Επιφύλαξη αποτυπώθηκε στον τζίρο των πρώτων λεπτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με τάση που διαμορφώνει η κυριαρχία της προσφοράς μετοχών για τις τράπεζες και άρνηση για σημαντική υποχώρηση των βασικών δεικτών ως χαρακτηριστικά των σημερινών συναλλαγών η αγορά συσσωρεύει πτωτικά, με βασικό μήνυμα από το ταμπλό την αδυναμία του ΓΔ να ξεκολλήσει από το κλείσιμο της Δευτέρας.
Με εξαίρεση τη διατήρηση των πιέσεων σε μετοχές των εταιριών που βρίσκονται προ προγραμματισμένων ΑΜΚ, η διαπραγμάτευση στην αγορά της Αθήνας ξεκίνησε με τους επενδυτές να προκαλούν ήπιες μεταβολές θετικές και αρνητικές στις μετοχές του FTSE25. Στα πρώτα λεπτά το πλήθος των ανοδικών μετοχών ήταν διπλάσιο των καθοδικών, αλλά μόνο 70 εμφάνισαν πράξεις. Γι’ αυτό στο πρώτο δεκάλεπτο ο τζίρος προσέγγισε τα 1,5 εκατ. ευρώ. ενώ για τις ΕΕΕ ΕΧΑΕ ΤΕΝΕΡΓ και TITC δεν είχαν αλλάξει χέρια μετοχές τους ως τις 10:40.
Το πλήθος των αμετάβλητων blue chip είναι ασυνήθιστα μεγάλο, αφού μετά από 20 λεπτά ελεύθερων συναλλαγών ΕΧΑΕ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΑΡΑΙΓ ΕΛΠΕ ΜΟΗ ΛΑΜΔΑ είναι στο 0,00% και για τα κέρδη τους ξεχωρίζουν οι ΟΛΠ +1,25% ΕΥΔΑΠ +1,24% και ΦΡΛΚ ΒΙΟ ΜΠΕΛΑ ενισχύονται κατά +0,8%. Στον αντίποδα με απώλειες πάνω από -0,5% βρέθηκαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,77% ΑΛΦΑ -1,27% ΕΥΡΩΒ -0,58% και ΔΕΗ -0,54%.
Η εικόνα των μεταβολών των κλαδικών δεικτών λίγα λεπτά πριν τις 11:00 έχει ως εξής: ΔΤΡ -0,66% Βιομηχανικά προϊόντα και Κοινή Ωφέλεια -0,21%. Στον αντίποδα με τα μεγαλύτερα κέρδη οι δείκτες των εταιριών Καταναλωτικών Προϊόντων +0,95% Ακίνητης Περιουσίας +0,70% και Πρώτων Υλών +0,50%.
Κάτω από αυτά τα δεδομένα ο Γενικός Δείκτης με τη συμπλήρωση των 30 πρώτων λεπτών, μετά από κλείσιμο τη Δευτέρα στις 927,29 μονάδες, είχε άνοιγμα στις 926,31 που είχε παραμείνει ως κατώτερο με ανώτερη τιμή τις 927,56. Η τιμή του στις 11:00 ήταν οι 926,69 με μεταβολή -0,06%. Ο τζίρος είχε διαμορφωθεί στα 3,539 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων στα 369.900 ευρώ το πλήθος των ανοδικών μετοχών συνολικά ήταν 42 με 33 πτωτικές και 15 αμετάβλητες .
Η εικόνα των μεταβολών των μετοχών που προτιμούν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές αποτυπώνει τη βάση της ισορροπίας του μέσου όρου στην πρώτη ώρα με ένδεκα πτωτικά blue chip εννέα καθοδικά και πέντε αμετάβλητα. Για την πτώση τους ξεχώρισαν στις 11:10 ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,74%, ΑΛΦΑ -1,99% ΜΥΤΙΛ -0,91% και ΛΑΜΔΑ -0,85%. Με κέρδη υπολογίσιμα υπήρχαν οι ΟΠΛ +2% ΦΡΛΚ +0,91% και ΣΑΡ +5,7%. Συνεπώς οι μετοχές που ωθούν ανοδικά έχουν μικρότερο συντελεστή βαρύτητας στο σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών έναντι των καθοδικών.
Latest News
Πώς αντιδρά ο Γενικός Δείκτης στην κατοχύρωση κερδών - Ξεχωρίζει ο ΟΛΘ με άνοδο 13%
Οι περισσότεροι τίτλοι δείχνουν να ελέγχουν τις απώλειές τους
Οι καταλύτες που μπορούν να συντηρήσουν την θετική πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Θετική η εικόνα που προβάλει η JP Morgan για το Χρηματιστήριο καθώς θεωρεί την Ελλάδα ως μια ελκυστική επενδυτική επιλογή εντός της Ευρωζώνης
Ανοίγει η πόρτα του χρηματιστηρίου για τους «μικρούς» - Τι αλλάζει στην Λεωφόρο Αθηνών
Τι φέρνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Κεφαλαιαγορά - Οι δυο άξονες και το διακύβευμα
Οχυρό οι 1.500 μονάδες, άντεξαν στις πιέσεις - Με κέρδη άνω του 1% έκλεισε το ΧΑ την εβδομάδα
Στο κλείσιμο της εβδομάδας το χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαίωσε το μήνυμα ότι η ανοδική πορεία της αγοράς έχει γερά θεμέλια
Κρατάει τις 1.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ επηρεάζουν όλες τις αγορές του κόσμου
Προ των πυλών το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Έρχεται φόρος στα crypto
Θεσπίζονται επιπλέον εφαρμοστικά μέτρα για την προστασία των επενδυτών από τα κρυπτονομίσματα - Ποιοι θα είναι οι νέοι κανόνες
Ελαφρύ προβάδισμα των αγοραστών στο ΧΑ - Οδηγός η Alpha Bank
Το ΧΑ έχει βάλει τις βάσεις προκειμένου να επιβεβαιωθεί το καλύτερο σενάριο για το κλείσιμο της εβδομάδας
Ασκήσεις ισορροπίας σε μοιρασμένο ταμπλό για το ΧΑ
Η αγορά χρειάζεται να ισχυροποιήσει τις άμυνές της, προκειμένου να επιβεβαιώσει την κατάκτηση των 1.500 μονάδων
Άντεξε το profit taking το ΧΑ, «μήνυμα» από ΟΤΕ και Εθνική
Το χρηματιστήριο Αθηνών απολαμβάνει το "January Effect", με την ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης συσσώρευσης
Goldman Sachs: Πού θα «καθίσει η μπίλια» του ΧΑ- Τι βλέπει για μερίσματα
Τι λέει η Goldman Sachs για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών - Ποιες προκλήσεις θεωρεί πιο σημαντικές