Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι «δεν επιζητεί τη σύγκρουση» με την Κίνα, στο τέλος της συνόδου κορυφής της G7, που κάλεσε το Πεκίνο να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και υιοθέτησε ένα σχέδιο υποδομών ανταγωνιστικό των κινεζικών πρωτοβουλιών.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν δικαιότεροι τρόποι να αντιμετωπίζονται οι ανάγκες των χωρών στον κόσμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Νιουκουέι (νοτιο-δυτική Αγγλία), σε σχέση με το σχέδιο του «Νέου Δρόμου του Μεταξιού» που υλοποιεί η Κίνα.
Οι δυτικές δημοκρατίες βρίσκονται σε έναν αγώνα απέναντι στις αυταρχικές κυβερνήσεις, δήλωσε ο Μπάιντεν.
«Είμαστε σε έναν αγώνα, όχι με την Κίνα αυτή καθαυτή … αλλά με αυταρχικούς (ηγέτες), αυταρχικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, για το κατά πόσο οι δημοκρατίες μπορούν να αντιπαλέψουν αυτούς σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο 21ο αιώνα», δήλωσε ο Μπάιντεν. Για την Κίνα συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν δήλωσε: «Νομίζω ότι θα δείτε απλές συναλλαγές με την Κίνα».
«Όπως είπα ο ίδιος στον Σι Τζίνπινγκ, δεν επιζητώ τη σύγκρουση. Εκεί που συνεργαζόμαστε, θα συνεργαστούμε, εκεί που διαφωνούμε θα το δηλώσω με ειλικρίνεια, και θα απαντήσουμε σε ενέργειες που είναι ασύμβατες», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν.
Χθες οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν στην ανάγκη για κοινή προσέγγιση της Κίνας που πωλεί εξαγωγές σε αθέμιτα χαμηλές τιμές και για τις καταχρήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Θα έλεγα ότι υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά τη βούληση για καταγγελία των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των παραβιάσεων των θεμελιωδών ελευθεριών που επικαλούνται οι κοινές αξίες μας», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Οι αξίες της δημοκρατίας είναι το επίδικο της πολιτικής παρουσίας του Αμερικανού πρόεδρου στη G7. «Όλοι στο τραπέζι έχουν καταλάβει και κατανοούν τόσο τη σοβαρότητα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όσο και την ευθύνη των υπερήφανων δημοκρατιών μας να αναλάβουμε δράση και να παραδώσουμε στον υπόλοιπο κόσμο» είπε. Ο Μπάιντεν, που με την παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής , σημείωσε σημαντική πρόοδο στο να επαναφέρει την αξιοπιστία των ΗΠΑ στο παγκόσμιο πολιτικό στερέωμα, που είχε πληγεί από τον προκατόχο του, δήλωσε «Η Αμερική επέστρεψε στην ηγετική της θέση μαζί με τα έθνη που μοιράζονται τις πιο βαθιές μας αξίες»
Latest News
Η φρεγάτα Ύδρα επέστρεψε στην Ερυθρά Θάλασσα
Η φρεγάτα «Ύδρα» του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα και εντάσσεται στη δύναμη της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες»
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Ελλάδα και Κύπρος στην κινούμενη άμμο της Μέσης Ανατολής
Ενώ η Τουρκία διευρύνει την περιφερειακή της επιρροή, η διπλωματική κινητικότητα Αθήνας και Λευκωσίας καλείται να καλύψει τα κενά. Η Τριμερής του Καΐρου ήταν μόνο η αρχή. Στο Ριάντ ο Μητσοτάκης την Δευτέρα.
Καιρός: Ποια έκτακτα μέτρα εισηγείται η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες
Αναλυτικά τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου που συνεδρίασε για την κακοκαιρία – Πού θα κλείσουν σχολεία – Σε ποιες περιοχές είναι υποχρεωτικές οι αλυσίδες
Αυστρία: Ένας ακροδεξιός στο κατώφλι της καγκελαρίας
Νέος πονοκέφαλος στην Ευρώπη - Ποιος είναι, τι πρεσβεύει ο Χέρμπερτ Κικλ ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ) στην Αυστρία
Κοντογεώργης: Να διατηρήσουμε έναν ρυθμό ανάπτυξης που βοηθά και την οικονομία και τους πολίτες
Ο Θανάσης Κοντογεώργης τονίζει ακόμα ότι «ο πληθωρισμός σιγά σιγά υποχωρεί. Τα εισοδήματα θα παραμείνουν και θα συνεχίσουν να αυξάνονται»
Πολεμικό Ναυτικό: Βίντεο με την αεροδιακομιδή ασθενούς από φορτηγό πλοίο με ελικόπτερο
Η επιχείρηση για την αεροδιακομιδή του ασθενή πραγματοποιήθηκε στα 80 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Παλαιόχωρας
Η πρώτη ανασκόπηση Μητσοτάκη για το 2025 - Τι αναφέρει για τη φορολογία
Στην πρώτη του εβδομαδιαία ανασκόπηση για το 2025, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαρίθμησε τις κυβερνητικές προτεραιότητες για τη νέα χρονιά.
Τι σκέφτονται οι κάτοικοι της Γροιλανδίας για την εξαγορά τους; - Η ανάλυση του Economist
Στη Γροιλανδία αναφέρουν ότι η παγκόσμια προσοχή της τελευταίας εβδομάδας επανέφερε το ζήτημα της ανεξαρτησίας στο προσκήνιο
Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας;
Εάν ένα τέλος σημαίνει μία συμφωνία για ειρήνη διαρκείας, η απάντηση είναι όχι, λένε πολλοί αναλυτές - Τι θέλει ο Πούτιν