροιακών πόρων».

Αυτά τα δεδομένα θα περιλαμβάνουν πληροφορίες για μια σειρά μετρήσεων, όπως ύψος κύματος, ταχύτητα ανέμου και ταχύτητες παλιρροιακής ροής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»