Πέρα από την ανθρώπινη αμέλεια και την παραβατική συμπεριφορά που ευνοούν τις ετήσιες πυρκαγιές στα πολύτιμα δάση μας, στις οποίες αναφερθήκαμε την προηγούμενη Κυριακή, βαριά είναι η ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων, αλλά και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, όπως και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι καταφανές ότι, παρά τα διατιθέμενα κάθε χρόνο σημαντικά κονδύλια και την αφθονία μέσων καταστολής των πυρκαγιών, είναι έκδηλες στη χώρα μας η απουσία κατάλληλης κατάρτισης και αποτελεσματικής δράσης των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς και η πλήρης σχεδόν ανεπάρκεια στην πολιτική πρόληψης των πυρκαγιών και έγκαιρης και ταχείας καταστολής τους.

Την ανεπάρκεια αυτή και αναποτελεσματικότητα του ελληνικού κράτους είχε επισημάνει με τη γνωστή καυστικότητά του εδώ και πάνω από 150 χρόνια ο μοναδικός Εμμανουήλ Ροΐδης, διαπιστώνοντας ότι «τα ημέτερα δένδρα, μάλλον δυσφύλακτα, έχουσιν ανάγκην πλειόνων δασοφυλάκων». Την καυστική διαπίστωση του Ροΐδη επιβεβαιώνουν τα όσα αποκάλυψε ο αγαπητός συνάδελφος Δημήτρης Στεργίου με εκτενές άρθρο του στον διαδικτυακό «Οικονομικό Ταχυδρόμο».

– Στην Ελλάδα η μέση καμένη έκταση ανά πυρκαγιά είναι τριπλάσια από εκείνη της Ισπανίας.

– Πληρώνουμε εννιά φορές πιο ακριβά απ’ ό,τι στις ΗΠΑ το κόστος κατάσβεσης.

– Το Πυροσβεστικό μας Σώμα διαθέτει μεγάλο αριθμό προσωπικού. Στην Ελλάδα αντιστοιχούν 115 πυροσβέστες ανά 100.000 κατοίκους, όταν στις ΗΠΑ αντιστοιχούν 109, στη Γαλλία 80, στη Μεγάλη Βρετανία 65, στη Γερμανία 54, στην Ιταλία 46, στην Πορτογαλία 37 και στην Αυστρία 31.

– Ο στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων (ιδιόκτητων και μισθωμένων) στην Ελλάδα έχει καταγράψει συνολική μεταφορική ικανότητα νερού 220 τόνων την ώρα, όταν η Γαλλία διαθέτει μεταφορική ικανότητα 180 τόνων, η Ισπανία 120 τόνων και η Πορτογαλία 80. Και όμως, παρά την υψηλή επάρκεια μέσων και έμψυχου δυναμικού, οι πυρκαγιές στην Ελλάδα αποδεικνύονται πιο καταστροφικές απ’ ό,τι στις άλλες μεσογειακές χώρες.

– Η μέση καμένη έκταση ανά πυρκαγιά στη χώρα μας είναι τριπλάσια της αντίστοιχης καμένης έκτασης σε Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία και μιάμιση φορά μεγαλύτερη από της Ιταλίας. Ας υπογραμμιστεί ότι κάθε Ελληνας πληρώνει 22 ευρώ τον χρόνο για δασοπυρόσβεση, όταν ο Αμερικανός για τις ίδιες υπηρεσίες 4,6 και ο Καναδός 20 ευρώ.

– Το μέσο κόστος ανά δασική πυρκαγιά για τα κρατικά ταμεία στη χώρα μας είναι 150.000 ευρώ, εννιά φορές δηλαδή περισσότερα απ’ όσο στοιχίζει στο αμερικανικό Δημόσιο (16.900 ευρώ), παρ’ όλο που ο μέσος αριθμός δασικών πυρκαγιών στις ΗΠΑ είναι 48πλάσιος του αντίστοιχου ελληνικού.

Τα προαναφερθέντα στοιχεία, που περιέχονται σε έρευνα του πρώην υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστρατήγου Ανδριανού Γκουρμπάτση, επιβεβαιώνουν δυστυχώς την ειρωνική διαπίστωση του Ροΐδη ότι «τα ημέτερα δένδρα, μάλλον δυσφύλακτα, έχουσιν ανάγκην πλειόνων δασοφυλάκων» και πυροσβεστών, θα πρόσθετα, και δυστυχώς με λιγότερη αποτελεσματικότητα, όπως αποδείχθηκε δραματικά στη θανατηφόρο πυρκαγιά στο Μάτι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας