
Στο στόχαστρο της κριτικής των φιλανθρωπικών οργανώσεων βρέθηκε η δέσμευση των ηγετών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου να διανείμουν ένα δισ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 μέσα στον επόμενο χρόνο σε φτωχότερες χώρες συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται ενθουσιασμένος με την απόφαση της G7, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για ανάγκη το λιγότερο 11 δισ. δόσεων ώστε να δοθεί τέλος στην πανδημία.
«Θρίαμβο» της συνόδου της G7 χαρακτήρισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον την υπόσχεση που έδωσαν οι ηγέτες που συμμετείχαν σε αυτήν να δωρίσουν 1 δισ. δόσεις εμβολίων σε 92 φτωχές χώρες με γνώμονα την πολιτική «κανείς δεν είναι ασφαλής αν όλοι δεν είναι ασφαλείς».
Παρ’ όλα αυτά φιλανθρωπικές οργανώσεις κατηγορούν τους ηγέτες των G7 για «μαγειρέματα» και όχι για μια λύση που θα βάλει τέλος στην πανδημία. Τελικά από τα κράτη που συμμετείχαν στην σύνοδο συγκεντρώθηκαν 870 εκατ. δόσεις και όσες απομένουν θα αγοραστούν από ένα διεθνές ταμείο που θα δημιουργηθεί γι’ αυτό το λόγο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με τη σειρά του κάλεσε τους ηγέτες της G7 να δεσμευτούν ότι την επόμενη φορά που θα συνεδριάσουν, δηλαδή σε ένα χρόνο από τώρα στη Γερμανία, να έχουν καταφέρει να βοηθήσουν στον εμβολιασμό τουλάχιστον του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού. Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο στόχος χρειάζονται 11 δισ. δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού.
Έντονη κριτική για το θέμα των εμβολίων άσκησε και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν. Μιλώντας στο Skynews υποστήριξε ότι χάθηκε μια «μοναδική ευκαιρία» να παρθεί μια γενναία απόφαση, ενώ κατηγόρησε τους ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο για «ασυγχώρητη ηθική αποτυχία».
Παρ΄όλα αυτά ο Μπόρις Τζόνσον ακόμη και μετά το πέρας της συνόδου δήλωσε πεπεισμένος ότι μέχρι το τέλος του 2022 θα έχει εμβολιαστεί ολόκληρος ο πληθυσμός της γης.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ


Latest News

«Δεν αστειεύομαι» – Ο Ντόναλντ Τραμπ, το Σύνταγμα και τα σχέδια για μια τρίτη προεδρική θητεία
Παρά το συνταγματικό όριο, ο Ντόναλντ Τραμπ και υποστηρικτές του μιλούν ήδη όλο και πιο συχνά για το πώς ο Αμερικανός νυν θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία μετά το 2028

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στη σκιά της φυλάκισης Ιμάμογλου
Στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης του ΝΑΤΟ ο Γεραπετρίτης θα δει το Φιντάν με ατζέντα και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Τραμπ: Η καταδίκη της Λεπέν θυμίζει τη χώρα μας
«Πολύ μεγάλη υπόθεση» χαρακτήρισε ο Τραμπ την καταδίκη της Μαρίν Λεπέν, για την οποία όπως είπε «Ξέρω πολύ καλά πώς είναι» καθώς «θυμίζει τη χώρα μας».

«Έξυπνο» φανάρι καταγράφει όσους περνούν με κόκκινο
Η πρώτη ψηφιακή κάμερα εγκαταστάθηκε και λειτουργεί πιλοτικά στον Άλιμο – Προς το παρόν οι παραβάσεις όσων περνούν το κόκκινο φανάρι καταγράφονται χωρίς την επιβολή προστίμων

Κοινά διόδια για Ελλάδα και Σερβία
Ηλεκτρονική πληρωμή διοδίων χωρίς στάσεις και ουρές – Πώς η Σερβία ενοποιεί τα συστήματά της με Κροατία, Βόρεια Μακεδονία και άμεσα με την Ελλάδα
![Ευρώπη: Στις 760.000 θα ανέλθουν οι νέες θέσεις εργασίας με την αύξηση των δαπανών για την άμυνα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/photo_2025-03-05_13-28-51-1-1024x600-1-600x352.jpg)
Έκρηξη 760.000 θέσεων εργασίας φέρνει η αύξηση των δαπανών για την άμυνα [γράφημα]
Τις προβλέψεις αυτές κάνει σε έκθεσή της η εταιρεία συμβούλων Kearney, η οποία προειδοποιεί ότι η έλλειψη εργαζομένων του κλάδου είναι δραματική

Η Ρωσία εξακολουθεί να «συνεργάζεται με τις ΗΠΑ» - Άμεση απάντηση μετά την οργή Τραμπ για Πούτιν
Η Ρωσία απάντησε στην κριτική του Τραμπ προς τον Πούτιν επιχειρώντας να υποτιμήσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο ηγετών

Καταδικάστηκε σε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων – Δεν μπορεί να είναι υποψήφια το 2027
Ραγδαίες εξελίξεις στη Γαλλία καθώς δικαστήριο καταδικάζει τη Λεπέν σε πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και τετραετή φυλάκιση – «Μπλόκο» στην υποψηφιότητα για την προεδρία

Από 1η Απριλίου οι δηλώσεις ΦΠΑ των νέων επιχειρήσεων ενημερώνει η ΑΑΔΕ
Σε τροποποίηση του χρόνου υποβολής προχωρά η ΑΑΔΕ τις για νεοσύστατες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας τους

Καταδικάστηκε για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος η Λεπέν
Η πρόταση της εισαγγελίας για τη Μαρίν Λεπέν περιλαμβάνει τη στέρηση των πολιτικών της δικαιωμάτων για πέντε χρόνια – Εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου