Η πανδημία, εκτός από τα πολλά και ποικίλα ζήτηματα που ανέδειξε, δημιούργησε κι ένα συναρπαστικό φυσικό πείραμα, που έχει προκαλέσει πληθώρα ακαδημαΙκών ερευνών.
Και δεν είναι άλλο, από τους αθλητές που κλήθηκαν να αγωνιστούν σε άδεια γήπεδα, κι έγιναν εν αγνοία τους πρωταγωνιστές αυτού του πειράματος…

Πολλές μελέτες, επεχείρησαν να αναδείξουν τις επιπτώσεις της απουσίας φιλάθλων, και να αποδείξουν το κατά πόσο τελικά το πλεονέκτημα της γηπεδούχου ομάδας, προέρχεται από την παρουσία υποστηρικτών.

Στο πλαίσιο αυτό ο Fabrizio Colella, μεταπτυχιακός φοιτητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, ανέδειξε μια άλλη πολύ ευαίσθητη πτυχή, με κοινωνικές προεκτάσεις. Θέλησε να αναδείξει πώς επηρεάζονται οι αποδόσεις των ποδοσφαιριστών από το bulling και τις ρατσιστικές επιθέσεις, και τι συμβαίνει τώρα που οι κερκίδες είναι άδειες.

Όλοι οι ποδοσφαιριστές δέχονται φραστική επίθεση, ωστόσο δεν υφίστανται όλοι τους ίδιους τύπους προσβολών. Τουλάχιστον στα ευρωπαϊκά γήπεδα, οι μη λευκοί παίκτες γίνονται αποδέκτες ρατσιστικών επιθέσεων.

Το ερώτημα που απασχόλησε τον Colella είναι το αν οι επιθέσεις αυτές επιβαρύνουν την απόδοση των μη λευκών παικτών, έναντι των λευκών.

Σύμφωνα με τον Economist, η πανδημία επέτρεψε στον κ. Colella να το ανακαλύψει. Για κάθε παίκτη της Serie A, την κορυφαία κατηγορία του ιταλικού ποδοσφαίρου, συνέταξε μεμονωμένα σκορ απόδοσης σε κάθε αγώνα τα τελευταία δύο χρόνια, κυμαινόμενα από μηδέν έως δέκα, τα οποία δημιουργήθηκαν από έναν αλγόριθμο.

Στη συνέχεια, ταξινόμησε πάνω από 500 παίκτες ως λευκούς ή μη λευκούς χρησιμοποιώντας την κλίμακα Fitzpatrick για ανθρώπινο χρώμα δέρματος, το οποίο είναι χρησιμοποιείται στην έρευνα δερματολογίας.

Τέλος, συνέκρινε τον τρόπο με τον οποίο κάθε παίκτης απέδιδε κατά μέσο όρο, σε αγώνες που παίζονταν μπροστά σε οπαδούς και σε αγώνες χωρίς οπαδούς.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Κατά μέσο όρο, οι λευκοί παίκτες σημείωσαν ελαφρώς χειρότερες επιδόσεις χωρίς οπαδούς από ό, τι έκαναν σε γεμάτα γήπεδα. Αντίθετα, οι επιδόσεις των μη λευκών ποδοσφαιριστών βελτιώθηκαν σε στατιστικά σημαντικό βαθμό όταν οι οπαδοί απουσίαζαν.

Ο κ. Colella δημιούργησε ένα μαθηματικό μοντέλο που προσπάθησε να εξηγήσει αυτές τις διαφορές χρησιμοποιώντας άλλες μεταβλητές, όπως η εθνικότητα των παικτών και η συνολική ποιότητα των ομάδων. Ωστόσο, κανένας από αυτούς τους ελέγχους δεν εξάλειψε την επίδραση του χρώματος του δέρματος. Το αποτέλεσμα ήταν μεγαλύτερο για τους παίκτες με το πιο σκούρο δέρμα από ό, τι για τους πιο ανοικτόχρωμους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Το πρώτο Pop – Up American Space σε γήπεδο είναι στο Γ. Καραϊσκάκης: Χώρος εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης
Business of Sport |

Το πρώτο Pop – Up American Space σε γήπεδο είναι στο Γ. Καραϊσκάκης: Χώρος εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης

Το νέο «Pop-Up American Space» εγκαινίασαν στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» ο πρέσβης των ΗΠΑ, Γιώργος Τσούνης, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης

UEFA: Ιστορική συμφωνία συνεργασίας  με την FIFPRO Europe
Business of Sport |

UEFA: Ιστορική συμφωνία συνεργασίας με την FIFPRO Europe

Οι βασικές αποφάσεις που επηρεάζουν τις συνθήκες απασχόλησης των παικτών ή τον φόρτο εργασίας των παικτών στις διοργανώσεις της UEFA θα λαμβάνονται πλέον μόνο μετά από εκτεταμένο διάλογο μεταξύ των δύο οργανισμών.