Επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 1.521.220 ευρώ ανακοινώνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ενίσχυση των Ψηφιακών δράσεων πολιτισμού το 2021, μετά από πρόσκληση του ΥΠΠΟΑ μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων για επιχορήγηση ή/και αιγίδα, από τις 07.01.2021 έως και τις 25.02.2021.

Στόχος της πρόσκλησης είναι η υποστήριξη έργων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και προώθηση υψηλής ποιότητας σύγχρονου ελληνικού ψηφιακού πολιτισμού και περιλαμβάνει πολιτιστικές και καλλιτεχνικές παραγωγές ή εκφράσεις που σχετίζονται με την ψηφιακή τεχνολογία, τα νέα μέσα και τομείς της δημιουργικής οικονομίας.

Το ΥΠΠΟΑ σε ό,τι αφορά την οικονομική και ηθική υποστήριξη των φορέων και δράσεων στο ψηφιακό περιβάλλον, θέτει τις εξής προτεραιότητες:

– Ενίσχυση της πολιτιστικής και δημιουργικής οικονομίας και της εξεύρεσης καινοτόμων μέσων πολιτιστικής έκφρασης τα οποία δεν περιορίζονται χωρικά.

– Ανάπτυξη πρωτότυπου πολιτιστικού υλικού, προσβάσιμου διαδικτυακά από το κοινό, με ή χωρίς χρέωση.

– Μετατροπή σε ψηφιακή μορφή υφιστάμενου ιδιόκτητου πολιτιστικού υλικού έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει διαδικτυακή πρόσβαση σε αυτό, με ή χωρίς χρέωση.

– Ανάπτυξη ψηφιακού πολιτιστικού υλικού που είναι εξίσου προσβάσιμο και από ΑμεΑ.

– Περαιτέρω ανάπτυξη υφιστάμενων ψηφιακών πολιτιστικών δομών καθώς και δομών που επιτρέπουν την συνδημιουργία ψηφιακών πολιτιστικών δράσεων.

– Ανάπτυξη δράσεων στην περιφέρεια, με σκοπό την στήριξη και αξιοποίηση τοπικών πολιτιστικών θεσμών, τη συμβολή στην οικονομική αναζωογόνηση και στη δημιουργία θέσεων εργασίας

– Ενίσχυση μοντέλων πολιτιστικής διαχείρισης, σχεδιασμού, παραγωγής και προβολής/διάχυσης βιώσιμων πολιτιστικών δράσεων.

– Ανάπτυξη παιδαγωγικού υλικού πολιτιστικού περιεχομένου, προσβάσιμου διαδικτυακά, με ή χωρίς χρέωση.

– Καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων, αποδοχή της διαφορετικότητας καθώς και ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.

– Προαγωγή της συμπεριληπτικότητας, της προσβασιμότητας και της συμμετοχικότητας στον πολιτισμό, με έμφαση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

– Εξοικείωση και συμμετοχή των παιδιών και των νέων στον πολιτισμό.

– Ενθάρρυνση των δημιουργικών συνεργιών μεταξύ καλλιτεχνών και καινοτόμων συνεργατικών καθώς και διατομεακών σχημάτων.

– Στήριξη, ανάδειξη και προβολή της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

– Στήριξη του έργου νέων καλλιτεχνών.

– Υποστήριξη πρωτοβουλιών που προάγουν τη συνεργασία με άλλες μορφές οικονομικής δραστηριότητας όπως ο τουρισμός, η παραγωγή κ.ά.

Η Γνωμοδοτική Επιτροπή, αποτελούμενη από τους:

1. Ανδρομάχη Γκαζή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μουσειολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου

2. Χρήστο – Νικόλαο Αναγνωστόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αιγαίου

3. Ελένη Λαγούδη, μουσειολόγο με ειδίκευση στις ψηφιακές δράσεις, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

4. Αγιάτη Μπενάρδου, συνεργαζόμενη ερευνήτρια στη Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας του Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων Αθηνά

5. Αναστασία Γκάτζιου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτιστικών Δράσεων και Εποπτείας του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, ως συντονίστρια

εξέτασε λεπτομερώς τις 238 προτάσεις για επιχορήγηση ή/και αιγίδα που υπεβλήθησαν εμπρόθεσμα και ηλεκτρονικά μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων από εγγεγραμμένους σε αυτό φορείς, κατά το χρονικό διάστημα από 07.01.2021 έως και 25.02.2021. Από τις 238 προτάσεις που υπεβλήθησαν, οι 89 αξιολογήθηκαν θετικά για επιχορήγηση ή επιχορήγηση και αιγίδα, ενώ οι 47 αξιολογήθηκαν θετικά μόνο για αιγίδα.

Δείτε ΕΔΩ τα αποτελέσματα όπως αυτά προέκυψαν κατόπιν της σχετικής αξιολόγησης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή
«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Tέχνη και Ζωή |

«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη

Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.