Η διάδοση των κρυπτονομισμάτων χωρίς σαφή κανονιστικό και εποπτικό πλαίσιο αποτελεί μια πηγή ανησυχίας που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στη λειτουργία των αγορών. Αυτό ισχυρίστηκε ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής του χρηματιστηρίου της Ιταλίας Πάολο Σαβόνα, προσθέτοντας τη φωνή του σε μια σειρά θεσμικών παραγόντων διεθνώς που έχουν επισημάνει το ίδιο θέμα.

«Χωρίς την απαραίτητη εποπτεία θα υπάρχει επιδείνωση στο διαφανή τρόπο λειτουργίας της αγοράς» σχολίασε ο πρόεδρος της Consob, εμφανιζόμενος να συμφωνεί με όσους θεωρούν πως δίχως αυστηρό πλαίσιο διευκολύνονται παράνομες δραστηριότητες, η διακίνηση και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ υπονομεύεται και η ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να προστατεύουν τις αγορές και να διαμορφώνουν τη νομισματική πολιτική.

Σύμφωνα με τον κ. Σαβόνα, υπάρχουν 4.000 με 5.000 κρυπτονομίσματα σε κυκλοφορία, δίχως να υπόκεινται σε οποιονδήποτε έλεγχο, γεγονός που αποτελεί ασπίδα για την απόκρυψη παράνομων δραστηριοτήτων, από το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη φοροδιαφυγή, έως απαγωγές, κυβερνοεπιθέσεις και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

«Εάν η Ευρώπη συλλογικά καθυστερήσει ακόμη να καταλήξει σε μια λύση, εμείς (η Ιταλία) θα προχωρήσουμε μόνοι μας στη λήψη μέτρων» τόνισε χαρακτηριστικά. Άλλωστε, η Consob έχει εντοπίσει και τερματίσει τη λειτουργία εκατοντάδων ιστοσελίδων που δραστηριοποιούνταν παράνομα στον κλάδο.

Θυμίζουμε πως τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ εργάζονται ήδη προς την κατεύθυνση της θεσμοθέτησης κανόνων που θα διέπουν τα ψηφιακά assets και τους providers του κλάδου. Όμως, πέραν αυτού κάποιες χώρες έχουν αρχίσει να μελετούν και τη δημιουργία δικού τους ψηφιακού νομίσματος, υπό την άμεση εποπτεία της κεντρικής της τράπεζας της χώρας, ελπίζοντας να αποφύγουν παράνομες συναλλαγές και παράνομο χρήμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Kρυπτονομίσματα