Την εβδομάδα έως τις 6 Ιουνίου ο δείκτης ανάκαμψης παρέμεινε σταθερά ανοδικός καθώς βελτιώθηκε από τις από τις 87,3 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας, στις 93,9 μονάδες. Αισθητή ήταν η βελτίωση στην αγορά εργασίας στην οποία οφείλεται το 55% της αύξησης του δείκτη. Η υπόλοιπη μεταβολή οφείλεται στη βελτίωση της κινητικότητας (συνεισφορά 16,6% στην αύξηση), της υγείας (συνεισφορά 14,7% στην αύξηση) και στη ζήτηση/κατανάλωση (συνεισφορά 11,1% στην αύξηση).
Στην Ευρωζώνη (της οποία τα στοιχεία από την Oxford Economics και παρουσιάζουν μια μικρή καθυστέρηση), παρατηρείται βελτίωση την εβδομάδα έως τις 16 Μαΐου, στις 76,41 μονάδες σε σχέση με τις 76,06 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Η βελτίωση του δείκτη οφείλεται κυρίως στις μικρές βελτιώσεις της ζήτησης/κατανάλωσης και της υγείας.
Πανδημία και Οικονομία
Οι τάσεις στην οικονομία παραμένουν σταθερά ανοδικές καθώς μειώνονται τα κρούσματα, οι θάνατοι και τα μέτρα αποστασιοποίησης.
Προβλέψεις ΑΕΠ
Το 2021 ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ, ακόμη, εκτιμάται σε 3,40% και αναμένεται να επιβεβαιωθουν ή να διαψευστούν οι εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για ανάπτυξη 4,42% ενώ για το 2022 ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ εκτιμάται σε 6,65%.
Προστέθηκαν οι ανανεωμένες προβλέψεις της Focus Economics. Ωστόσο. δεν υπάρχει αλλαγή σε σχέση με τις προβλέψεις της προηγούμενης εβδομάδας.
* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ. Π.Χ. Κωστή και Δρ. Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.