
Project Syndicate
Στις 5 Ιουνίου, οι κορυφαίες οικονομίες του κόσμου ανακοίνωσαν συμφωνία που θα ενισχύσει την ικανότητά τους να αυξάνουν τους φόρους σε πολυεθνικές. Η συμφωνία χρειάζεται ακόμη επίσημη έγκριση από ένα ευρύτερο σύνολο χωρών και παραμένουν πολλές λεπτομέρειες για να είναι αποτελεσματική. Ωστόσο, οφείλουμε να χαρακτηρίσουμε τη συμφωνία ιστορική.
Η συμφωνία προτείνει, πρώτον, έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο 15% για τις μεγαλύτερες εταιρείες. Δεύτερον, ένα μέρος των παγκόσμιων κερδών αυτών των εταιρειών θα επιστραφεί σε χώρες όπου δραστηριοποιούνται, ανεξάρτητα από την τοποθεσία της έδρας τους. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν κινήθηκε για να υπάρξει συμφωνία. Δεδομένου ότι πολλές χώρες έχουν γενναιόδωρα φορολογικά κενά και απαλλαγές που μειώνουν τον πραγματικό φορολογικό συντελεστή σε μονοψήφια ποσοστά. Επίσης οι πολυεθνικές κατάφεραν να μεταφέρουν τα κέρδη σε καθαρούς φορολογικούς παραδείσους, όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, τα Νησιά Κέιμαν ή οι Βερμούδες, χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρουν εκεί καμία από τις πραγματικές τους δραστηριότητες.
Ο λόγος που οι ΗΠΑ προτιμούν έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο είναι ότι δεν θέλουν να θέσουν τις εταιρείες τους σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τις εταιρείες άλλων χωρών, φορολογώντας τες σε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά. Αλλά αυτό το ανταγωνιστικό κίνητρο δεν διαφέρει από την επιθυμία των φτωχών χωρών να προσελκύσουν επενδύσεις. Εάν οι ΗΠΑ κυριαρχήσουν και οι τελευταίες χάσουν, θα οφείλεται στη σχετική ισχύ κάθε χώρας, όχι στην οικονομική λογική. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αρχικά ήθελε τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο να οριστεί στο 21%. Ο τελικός συμβιβασμός του 15% μπορεί να είναι αρκετά χαμηλός για να ελαχιστοποιήσει τις εντάσεις με τις φτωχότερες χώρες και να επιτρέψει στις τελευταίες να ακολουθήσουν. Η ισορροπία μεταξύ παγκόσμιων κανόνων και εθνικής κυριαρχίας μπορεί να έχει επιτευχθεί σε αυτήν την περίπτωση. Αλλά για χώρες όπως οι ΗΠΑ, αυτό δημιουργεί κόστος μέσω χαμηλότερων φορολογικών εσόδων, εκτός εάν υπάρξει κι άλλη πρόβλεψη.
Τελικά, ένα παγκόσμιο καθεστώς φόρων που ενισχύει την ικανότητα των μεμονωμένων χωρών να σχεδιάζουν και να διαχειρίζονται τα δικά τους φορολογικά συστήματα, υπό το φως των δικών τους αναγκών και προτιμήσεων, είναι πιθανό να αποδειχθεί πιο ισχυρό και ανθεκτικό από τις προσπάθειες διεθνούς φορολογικής εναρμόνισης. Αυτό που είναι τώρα ξεκάθαρο είναι ότι οι χώρες που λειτουργούν ως καθαροί φορολογικοί παράδεισοι δεν έχουν πολλά για να διαμαρτύρονται. Εχουν ωφελήσει πολυεθνικές με φοροαποφυγή, προκαλώντας σημαντικό κόστος για τα ταμεία άλλων χωρών. Οι παγκόσμιοι κανόνες δικαιολογούνται πλήρως για την αποτροπή μιας τέτοιας πρακτικής. Η συμφωνία του G7 είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ο Dani Rodrik είναι καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο John F. Kennedy School of Government του Harvard University


Latest News

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Β]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/akinita15-1-600x400.jpg)
Πώς να συμπληρώσετε το έντυπο Ε2 και Ε1 για τα ακίνητα
Φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα και οι αλλαγές στα έντυπα Ε2 και Ε1 για την απεικόνιση των εισοδημάτων από ακίνητα

Η μεγάλη εικόνα
Οι έμμεσες επιπτώσεις του δασμολογικού πολέμου για την ελληνική οικονομία φαίνονται να είναι σημαντικότερες από τις άμεσες

Οι εορτές του Πάσχα και λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων
Με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε πως αντιμετωπίζονται από την εργατική νομοθεσία οι ημέρες αυτές

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.