«Λίγο πριν την συνεδρίαση Ιουνίου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στην οποία δεν θεωρούμε ότι θα προκύψει κάποια απόφαση σχετικά με το ύψος των παρεμβατικών επιτοκίων, αναμένουμε όμως με μεγάλο ενδιαφέρον απάντηση σε 2 θέματα» αναφέρει σε ανάλυσή της η HellasFin και προσθέτει:
«Το πρώτο αφορά το σχεδιάγραμμα των μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων (Dotplan), έτσι όπως εκτιμούν τα μέλη της επιτροπής καθορισμού πολιτικής της Fed. Σύμφωνα με το αντίστοιχο του Μαρτίου η επόμενη αύξηση προσδιοριζόταν για μετά τον Δεκέμβριο του 2023 ενώ η αγορά αυτήν την στιγμή την προεξοφλεί για το τέλος του 2022. Η δεύτερη διευκρίνηση που αναμένουμε αφορά το χρόνο που σκέφτονται τα μέλη της FED να σκεφτούν την έναρξη μείωσης των αγορών ομολόγων ύψους 120 $ δις μηνιαίως.
Η επανεμφάνιση του υψηλού πληθωρισμού έχει τροφοδοτήσει με αρκετούς φόβους το τελευταίο διάστημα, την επιχειρηματική κοινότητα, τους διαχειριστές περιουσίας, τους επενδυτικούς συμβούλους και ιδιώτες επενδυτές ομολόγων και μετοχών. Οπωσδήποτε θα απασχολήσει και την ατζέντα των επόμενων συνεδριάσεων της Fed αλλά και των άλλων κεντρικών τραπεζών με ιδιαίτερη εστίαση στην ενδεχόμενη διατηρησιμότητα των πληθωριστικών πιέσεων.
Θα θέλαμε να επαναλάβουμε την εκτίμηση μας ότι η πληθωριστική συγκυρία έχει ακόμη χαρακτηριστικά παροδικότητας στον βαθμό που τροφοδοτείται περισσότερο από δυσλειτουργίες της τροφοδοτικής αλυσίδας και την άνοδο της τιμής κάποιων εμπορευμάτων, λιγότερο δε από την άνοδο του κόστους εργασίας, του σημαντικότερου συντελεστή διατηρήσιμης ανόδου των τιμών αγαθών και υπηρεσιών.
Σε οποιαδήποτε απόπειρα ανάλυσης των πληθωριστικών δυναμικών, θα πρέπει πρέπει απαραίτητα να συμπεριλάβουμε και τις πρόσφατες ενέργειες των κινεζικών αρχών προκειμένου να διαχειριστούν την εμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων ιδιαίτερα αυτών που προκύπτουν από την άνοδο της τιμής των εμπορευμάτων.
Σε αντίθεση με τον προηγούμενο σούπερ κύκλο ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων της περιόδου 2001-2008, όπου κύριος τροφοδότης της ζήτησης ήταν η Κίνα με το προγραμματικό της πρόταγμα για επενδύσεις στις υποδομές, η σημερινή συγκυρία βρίσκει την χώρα με άλλες προτεραιότητες. Η οποιαδήποτε ενίσχυση των τιμών των εμπορευμάτων είναι σχεδόν ανεπιθύμητη διότι μετακυλίεται στην τελική κατανάλωση η οποία σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο συνιστά πλέον σημαντικό συντελεστή της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Στα πλαίσια αυτά το προηγούμενο διάστημα οι κινεζικές αρχές εμπράκτως παρενέβησαν προκειμένου να φρενάρουν την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων. Η παρέμβαση αφορούσε την εφαρμογή εμπορικών ποσοτικών περιορισμών, επιβολής περιθωρίων και τελών. Σύμφωνα με τις αρχές τέθηκαν σε εφαρμογή πολιτικές προκειμένου να αναχαιτιστούν οι αυξήσεις τιμών, να περιοριστούν οι εξαγωγές, μειώθηκαν οι εντολές εισαγωγών προκειμένου να μειωθεί η αποθεματοποίηση και πολλοί παραγωγοί αναγκάστηκαν να μειώσουν το επίπεδο των αποθηκών τους. Με όλα αυτά τα ρυθμιστικά μέτρα ενάντια στην “κερδοσκοπία”, οι κινεζικές αρχές σε κάποιο βαθμό θα πρέπει να είναι ικανοποιημένες μετα την υποχώρηση των τιμών αρκετών εμπορευμάτων μέχρι και 20% από τα υψηλότερα τους.
Η κινεζικές αρχές σύμφωνα με τους ακολουθούμενους στόχους του σχεδίου ανάπτυξής τους, θα πρέπει να αναμένουμε ότι θα εμπλουτίσουν την εργαλειοθήκη ελέγχου του πληθωρισμού, είτε μέσω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και αναχαίτισης της δημοσιονομικής επέκτασης, είτε μέσω ενίσχυσης της ισοτιμίας του γιουάν προκειμένου να ελέγξουν την αύξηση του κόστους των εισαγωγών.
Εστιάζουμε στις ενέργειες των ρυθμιστικών αρχών της Κίνας για 3 κυρίως λόγους. Ο πρώτος εδράζεται στο γεγονός ότι η Κίνα προπορεύεται χρονικά κατά 1 έως 2 τρίμηνα στην οικονομική διαδραμάτιση των συνεπειών της πανδημίας και την αντιμετώπιση της. Ο δεύτερος αποδίδεται στον παραδοσιακά αποπληθωριστικό ρόλο που έπαιξε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες στην παγκόσμια οικονομία. Οι επιλογές της θα συνεχίζουν να βαρύνουν είτε θετικά είτε αρνητικά στην εξέλιξη των παγκόσμιων πληθωριστικών τάσεων.
Τέλος το ελκυστικό παράδειγμα αποτελεσματικότητας του κινεζικού μοντέλου με τις ρυθμιστικές κεντρικές παρεμβάσεις του σε σημαντικά οικονομικά ζητήματα, ίσως επι προεδρίας Biden εγκαινιαστεί κάποιου είδους προτύπου για αντιγραφή. Στα πλαίσια ενός νέου ενδεχομένως παγκόσμιου αναπροσανατολισμού οικονομικής πολιτικής, προς μία εντονότερη παρουσία του κράτους, απομακρυνόμενου από το παλιό παράδειγμα της αυτορρύθμισης της οικονομίας της προεδρίας Ρέιγκαν της δεκαετίας του 1980.
Εφεξής στην διαμόρφωση των επενδυτικών στρατηγικών μας σε ένα δυνάμει πληθωριστικό περιβάλλον θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις ακολουθούμενες νομισματικές πολιτικές της κεντρικής τράπεζας της Κίνας».
Latest News
Όλα τα Walmart είναι... μπλε - Γιατί προχώρησε σε rebranding
Η Walmart κατάφερε να εξελιχθεί και στο θέμα της εικόνας της - Η πρώτη διαδικασία rebranding εδώ και δύο δεκαετίες
Πώς η ΑΙ αυξάνει την χρήση του φυσικού αερίου
Οι κλιματικοί στόχοι κινδυνεύουν καθώς η Big Tech στρέφεται στο φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσει τη ζήτηση ενέργειας
Οι θεριακλήδες της Κίνας και τα φορολογικά έσοδα του Σι Τζινπίνγκ
Το 7% των εσόδων της κεντρικής κυβέρνησης προέρχονται από την φορολόγηση της China National Tobacco Corporation, η οποία κατέχει το μονοπώλιο καπνού
Οι «χρησμοί» του πανίσχυρου CEO της BofA για το 2025 - Τραμπ, τράπεζες και κλίμα
Ο CEO της BofA, Μπράιαν Μόινιχαν, έχει αναδειχθεί σε μια ήρεμη δύναμη της Wall Street
Γιατί η ισορροπία δυνάμεων στην αγορά εργασίας γέρνει και πάλι προς τα αφεντικά
Με την αγορά εργασίας λιγότερο σφιχτή, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν εντολές επιστροφής στο γραφείο, μικρότερα μπόνους και όχι άλλες ημέρες ασθενείας για κατοικίδια
Μια νέα Berkshire Hathaway του Warren Buffett θέλει να «χτίσει» ο Bill Ackman
Πολλοί οπαδοί του Ackman περίμεναν εδώ και καιρό ότι είτε θα συγχωνεύσει το hedge fund του με την Howard Hughes ή απλώς θα το αποκτήσει
Ο νέος πονοκέφαλος στις αεροπορικές εταιρείες - Ψάχνουν και δεν βρίσκουν αεροπλάνα
Έρευνα της PwC αποκαλύπτει ότι η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια ξεπερνά τη δυνατότητα των αερομεταφορέων να αυξήσουν τον στόλο τους
Τραμπ: Ανακοίνωσε την δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για τη συλλογή δασμών
Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social
Jack Daniel's: Ο λόγος που απολύει 600 εργαζόμενους
Τα σχέδια για απολύσεις του παραγωγού ουίσκι έρχονται λίγες ημέρες μετα την «σύσταση» του Γενικού Χειρουργού των ΗΠΑ ότι τα αλκοολούχα θα πρέπει να φέρουν προειδοποίηση για τους κινδύνους καρκίνου
«Παγώνουν» οι εξαγωγές πετρελαίου στην Αρκτική, απο τη Ρωσία, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για τις ποσότητες πετρελαίου που παράγει η Ρωσία στις εγκαταστάσεις κοντά στον αρκτικό κύκλο