Διαδοχικές συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και με εκπροσώπους τουριστικών φορέων της περιοχής είχε στη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης.
Με την επίσκεψη στη συμπρωτεύουσα, αμέσως μετά από την περιοδεία του στην Ολλανδία και σε χώρες της Σκανδιναβίας, ο Υπουργός υπογράμμισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Βόρειας Ελλάδας στο φετινό άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει ολόπλευρα τις ιδιαίτερες ανάγκες της περιοχής, με γνώμονα την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης.
Πρώτη στο πρόγραμμα επαφών του Υπουργού Τουρισμού στη Θεσσαλονίκη ήταν η συνάντηση με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, κ. Σταύρο Καλαφάτη.
Όπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, «με τον Υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης αναλύσαμε ζητήματα σχετικά με το άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού και ιδιαίτερα τις συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται στην εξαιρετικά σημαντική πύλη της Βόρειας Ελλάδας. Ο κ. Καλαφάτης κι εγώ επιβεβαιώσαμε την κοινή μας δέσμευση να προχωρήσουμε με απόλυτη σύμπνοια, με συνεχή και στενή συνεργασία των Υπουργείων Τουρισμού και Εσωτερικών, ώστε να ενθαρρύνουμε στο μέγιστο δυνατόν τον εισερχόμενο τουρισμό».
Ακολούθως ο κ. Θεοχάρης συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα. Διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων ως προς τη σημασία του οδικού τουρισμού για την αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας στη Μακεδονία το 2021 ενώ ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «ο τουρισμός αποτελεί βασικό αναπτυξιακό πυλώνα της τοπικής οικονομίας και το ‘momentum’ δεν πρέπει να χαθεί ύστερα από τα τελευταία τρία χρόνια που η Κεντρική Μακεδονία αναδεικνύεται πρώτη σε αφίξεις τουριστών μεταξύ όλων των Περιφερειών της Ελλάδας».
Από την πλευρά του ο κ. Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «το Υπουργείο μας αναγνωρίζει τη σημασία του τουρισμού για τη Βόρεια Ελλάδα και γι’ αυτό ακριβώς δεν είναι τυχαίο ότι άρχισα το ‘μαραθώνιο’ των διεθνών επαφών μου για τη φετινή τουριστική περίοδο από τις χώρες οι οποίες τροφοδοτούν παραδοσιακά την περιοχή με τουρίστες (Ρουμανία, Σερβία, Πολωνία, Ρωσία κ.ά.). Φέτος, το τουριστικό ενδιαφέρον για τη Βόρεια Ελλάδα από τη Ρωσία και τις χώρες της Βαλκανικής είναι μεγάλο. Στην Κεντρική Μακεδονία δεν είναι αυτονόητο ότι ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας, όπως π.χ. στο Νότιο Αιγαίο ή στην Κρήτη.
Εδώ ο τουρισμός χτίζεται με δουλειά. Και αυτή είναι η επιτυχία του Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα: Με τις πρωτοβουλίες του και τη στενή συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, έχει κατορθώσει να καταστήσει την Κεντρική Μακεδονία έναν από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς της χώρας».
Με τον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο Υπουργός Τουρισμού είχε την ευκαιρία να συζητήσει ζητήματα σχετικά με τις προοπτικές της πόλης ως πόλου έλξης τουριστών, αλλά και την υποψηφιότητα για μία θέση στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO. Ο κ. Θεοχάρης είπε χαρακτηριστικά ότι «ο τουρισμός είναι σημαντικός για τη Θεσσαλονίκη και η Θεσσαλονίκη είναι σημαντική για τον τουρισμό. Δικαίως διεκδικεί τον τίτλο της πόλης της γαστρονομίας. Γενικότερα, συνεχίζουμε τη συνεργασία σε πολλαπλά επίπεδα -για τον βραχύ ορίζοντα, που είναι το άνοιγμα αλλά και η επέκταση της σεζόν, καθώς και για τον μέσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα του 2022 και το τι μπορούν να κάνουν από κοινού το Υπουργείο Τουρισμού και ο Δήμος Θεσσαλονίκης».
Τέλος, ο κ. Θεοχάρης είχε συνομιλίες με εκπροσώπους τουριστικών φορέων από τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Ο Υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι «ξέρουμε πως έχουμε μια πολύ δύσκολη χρονιά μπροστά μας, την οποία όμως ατενίζουμε από καλύτερη θέση σε σχέση με πέρυσι. Γιατί το ‘brand’ της χώρας μας έχει ενισχυθεί. Επιπλέον, η Ελλάδα βραβεύτηκε ως η καλύτερη χώρα στη διαχείριση της πανδημίας από το WTTC όσον αφορά στον τουρισμό.
Αυτό είναι μια ‘σφραγίδα’ που χρησιμοποιούμε και αξιοποιούμε. Φέτος έχουμε αξιοποιήσει πολύ περισσότερα εργαλεία από ό,τι πέρυσι. Είχαμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε περισσότερες πύλες και καταβάλλουμε καθημερινή προσπάθεια να επεκτείνουμε ωράρια, περιοχές και οτιδήποτε χρειαστεί. Αυτό θα το κάνουμε με κάθε δυνατό μέσο και με συντονισμό όλων των υπηρεσιών, του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Πολιτικής Προστασίας. Από τους ελέγχους που κάνουμε, ειδικά στα χερσαία σύνορα, παρατηρούμε μια θετικότητα μόλις 5 τοις χιλίοις. Η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός».
Latest News
Νέα υψηλά για τα ξενοδοχεία της Αθήνας εν μέσω χειμερινής περιόδου
Οι υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία της Αθήνας το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου οδηγούν σε άλλη πίστα τον τουρισμό της πρωτεύουσας
Τα «αλλάζει όλα» η Zeus του Σιγανού - Η αρχή από το Mirabello στην Κρήτη
Επανεκκίνηση για την Zeus International με αλλαγή στρατηγικής και ανανέωση της εικόνας των ξενοδοχείων που διαχειρίζεται
Πώς θα κινηθεί ο τουρισμός σε Ευρώπη και Ελλάδα - Τι δείχνει έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ
Ο εισερχόμενος τουρισμός και οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές απασχολεί το ΙΝΣΕΤΕ
Βίλες, 2 πεντάστερα και μαρίνα - Η μέγα επένδυση της οικογένειας Μπούμπουρα στη Λήμνο
Σε διαβούλευση η επένδυση Limnos Resort - Τι περιλαμβάνει - Ποια είναι η οικογένεια Μπούμπουρα
Σαρακήνικο, Σαντορίνη, Μύκονος: Οι 5 πληγές που γεννούν πολεοδομικές αυθαιρεσίες
Οι χρόνιες πολεοδομικές ασθένειες αναδεικνύονται από τις υποθέσεις δόμησης στο Σαρακήνικο, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο - Ειδική σύσκεψη στο Μαξίμου εντός της εβδομάδας
Το μήνυμα Κεφαλογιάννη για τη Σαντορίνη στη σύσκεψη με τουριστικούς φορείς
Στο επίκεντρο τα μέτρα για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος στη Σαντορίνη
Πόσα προσφέρουν τα ξενοδοχεία στα κρατικά ταμεία - Ανθεκτική η Σαντορίνη [γραφήματα]
Τι έδειξε έρευνα του ΙΤΕΠ για τα ξενοδοχεία και την συμβολή τους στην ελληνική οικονομία - Καμία ακύρωση στη Σαντορίνη παρά το σεισμικό φαινόμενο
Τα ελληνικά αεροδρόμια που απογείωσαν οι ξένοι τουρίστες [γράφημα]
Η νέα μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ καταγράφει αναλυτικά top αεροδρόμια της χώρας και τις κύριες αγορές τουρισμού το 2024
Το αισιόδοξο μήνυμα για τη Σαντορίνη - Αμείωτη η ροή των κρατήσεων στα ξενοδοχεία
«Καμία ακύρωση από τους τουρίστες στη Σαντορίνη, συνεχίζονται οι κρατήσεις» λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων
Νέο ρεκόρ στον τουρισμό - Ποιος ήταν ο «καλύτερος» μήνας το 2024 [γράφημα]
Η αύξηση των αφίξεων αεροπορικώς επιβεβαιώνει την δυναμική που έχει ο ελληνικός τουρισμός