![Ψάρια στην υπηρεσία ομορφιάς και υγείας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/αλιεία-scaled.jpg)
Στον… λαβύρινθο των στρεβλών αλιευτικών πρακτικών, με τα βιομηχανικά σκάφη να απορρίπτουν στη θάλασσα, ως μη εμπορικό, έως και το 25% των αλιευμάτων, έλληνες επιστήμονες βρήκαν τρόπους αξιοποίησης της «σκάρτης» ψαριάς. Ετσι, όσο οι πολιτικοί αναζητούν, δίχως αποτέλεσμα, να βρουν βιώσιμες λύσεις για τη θάλασσα και τα ιχθυαποθέματα που διαρκώς μειώνονται, και όσο επικρατεί η αλιεία υψηλής έντασης που θεωρεί απόβλητο το φθηνό ψάρι, η ομάδα του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) που διαθέτει 11 ιχθυόσκαλες ανά την Ελλάδα, προτείνουν λύσεις που θα κλείσουν, ή έστω θα περιορίσουν, τις «μαύρες τρύπες» της αλιευτικής παραγωγής.
Ο θησαυρός των «αποβλήτων»
Ειδικότερα, σε αντίπραξη του παραλογισμού της απόρριψης αλιευμάτων, αλλά και των υποπροϊόντων από την επεξεργασία στην εμπορική και μεταποιητική αλυσίδα, οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο ώστε οι πρωτεΐνες, τα λιπαρά οξέα και άλλα συστατικά των ψαριών αντί να πηγαίνουν στα σκουπίδια ή στον βυθό των ελληνικών θαλασσών να χρησιμοποιηθούν στις βιομηχανίες φαρμακευτικών προϊόντων, καλλυντικών και τροφίμων.
Το έργο «Bιo-αξιοποιώ» στοχεύει στην αξιοποίηση του θησαυρού των «αποβλήτων» της αλιευτικής βιομηχανίας για την παραγωγή βιομορίων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Τα παραγόμενα βιομόρια που μελετώνται περιλαμβάνουν ζελατίνη, διάφορες μορφές κολλαγόνου, υδρολυμένη πρωτεΐνη, λιπαρά οξέα και ιχνοστοιχεία. Κάθε μέρος του ψαριού περιέχει συστατικά που με κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να δώσει μια μεγάλη ποικιλία συστατικών:
- Από τα μάτια μπορεί να εξαχθεί υαλουρονικό οξύ.
- Από τα κεφάλια, ένζυμα και πρωτεΐνες.
- Από το συκώτι ιχθυέλαιο.
- Από τη σάρκα του ψαριού, σουρίμι, μπιφτέκια ψαριού, βιοενεργά πεπτίδια, υδρολύματα.
- Από το δέρμα, κολλαγόνο και ζελατίνη για ανθρώπινη διατροφή και εκτροφή ζώων, και εφαρμογές σε καλλυντικά.
- Από τα κόκαλα, ασβέστιο και μέταλλα για ζωοτροφές (για κατοικίδια ζώα, υδατοκαλλιέργειες, κτηνοτροφία).
Γενικά, υπάρχουν περισσότεροι από 40 διαφορετικοί τρόποι αξιοποίησης της βιομάζας που σήμερα απορρίπτεται, με στόχο πολλαπλά και σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον, για τους αλιείς και την ενίσχυση του εισοδήματός τους, αλλά και για τη βιομηχανία η οποία θα έχει στη διάθεσή της φθηνότερες και καλύτερης ποιότητας φυσικές πρώτες ύλες.
Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα 1 κιλό λιπαρών οξέων κοστίζει 15-30 ευρώ, 1 κιλό ζελατίνης 4-8 ευρώ και 1 κιλό πεπτιδίων κολλαγόνου από 14 έως και 180 ευρώ, ανάλογα με την καθαρότητα και τις ιδιότητές τους. Επίσης, από το περιεχόμενο κολλαγόνο μπορούν να προκύψουν, μετά από επεξεργασία, ολιγοπεπτίδια που περιέχουν το διπεπτίδιο προλίνη-υδροξυπρολίνη (Pro-Hyp) και το τριπεπτίδιο προλίνη-υδροξυπρολίνη-γλυκίνη (Pro-Hyp-Gly), τα οποία έχουν μεγάλη αξία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία φαρμάκων, καλλυντικών και τροφίμων. Τα αντίστοιχα συνθετικά κοστίζουν 10.000-27.000 δολάρια ανά κιλό, τιμή που καθιστά απαγορευτική την ευρεία χρήση τους.
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν δύο Ινστιτούτα του ΕΛΚΕΘΕ – Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (δρ Ι. Κοτζαμάνης, επιστημονικός υπεύθυνος και συντονιστής και δρ Γ. Τριανταφυλλίδης) και Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων (δρ Α. Μαχιάς και δρ Κ. Τσαγκαράκης) καθώς και ο Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Πανεπιστημίου Αθηνών (αν. καθ. Ευσταθία Ιωάννου και καθ. Βασίλειος Ρούσσης). Επίσης, έχουν συμπράξει με τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) που έχει υπό την ευθύνη του 11 ιχθυόσκαλες ανά την Ελλάδα (Βασίλειος Κατσιώτης και Μάνος Νικολάου) καθώς και με την εταιρεία συμβούλων ΝΑΥΣ (Ιωάννα Αργυρού).
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης