Στο στόχαστρο των ηγετών της G7 μπαίνουν οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, καθώς αναμένεται ότι θα υιοθετήσουν από κοινού αυστηρά μέτρα ως προς αυτό, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, η οποία αποτελεί από τα θέματα αιχμής της συνόδου στην Κορνουάλη.

Οι ηγέτες των πλουσιότερων χωρών στον κόσμο θα δεσμευτούν για την εγκατάλειψη αυτής της μορφής παραγωγής ενέργειας, εκτός εάν έχουν την τεχνολογία να δεσμεύσουν της εκπομπές άνθρακα.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την προειδοποίηση του σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο ότι «η ανθρωπότητα βρίσκεται στα πρόθυρα της αποσταθεροποίησης ολόκληρου του πλανήτη», όπως μεταδίδει το BBC.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η G7 βρίσκεται αντιμέτωπη με τις πιο σημαντικές αποφάσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η σχετική ανακοίνωση προήλθε από τον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με αυτήν ήταν η πρώτη φορά που οι ηγέτες των πλούσιων χωρών δεσμεύονται να τηρήσουν τον στόχο της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη κατά 1,5οC.

Αυτό απαιτεί ένα πλέγμα επιτακτικών πολιτικών με πρωταρχικό τον περιορισμό της καύσης άνθρακα, εκτός εάν προβλέπεται τεχνολογία δέσμευσης των εκπομπών.

Βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες

Ο άνθρακας μεταξύ των βασικών καυσίμων είναι αυτός που ρυπαίνει περισσότερο το περιβάλλον και ο τερματισμός της χρήσης του αντιμετωπίζεται σαν μεγάλο βήμα από τους περιβαλλοντολόγους. Οι τελευταίοι, όμως, ζητούν παράλληλα εγγυήσεις ότι οι πλουσιότερες χώρες θα δεσμευτούν να βοηθήσουν τις φτωχότερες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Η G7 θα τερματίσει τη χρηματοδότηση νέας γενιάς άνθρακα στις αναπτυσσόμενες χώρες και θα διαθέσουν μέχρι 2,8 δισ. δολάρια προκειμένου να σταματήσουν να τον χρησιμοποιούν.

Ακόμη, αναμένεται ότι θα θέσουν σε εφαρμογή σχέδια για τη μείωση των εκπομπών αερίων από το αγροτικό τομέα, τις μεταφορές και την Παρασκευή χάλυβα και τσιμέντου.

Θα δεσμευτούν ότι θα προστατεύουν τη φύση στο 30% της παγκόσμιων χερσαίων και θαλάσσιων εκτάσεων. Ανάλογη δέσμευση θα αναλάβουν ώστε να μειώσουν τις εκπομπές των χωρών τους κατά 50% μέχρι το 2030 σε σύγκριση με τους δείκτες του 2010.

Πέραν των μέτρων για τον άνθρακα και τον τερματισμό σχεδόν κάθε είδους κρατικής στήριξης στα ορυκτά καύσιμα, η G7 αναμένεται ότι θα καταργήσει σταδιακά τα αυτοκίνητα πετρελαίου και ντήζελ.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του BBC Ρότζερ Χαράμπιν, μέχρι τώρα δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για δύο κρίσιμα ερωτήματα: το προτεινόμενο σχέδιο για την παροχή βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες να αποκτήσουν «καθαρή» τεχνολογία και το χρηματικό ποσό που οι πλουσιότερες χώρες θα διαθέσουν στις φτωχότερες για να αντιμετωπίσου την κλιματική αλλαγή.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι η Κίνα, η οποία ευθύνεται για το 27% των εκπομπών αερίων το 2019, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα, το μεγαλύτερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη χώρα του πλανήτη, δεν συμμετέχει στη G7.

Οι ηγέτες της G7 αναμένεται επίσης να ενσωματώσουν και ένα σχέδιο που στόχο θα έχει να αντιστραφεί η εξέλιξη της απώλειας βιοποικιλότητας μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, αναφέρει το BBC, Μπόρις Τζόνσον, υιοθετεί ένα ταμείο 500 εκατ. λιρών για την προστασία των ωκεανών και της θαλάσσιας ζωής. Το «ταμείο για τον μπλε πλανήτη» θα βοηθήσει χώρες, όπως η Γκάνα, η Ινδονησία και οι χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού, να αντιμετωπίσουν τη μη βιώσιμη αλιεία, να προστατεύσουν και να αποκαταστήσουν τα παράκτια οικοσυστήματα και να μειώσουν τη μόλυνση της θάλασσας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»