
Την πλήρη διάσταση απόψεων που χωρίζει τη γερμανική Δεξιά από τους Πράσινους, ειδικά σε θέματα φορολογίας, σκοπεύει να τονίσει το προεκλογικό μανιφέστο Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) που θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα μάλιστα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters η Χριστιανική Ένωση σκοπεύει να πει ένα ξεκάθαρο «όχι» σε αυξήσεις φόρων.
«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυξήσεις των φόρων» γράφει χαρακτηριστικά το μανιφέστο, σύμφωνα με το Reuters, σε ένα σαφές άνοιγμα της συντηρητικής συμμαχίας προς τους νεοφιλελεύθερους ψηφοφόρους.
Επιπλέον, το μανιφέστο κάνει λόγο για κατάργηση του λεγόμενου φόρου αλληλεγγύης, ενός φόρου που δημιουργήθηκε για να στηρίξει τα φτωχότερα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας και να μειώσει τις διαφορές μεταξύ των δύο Γερμανιών, μετά την επανένωση τους. Μια πρόταση που σαφώς θα έχει υψηλή απήχηση στα δυτικά κρατίδια, όπου η Χριστιανική Ένωση έχει ήδη ισχυρότερα ερείσματα. Και βέβαια «κερασάκι» στην τούρτα θα είναι η πρόθεση του νυν κυβερνώντος κόμματος να μειώσει τον αριθμό των πολιτών που εντάσσονται στον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή του 42%.
Στον αντίποδα οι Πράσινοι, όπως και οι Σοσιαλδημοκράτες, επιδιώκουν μια μετριοπαθή αύξηση στον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή, προκειμένου να μειώσουν τα βάρη προς τα μεσαία και φτωχότερα νοικοκυριά. Επίσης αμφότερα τα κόμματα σχεδιάζουν την επανα-εισαγωγή του λεγόμενου φόρου για τους υπερ-πλούσιους.
Παράλληλα, οι Πράσινοι σχεδιάζουν διάφορες οικονομικές και φορολογικές αλλαγές που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή μιας πρασινότερης στρατηγικής στη χώρα, προτάσσοντας την επιβάρυνση των ρυπογόνων εταιρειών και των ορυκτών καυσίμων.
Επίσης γνωρίζουμε πως οι Πράσινοι εναντιώνονται στην πρόταση της αποκατάστασης των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων και των αυστηρών ορίων δανεισμού, που η σημερινή κυβέρνηση είχε παγώσει προσωρινά λόγω της πανδημίας. Η Καγκελαρία, όπως και ο υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος Καγκελάριος του SPD Όλαφ Σολτς, έχουν προτείνει την αποκατάσταση των κανόνων από το 2023.
Αν και το κείμενο του μανιφέστου των CDU/CSU δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, εφόσον η τελική του μορφή επιβεβαιώσει τις άνωθεν πληροφορίες, θα φέρει τη Χριστιανική Δεξιά και πάλι πιο κοντά στο πάλαι ποτέ προνομιακό του εταίρο, τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP). Αντιθέτως, θα διευρύνει την ιδεολογική ψαλίδα με τους Πράσινους που αποτελούν και τη μεγαλύτερη απειλή του CDU για την πρωτιά στην κάλπη της 26ης Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA, το Σάββατο, η Χριστιανική Ένωση έχει βρεθεί και πάλι στην πρώτη θέση με διαφορά συγκεντρώνοντας 27% των ψήφων, ενώ οι Πράσινοι έχουν χάσει έδαφος πέφτοντας στο 20%. Ακολουθεί το SPD με 16%, το FDP με 13%, το εθνικιστικό AfD με 11% και η αριστερά Linke με 6%.


Latest News

Τα πρώτα σύννεφα κοινωνικής δυσαρέσκειας για τον Τραμπ - Τι δείχνει δημοσκόπηση του NBC
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση, το 54%, αποδοκίμασε τους χειρισμούς του Τραμπ στην οικονομία,

ΗΠΑ: Φονικοί ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις νότιες και μεσοδυτικές πολιτείες
Καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι και τις καταιγίδες πλήττουν αρκετές νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Βόρεια Μακεδονία: Στην Ελλάδα 18 εγκαυματίες από την τραγωδία σε νυχτερινό κέντρο
Τη νοσηλεία όλων των εγκαυματιών από τη Βόρεια Μακεδονία που ζητήθηκε από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας ανέλαβε η Ελλάδα

Παραιτήθηκε ο Αρίστος Δοξιάδης
Την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης ανακοίνωσε με ανάρτησή του ο Αρίστος Δοξιάδης

Η Ουκρανία χάνει τη μεγαλύτερη πόλη που είχε καταλάβει στο έδαφος της Ρωσίας
Στη Σούτζα του Κουρσκ διεξήχθη μια από τις πιο σκληρές μάχες στον πόλεμο μεταξύ Ρωράις - Ουκρανίας που διαρκεί περισσότερο από τρία χρόνια

Ραγδαία μεταβολή του καιρού, «βουτιά» υδραργύρου – Πότε θα χιονίσει στην Αττική
Από τους 30 βαθμούς ο υδράργυρος θα κατρακυλήσει κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας – Πότε αλλάζει ο καιρός

Ο Ερντογάν ζητά από Τραμπ F-16, F-35 και τερματισμό των κυρώσεων στην Τουρκία
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, την Συρία και τις επιδιώξεις της Άγκυρας

Βαλκάνια, ξανά μια «τέλεια πυριτιδαποθήκη»;
Από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Σερβία, έως τη Ρουμανία, στα Βαλκάνια δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα πολιτικής αστάθειας και έξαρσης του εθνικισμού

Αντίστροφη μέτρηση για τη θερινή ώρα - Πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου η θερινή ώρα διαδέχεται τη χειμερινή «κλέβοντας» λίγη από τη βραδινή μας ξεκούραση

Τραγωδία στη Βόρεια Μακεδονία: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από φωτιά σε νυκτερινό κέντρο
Οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας κατέθεσε αίτημα για να μεταφερθούν τραυματίες από την πόλη Κότσανη σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης