
Εργα για την ανάπτυξη «5G λωρίδων κυκλοφορίας» που θα διευκολύνουν την ημιαυτόνομη οδήγηση φορτηγών σε έξι μεγάλους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους, συνολικού μήκους 2.011 χιλιομέτρων, προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Σύμφωνα με το σχέδιο, το συγκεκριμένο έργο ύψους 160-180 εκατ. ευρώ θα οδηγήσει σε νέες επενδύσεις στον τομέα της συνδεδεμένης και αυτόνομης κινητικότητας, ενισχύοντας θεαματικά την ανταγωνιστικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας της χώρας.
Ειδικότερα, το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία γρήγορων «διαδρόμων 5G» σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας, παρέχοντας τη δυνατότητα για την αυτόνομη μετακίνηση των φορτηγών του μέλλοντος! Τέτοιοι διάδρομοι μεταφορών μπορούν να δημιουργηθούν από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι τη Νότια, την Κεντρική και τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και την Πελοπόννησο. Μέσω των «5G λωρίδων κυκλοφορίας», τα αυτόνομα φορτηγά θα μπορούν με μικρότερο κόστος και μεγαλύτερες ταχύτητες να εξασφαλίζουν την αδιάλειπτη ροή των εμπορευματικών μεταφορών.
Πέραν των δικτύων 5G, θα εγκατασταθούν και άλλα «έξυπνα» συστήματα, τα οποία θα καλύπτουν όλους τους μεγάλους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους, και συγκεκριμένα τα τμήματα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη, Εγνατία οδός, Ιονία οδός, Ε65, Ολυμπία οδός και Μορέας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο έργο για τα ελληνικά δεδομένα, το οποίο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, θα μπορεί να υλοποιηθεί μελλοντικά μέσω ΣΔΙΤ, αλλάζοντας ριζικά τον τομέα των μεταφορών στη χώρα. Πέραν αυτού, οι βασικοί αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδας θα ενταχθούν και στην πρωτοβουλία των «διασυνοριακών δρόμων 5G» που έχει αναληφθεί σε επίπεδο ΕΕ, με στόχο την υποστήριξη της ασφαλούς και αυτοματοποιημένης οδήγησης.
Ηδη σήμερα στους δρόμους αρκετών χωρών της ΕΕ μπορεί κανείς να συναντήσει ομάδες οχημάτων τα οποία κινούνται χάρη σε εφαρμογές που στηρίζονται στην ύπαρξη και στη λειτουργία των δικτύων 5G στις βασικές οδικές αρτηρίες. Εκτιμάται ότι μέσα στα επόμενα χρόνια ομάδες από «νταλίκες» που θα μεταφέρουν κοντέινερς θα μπορούν σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερο κόστος να φθάνουν μέσω μιας βασικής εθνικής οδικής αρτηρίας στα σύνορα, με τη βοήθεια ενός δικτύου 5G.
Οι εικόνες από το… μέλλον δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια πρόγευση των αλλαγών που έρχονται με τα νέα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G, στα οποία θα βασιστούν ορισμένα από τα έργα που έχει συμπεριλάβει η κυβέρνηση στο ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το πλέον χαρακτηριστικό έργο είναι αυτό που εισάγει… ευφυΐα στους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους και δημιουργεί έναν εικονικό διάδρομο κίνησης, ο οποίος θα εγγυάται την ασφαλή διακίνηση εμπορευμάτων και την προώθησή τους προς τις αγορές της Ευρώπης.
Το ελληνικό σχέδιο προβλέπει ότι κατά μήκος των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων θα εγκατασταθεί 5G υποδομή όπου οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων θα κινούνται αυτόνομα (για την ακρίβεια, σε μια ημιαυτόνομη οδήγηση) και με απόλυτη ασφάλεια τόσο για τα ίδια όσο και για τους υπόλοιπους οδηγούς. Με την υλοποίηση του έργου η Ελλάδα αναμένεται να διαθέτει μια ολοκληρωμένη υποδομή, όπου για παράδειγμα ένας στόλος φορτηγών θα κινείται συγχρονισμένα προς τα βόρεια σύνορα της χώρας, με οικονομικότερη χρήση καυσίμων και με δυνατότητα άμεσης προσαρμογής στις συνθήκες που επικρατούν στον δρόμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι παλαιότερες τεχνολογίες (4G, 4G+ κ.λπ.) που δοκιμάστηκαν τα αμέσως προηγούμενα χρόνια σε πιλοτικά προγράμματα στην Ευρώπη έδειξαν πως το λογισμικό που αναλαμβάνει να… κρατήσει το τιμόνι σε ένα αυτόνομο όχημα μπορεί να αντιδράσει σε χρόνο κάτω από το ένα δέκατο του δευτερολέπτου, όταν ένας κανονικός οδηγός μπορεί να χρειαστεί τουλάχιστον ένα δευτερόλεπτο, και αυτή η διαφορά είναι ικανή να σώσει ζωές.
Στην Ευρώπη
Σήμερα στους δρόμους αρκετών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί κανείς να συναντήσει μικρές ομάδες οχημάτων (συνήθως σε τετράδες), τα οποία κινούνται χάρη σε εφαρμογές που στηρίζονται στην ύπαρξη και λειτουργία των δικτύων 5G στις βασικές οδικές αρτηρίες. Οι «ημιαυτόνομες συνοδείες» αποτελούν πλέον μια νέα πραγματικότητα, την οποία βιώνουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στις μεταφορές.
Συγκεκριμένα, ενώ όλα τα φορτηγά έχουν κάποιο άτομο στην καμπίνα τους, μόνο ο οδηγός στην καμπίνα του προπορευόμενου οχήματος είναι ενεργός. Ολοι οι άλλοι έχουν επικουρικό ρόλο και… κινούνται στον αυτόματο!
Στην πλήρη ανάπτυξή του, το έργο των «5G διαδρόμων» στους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους θα εξασφαλίζει ταχεία και ασφαλή διακίνηση εμπορευμάτων με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση καυσίμου, γεγονός με προφανή οφέλη για το περιβάλλον.


Latest News

Kaspersky: Πώς να μετατρέπετε αρχεία με ασφάλεια
Οι ιστοσελίδες μετατροπής αρχείων στο διαδίκτυο αποτελούν έναν ελκυστικό τρόπο για να αλλάξετε τη μορφή των αρχείων σας, αλλά ενέχουν κινδύνους

Πόλος έλξης η Δ. Μακεδονία για data centers αμερικανικών κολοσσών - Το project της ΔΕΗ
Το σχέδιο της ΔΕΗ για data centers στη Δυτική Μακεδονία, το αμερικανικό ενδιαφέρον και οι κινήσεις των άλλων παικτών

Το 50% των τσιπ κέντρων δεδομένων φέτος θα έχει σχεδιαστεί από την Arm
Οι επεξεργαστές της Arm αποκτούν δημοτικότητα λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας - Οι Amazon, Google, Microsoft σχεδιάζουν τσιπ κέντρων δεδομένων που βασίζονται σε τεχνολογία της Arm

Η ΕΕ βάζει την Big Tech στο κάδρο του εμπορικού πολέμου - Ερχονται πρόστιμα σε Apple και Meta
Με φόντο την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου η Κομισιόν ετοιμάζεται να επιβάλει πρόστιμα στην αφρόκρεμα των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών

Νορβηγία: Συνετρίβη ο πρώτος τροχιακός πύραυλος που εκτόξευσε η Ευρώπη
Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από διαστημοδρόμιο στη Νορβηγία - Η γερμανική εταιρεία Isar Aerospace είχε κάνει λόγο για «αρχική δοκιμή»

Ήρθε για να μείνει - Το blockchain, οι εφαρμογές του και οι προκλήσεις
Το blockchain είναι μια τεχνολογία που έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις συναλλαγές

Η τρέλα της OpenAI για το Ghibli... που πήρε περίεργη τροπή
Τα social media έχουν κατακλυστεί με εικόνες στο στυλ του ιαπωνικού οίκου κινουμένων σχεδίων Studio Ghibli που έχει ενσωματώσει της OpenAI

Πώς ο Τραμπ έριξε σε χαμηλό 27 ετών μετοχή αμερικανικής εταιρείας ημιαγωγών
Η Wolfspeed είναι σε αναμονή για κονδύλια ύψους περίπου 750 εκατομμυρίων δολαρίων από ομοσπονδιακή χρηματοδότηση

H EE «ρίχνει» 1,3 δισ. ευρώ σε ΑΙ, κυβερνοασφάλεια και ψηφιακές δεξιότητες
Οι επτά βασικές προτεραιότητες της Κομισιόν στο πλαίσιο του προγράμματος DIGITAL - Τι περιλαμβάνει

To τηλεσκόπιο James Webb κατέγραψε για πρώτη φορά το σέλας του Ποσειδώνα
Οι πρώτες ενδείξεις για σέλας στον Ποσειδώνα χρονολογούνται την εποχή της αποστολής Voyager και επιβεβαιώνονται μόλις τώρα.