H… πολυδιαφημισμένη απόφαση του G7 για τη διάθεση ενός δισεκατομμυρίου δόσεων εμβολίου στις φτωχότερες χώρες, αλλά και η ανανέωση της απόφασης για χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών στη μάχη για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα φαίνεται πως δεν άφησε όλους ικανοποιημένους.

Αντιθέτως, πληθώρα οικονομολόγων και ακτιβιστών υποστηρίζει πως ο απολογισμός της συνάντησης των Επτά βαθμολογείται με… κάτω από τη βάση σε θέματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της πανδημίας.

«Οι ηγέτες του G7 απέτυχαν παταγωδώς να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Μετά από ένα Σαββατοκύριακο διπλωματίας, το μόνο που έκαναν είναι να επαναλάβουν τους ήδη ανεπαρκείς στόχους τους για το Κλίμα, ενώ απέτυχαν να εκπληρώσουν τους ήδη ανεπαρκείς στόχους τους για τον παγκόσμιο εμβολιασμό» σχολίασε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της ακτιβιστικής οργάνωσης “Global Justice Now”, Νικ Ντέρντεν, μιλώντας στο CNBC. «Η Σύνοδος αυτή απέδειξε δίχως αμφιβολία πως το G7 είναι κατώτερο των ευθυνών του».

Πραγματικά, ενώ η Σύνοδος της Κορνουάλης θα ήταν μια χρυσή ευκαιρία για τους ισχυρούς του πλανήτη να συναντηθούν κατ’ ιδίαν και να αποφασίσουν να αναλάβουν δράση απέναντι στα «καυτά» ζητήματα της εποχής, ειδικά στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και της διαχείρισης της πανδημίας, οι προσδοκίες δεν επαληθεύτηκαν.

Για παράδειγμα στο κρίσιμο ζήτημα της πάταξης της πανδημίας, δεν υπήρξε ούτε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση για κρατικούς στόχους ούτε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την παγκόσμια εμβολιαστική καμπάνιας. Ουσιαστικά ότι αποφασίστηκε είχε ήδη συμφωνηθεί και διαρρεύσει από πριν, όπως π.χ. η διάθεση του ενός δισεκατομμυρίου των δόσεων.

Δεν είναι τυχαίο πως ο κορυφαίος οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management, Πολ Ντόνοβαν έκανε λόγο περιφρονητικά για τη «σύνοδο των selfie». «Ο βασικός στόχος της συνάντησης του G7, ήτοι η ευκαιρία να φωτογραφηθούν, πήγε πολύ καλά» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο CNBC, εξηγώντας πως η συνάντηση δεν είχε κάποιο σοβαρό άμεσο αντίκτυπο, παρά μόνο μια σειρά… αόριστων δηλώσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής πολιτικής της βρετανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Christian Aid, Πάτρικ Γουάτ. «Ακούσαμε πολλά θερμά λόγια για ένα πράσινο Σχέδιο Μάρσαλ και φιλοδοξίες για τον εμβολιασμό του πλανήτη, όμως τελικά το αποτέλεσμα κινήθηκε πολύ χαμηλότερα από ότι χρειαζόταν (η παγκόσμια κοινότητα). Πρόκειται για ένα μερικό σχέδιο και όχι ένα Σχέδιο Μάρσαλ» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο CNBC. Μάλιστα, κατά τη γνώμη του, πλέον τίθεται υπό αμφισβήτηση η επιτυχία της κλιματικής συνόδου COP26 (UN Climate Change Conference).

Θυμίζουμε πως η διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που ήταν προγραμματισμένη για πέρυσι, στη Γλασκόβη, αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας για τις αρχές Νοεμβρίου της τρέχουσας χρονιάς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή