Η επιβολή ενός ελάχιστου παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή 15% για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, η διάθεση ενός δισεκατομμυρίου δόσεων εμβολίου στις φτωχότερες χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και η ανανέωση της απόφασης για χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών στη μάχη για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον μεταξύ των αποφάσεων που πάρθηκαν στους τρία κορυφαία θέματα της ατζέντας της τριήμερης συνόδου των ηγετών της ομάδας των πλουσιότερων χωρών του πλανήτη, G7 (Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία).

Εξ αρχής αναλυτές επεσήμαιναν ότι αυτή η σύνοδος κορυφής θα ήταν μια δοκιμασία για το εάν ο κόσμος μπορεί ακόμη να συνεργαστεί στη σκιά της πανδημίας, και μάλιστα με μια ατζέντα ιδιαιτέρως φιλόδοξη, καθώς οι στόχοι της εντοπίζονταν σε καίρια για τον πλανήτη ζητήματα: στον τερματισμό της πανδημίας διασφαλίζοντας την παγκόσμια διανομή εμβολίων έως το 2022, στην επιτάχυνση της δράσης για την κλιματική αλλαγή από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις και στον περιορισμό της ισχύος των πολυεθνικών εταιρειών με ένα παγκόσμιο φορολογικό καθεστώς.

Ένα δισ. εμβόλια

Στη διάρκεια της συνόδου, οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου δεσμεύτηκαν ότι θα διανείμουν ένα δισ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 μέσα στον επόμενο χρόνο σε φτωχότερες χώρες συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κατάρτισαν ένα σχέδιο αντιμετώπισης προσδοκώντας ότι ο κόσμος θα είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει μέσα σε λιγότερο από 100 ημέρες μια νέα πανδημία και ζήτησαν πιο ενδελεχή έρευνα του ΠΟΥ όσον αφορά το ζητούμενο της προέλευσης του κορωνοϊου στην Κίνα από όπου ξεκίνησε, για να ξεκαθαριστεί εάν θα μπορούσε να προέλθει από ατύχημα σε εργαστήριο.

Σύμφωνα με τον οικοδεσπότη της συνόδου, Μπόρις Τζόνσον, η απόφαση για διανομή ενός δισ. εμβολίων είναι ένα μεγάλο βήμα για τον εμβολιασμό όλου του κόσμου.  Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αφού ολοκληρώθηκε η σύνοδος, σήμερα το μεσημέρι, η πανδημία της Covid-19 «θα μπορούσε να είναι ένα μόνιμο πρότζεκτ για πολύ καιρό».

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει ο διεθνής Τύπος, η προσφορά απέχει κατά πολύ από τα 11 δισ. δόσεις που έχει δηλώσει ο ΠΟΥ ότι χρειάζονται για να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Παγκόσμιος εταιρικός φόρος

Η είδηση έγινε γνωστή το βράδυ της πρώτης μέρας της συνόδου κορυφής της G7 μέσω ενός twitter του συμβούλου εθνικής ασφάλειας της αμερικανικής προεδρίας, Τζέικ Σάλιβαν: στη σύνοδο συμφωνήθηκε να υιοθετηθεί η πρόταση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για εφαρμογή σε παγκόσμια κλίμακα ελάχιστου φορολογικού συντελεστή τουλάχιστον 15% για τις επιχειρήσεις.

Σκοπός της κίνησης των επτά μεγάλων οικονομιών είναι να αποθαρρύνουν τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις να μεταφέρουν τα κέρδη και τα φορολογητέα έσοδά τους στις χώρες με τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, ανεξαρτήτως του πού γίνονται οι πωλήσεις τους. Λίγο-πολύ η απόφαση θεωρούνταν δεδομένη, καθώς είχε προηγηθεί σχετική έγκριση των υπουργών Οικονομικών της ομάδας στις 5 Ιουνίου. Στο συγκεκριμένο, κείμενο, μάλιστα το οποίο συνυπέγραφαν οι υπουργοί, σημειωνόταν ότι ο συντελεστής μπορεί αργότερα να αυξηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της G7 δεν είναι δεσμευτική, καθώς θα πρέπει να εγκριθεί και από τη σύνοδο της G20 , που προγραμματίζεται για τον Ιούλιο στην Ιταλία και να επικυρωθεί και από τις 140 χώρες του ΟΟΣΑ, ωστόσο, μπορεί να είναι τροχιοδεικτική. Όπως, άλλωστε, εκτιμά το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, η υιοθέτηση του μέτρου από την G7 θα δώσει ώθηση ώστε να υιοθετηθεί και από την επόμενη ευρύτερη σύνοδο της G20.

Κλιματική αλλαγή

Στο στόχαστρο των ηγετών της G7 μπήκαν οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Στη διάρκεια της συνόδου οι επτά δεσμεύτηκαν ότι θα αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ανανέωσαν τη δέσμευσή για διάθεση 100 δισ. δολαρίων τον χρόνο στις φτωχότερες χώρες για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων.

Οι ηγέτες των πλουσιότερων χωρών στον κόσμο εξέφρασαν την πρόθεσή τους να τερματιστεί η παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα, εκτός εάν έχουν στη διάθεσή τους τεχνολογία που να δεσμεύει τον άνθρακα.

Η G7 δεσμεύτηκε ακόμη ότι θα τηρήσει τον στόχο για άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη όχι πάνω από το όριο του 1,5οC, στο οποίο μπορεί ακόμα η κλιματική αλλαγή να είναιθ ελεγχόμενη, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων.

Στο τελικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε αναφέρεται: «επαναβεβαιώσαμε τη συλλογική απόφαση των ανεπτυγμένων χωρών να κινητοποιήσουμε 100 δισ. δολάρια τον χρόνο από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους μέχρι το 2025».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα