Το 74% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ενώ ένα 62% δηλώνει την πρόθεσή του να εμβολιαστεί έναντι της Covid-19, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας, που διενεργήθηκε τον Οκτώβριο του 2020, σε τυχαίο και αντιπροσωπευτικό δείγμα 855 ενηλίκων άνω των 18 ετών από όλη την επικράτεια, και η οποία δημοσιεύθηκε την 1η Ιουνίου στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Evaluation in Clinical Practice».

Ο επιστημονικά υπεύθυνος της μελέτης Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκος Σουλιώτης, μιλώντας στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ανέφερε ότι υψηλότερα ποσοστά πρόθεσης εμβολιασμού έναντι της Covid-19 καταγράφονται σε όσους δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τις συστάσεις και τις οδηγίες των επίσημων υγειονομικών αρχών, σχετικά με ζητήματα υγειονομικής περίθαλψης, και ότι η εμπιστοσύνη τους στο κράτος και τους θεσμούς του λόγω του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία, αυξήθηκε.

Εντούτοις, τα ποσοστά αυτά, όπως επισημαίνει ο καθηγητής, είναι μειωμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά έρευνας που διενεργήθηκε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπου καταγράφηκε 40% αύξηση της εμπιστοσύνης στο κράτος και τους θεσμούς του, λόγω της διαχείρισης της πανδημίας. «Βλέπουμε ένα μείγμα χαρακτηριστικών όπως είναι η εμπιστοσύνη στο Κράτος, στις συστάσεις των Οργανισμών, (της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, του ΕΟΔΥ, της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου) και της πρόθεσης εμβολιασμού».

Ορθολογική η απόφαση της Ιταλίας για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών

Οι κοινωνίες μας είναι κοινωνίες της συνύπαρξης. Οι επιλογές μας εφόσον επηρεάζουν και τους άλλους, πρέπει να υπόκεινται σε κάποιους κανόνες. Με αυτή την έννοια θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ορθολογικής και έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών που έχουν δεύτερες σκέψεις, τονίζει ο κ. Σουλιώτης και εκφράζει την πεποίθηση ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει υποχρεωτικός, ειδικά σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων που συναναστρέφονται με πολύ κόσμο, ή ευάλωτους ανθρώπους, όπως πχ οι υγειονομικοί. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να τους στερηθούμε σε περίπτωση που νοσήσουν, γιατί η πίεση στο σύστημα υγείας θα καταστεί μη διαχειρίσιμη. Μία σειρά από λόγους μας κάνουν να υποστηρίζουμε ότι είναι ορθολογική η επιλογή και της γειτονικής Ιταλίας να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε».

Ποιοι έχουν υψηλότερα ποσοστά πρόθεσης εμβολιασμού

Όσον αφορά τα συμπεράσματα της μελέτης, συνεχίζει ο κ. Σουλιώτης, «υψηλότερα ποσοστά πρόθεσης εμβολιασμού κατά της Covid-19 (75%) σημειώνουν όσοι είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας γενικά των εμβολιασμών, ενώ από το 38% των συμμετεχόντων που δηλώνουν αρνητική πρόθεση έναντι του εμβολιασμού κατά της Covid-19, το 60% επικαλούνται ανησυχία ως προς την ασφάλεια του εμβολίου εξαιτίας της διάρκειας των κλινικών μελετών και το 26% ενδεχόμενες παρενέργειες. Ένα 6% αυτών αποδίδουν την αρνητική τους στάση στο ότι «τα εμβόλια υπηρετούν άλλους σκοπούς. Θετικά προς την πρόθεση εμβολιασμού κατά της Covid-19 συσχετίζεται και η συχνή χρήση προληπτικών υπηρεσιών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Επικαιρότητα |

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Οικόπεδα: Μέχρι 30 Απριλίου η προθεσμία για τους καθαρισμούς
Επικαιρότητα |

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα

Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ουκρανία: Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Πότε θα υπογραφεί η τελική συμφωνία
Επικαιρότητα |

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει

Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον