Η άνοδος στην Αθηναϊκή αγορά, τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, ήταν αισθητά μεγαλύτερη από τα κέρδη των βασικών δεικτών των αναπτυγμένων αγορών του πλανήτη. Εξέπληξε θετικά ακόμα και τους αισιόδοξους παράγοντες της αγοράς που κράτησαν μικρό καλάθι στην αρχή της εβδομάδας, υπολογίζοντας πως οι απαιτήσεις για συμμετοχή σε ΑΜΚ ή σε εκδόσεις εταιρικών ομολόγων θα επιβάρυναν λόγω μειωμένης ρευστότητας τις συναλλαγές. Αντ’ αυτού σημειώθηκε άνοδος του μέσου ημερήσιου τζίρου και μάλιστα το ποσό της αύξησης αποκάλυψε, πως αυτή οφειλόταν στα πακέτα που είχαν μέση ημερήσια αξία 13 εκατ. ευρώ. Συνεπώς οι ισχυροί παράγοντες της αγοράς προχώρησαν σε σχηματισμό θέσεων σε μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Την Παρασκευή σε σύνοδο με το μικρότερο εύρος διακύμανσης του μέσου όρου στο έτος, ο ΓΔ με μεταβολή +0,17% οδηγήθηκε στις 925,83 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2252,74 με μεταβολή +0,19%. Αντίθετα οι επενδυτές μετά την πρόσφατη άνοδο στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αφιέρωσαν τις συνόδους της περασμένης εβδομάδας σε κινήσεις ενθυλάκωσης κερδών.
Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +2,69%, ενώ στον μήνα +3,46% με επίδοση για το έτος +14,44%, ο 25άρης κέρδισε +2,96%, στον μήνα +3,95% και στο 2021 +16,44%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,54%, στον μήνα κερδίζει +1,70% και αποδίδει στο 2021 +28,62%.
Είναι φυσικό να μην προσεγγίζουν οι εγχώριοι αναλυτές μέσα από τα ίδια μονοπάτια τη δυναμική της αγοράς, αλλά σε όλα τα σχόλια ο τόνος είναι σαφώς αισιόδοξος. Υπό το πρίσμα της στατιστικής βελτίωσης, οι αναλυτές που αναφέρθηκαν στην τεχνική εικόνα της αγοράς σημείωσαν, μετά από καιρό προσδοκίες, την πιθανότητα για κίνηση ως τις 1000 μονάδες. Διαγραμματικά, το σπάσιμο της συσσώρευσης είχε όλα τα δομικά χαρακτηριστικά μιας υγιούς ανοδικής κίνησης: συμμετοχή, αποδόσεις, τζίρο και εναλλαγές στους ημερήσιους πρωταγωνιστές. Όλο το βασικό τεχνικό σετ βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων δεικτών έχει γυρίσει ανοδικό, με τους ταλαντωτές να οδεύουν προς τις υπερτιμημένες ζώνες τιμών, στα ημερήσια διαγράμματα. Η εκτόνωση από την συσσώρευση των 900 μονάδων έχει ανοίξει βηματισμό, για τον βατήρα από τον οποίο ξεκίνησε η πανδημική πτώση: Οι 948 μονάδες είναι το τελευταίο σκαλοπάτι βραχυπρόθεσμης αντίστασης πριν τις 1.000 μονάδες, ένα επίπεδο το οποίο δεν έχει καμία τεχνική σημασία, παρά μόνο ψυχολογική, αφού η επόμενη σημαντική αντίσταση εντοπίζεται στις 1.050 μονάδες.
Σημείωσε μεταξύ άλλων ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec. για να συμπληρώσει στη συνέχεια: Δεν αποκλείεται επομένως μια μικρή στάση στις 940 – 950 μονάδες, πριν το επόμενο ανοδικό εγχείρημα, καθώς από το Μάιο και μετά η ταχύτητα της ανόδου δεν μας έχει συνηθίσει σε συνεχόμενες πολυήμερες δυνατές εξάρσεις. Παρόλα αυτά το χτίσιμο των συναλλαγών σταθερά κοντά στα 80 εκατ. ευρώ, λειτουργεί υποστηρικτικά στο να “χωνευτούν” ταχύτερα τα υψηλά 16 μηνών, με την συνδρομή περισσότερων Δεικτοβαρών τίτλων.
Στα ίδια επίπεδα τιμών βλέπει να μπορεί να φθάσει η αγορά και ο πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής Πέτρος Στεριώτης επισημαίνοντας: Η καταγραφή νέου ετήσιου υψηλού στο Γενικό Δείκτη αυτή την εβδομάδα, “καθάρισε το δρόμο” για νέα “επίσκεψη” στα επίπεδα – ρεκόρ των έξι τελευταίων χρόνων. Οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών μπορούν να ερμηνευτούν από τα “τρία στρατόπεδα” (αγοραστές, πωλητές, απόντες) κατά το δοκούν. Αυτό βέβαια συνέβαινε πάντοτε στα Χρηματιστήρια Αξιών και δε θα προκαλούσε εντύπωση ούτε στους θεμελιωτές της τεχνικής ανάλυσης, οι οποίοι μίλησαν για τη σπουδαιότητα του όγκου ως επιβεβαιωτή της τάσης των τιμών. Όσοι αποφάσισαν να “σνομπάρουν” τη δυναμική της ανόδου, θα μπουν σε δεύτερες σκέψεις από τη στιγμή που, μετά την επόμενη διπλή αντίσταση των 950 μονάδων, ο επόμενος “φυσιολογικός” στόχος τιμών είναι ολοστρόγγυλος και έχει για πρώτη φορά, μετά την “πρώτη φορά Αριστερά” τέσσερα ψηφία (βλ. 1.000 μονάδες).
Η εκτίμησή μας είναι ότι οι αγοραστές της δεύτερης εβδομάδας του Ιουνίου μπορεί να μην κινήθηκαν μεσο-μακροπρόθεσμα, αλλά να πήραν θέσεις πριν από μια σειρά προγραμματισμένα γεγονότα σχετικά με αναδιαρθρώσεις δεικτών. Εκτιμώντας ότι θα προκαλέσουν την Παρασκευή εκτίναξη του ενδιαφέροντος και του τζίρου. Εκτός από τις αλλαγές στον FTSE25, θα πραγματοποιηθούν και οι αναδιαρθρώσεις στον FTSE Med και στον EuroStoxx.
Τι περιμένουμε αυτή την εβδομάδα
Aναμφίβολα το γεγονός της ερχόμενης εβδομάδας είναι η έκτακτη γ.σ. της Alpha Bank την Τρίτη 15 Ιουνίου, που θα αποφασίσει για την Α.Μ.Κ. έως 800 εκατ. ευρώ. Για την λήψη της απόφασης απαιτείται πλειοψηφική ψήφος σε απαρτία μετόχων 50%.
Την ερχόμενη Τρίτη είναι προγραμματισμένη ακόμα, η τακτική γ.σ. της Μυτιληναίος και της Jumbo, στις 17/6 έχει ο ΟΠΑΠ. Στις 17 Ιουνίου αναμένεται να εγκριθεί από την Κομισιόν το Ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, ύψους 30,5 δισ. ευρώ, που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση κονδυλίων ύψους 4 δισ. ευρώ εντός του Καλοκαιριού.
Την Παρασκευή 18/6 αναμένονται οι ΓΣ για Quest και Fourlis.
Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων η Motor Oil ανακοινώνει το απόγευμα της Τρίτης αποτελέσματα τριμήνου, με την τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί την Τετάρτη. Οι νέες μετοχές της ΑΡΑΙΓ, από την Α.Μ.Κ., θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση την Τετάρτη 16 Ιουνίου, την ίδια ημέρα οι μετοχές της Entersoft θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης 6 λεπτών ανά μετοχή.
Ιδιαίτερα φορτωμένη αναμένεται από πλευράς τζίρου η ερχόμενη Παρασκευή. Εκτός από τις αλλαγές στον FTSE25, θα πραγματοποιηθούν και οι αναδιαρθρώσεις στον FTSE Med και στον EuroStoxx. Στον FTSEMed οι βασικές αλλαγές είναι ετήσιες και αφορούν την προσθήκη της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και τις διαγραφές των ΟΛΠ, Quest και Ελλάκτωρ. Πρώτες επιλαχούσες μετοχές για ένταξη στον δείκτη είναι οι Cenergy και ΟΛΠ, ενώ υπάρχουν οι εξής αλλαγές στις σταθμίσεις (σε παρένθεση η προηγούμενη): ΟΠΑΠ 55,89% (60%), Jumbo 80,64% (74%) Τέρνα Ενεργειακή 45,01% (38%), Viohalco 20,61 (25%) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ 62,65 (54%).
Σε ό,τι αφορά τον EuroStoxx η μετοχή των Πλαστικών Κρήτης προστίθεται στην σύνθεση του δείκτη των Αναδυόμενων Αγορών, όπως και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Την ίδια ημέρα η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα πάρει την θέση του Fourli στον FTSE25, ενώ στα παράγωγα είναι και το triple witching Ιουνίου.
Latest News
Έβαλαν πλάτη οι μεγάλοι για το θετικό πρόσημο στο ΧΑ, στο -1% οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε αρνητικά αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει πτώση 0,16%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,01%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,03%
Goldman Sachs για ΧΑ: Στις 1.475 μονάδες ο πήχης του Γενικού Δείκτη το 2025
Η Goldman Sachs δίνει σύσταση marketweight για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - Τι λέει για τα μερίσματα
Με βαρίδια η προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ
Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει με πειστικότητα τα επίπεδα των 1.400 μονάδων
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί