Οι τράπεζες είναι προφανώς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και όχι φιλανθρωπικοί οργανισμοί, αλλά έχουν και κοινωνική ευθύνη. Έχουν τεράστια ευθύνη έναντι εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και νοικοκυριών που τις στήριξαν με τις αποταμιεύσεις τους εδώ και δεκαετίες. Αυτή τη στιγμή το ιδιωτικό μη εξυπηρετούμενο χρέος είναι στα 242,6 δισεκ. ευρώ, ενώ την περίοδο της πανδημίας δημιουργήθηκαν 4 δισεκ. νέα «κόκκινα» δάνεια.
Είναι ώρα αποφάσεων και ήδη υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία και από την πλευρά της Πολιτείας και οι τράπεζες οφείλουν να κινηθούν αναλόγως για να στηρίξουν την κοινωνία, τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Μην λησμονούμε ότι οι τράπεζες πέρα από την αύξηση των καταθέσεων κατά 20 δισεκ. ευρώ περίπου, έχουν αντλήσει και περίπου 44 δισεκ. ευρώ ως ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Παράλληλα, πρέπει να επισημανθεί ότι τα μισά από αυτά βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδας και δύναται να διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία.
Θέλουμε ή δεν θέλουμε τόνωση της οικονομίας; Προφανώς και ναι, ενώ αναμφίβολα ουδείς επιθυμεί να δημιουργηθεί μια νέα γενιά μπαταχτζήδων. Όμως πρέπει οι άνθρωποι που στήριξαν την οικονομία εδώ και δεκαετίες και είχαν ατυχίες ή τους έπληξε η δεκαετής οικονομική κρίση και τον τελευταίο χρόνο η πανδημία να βοηθηθούν. Να υπάρξει ουσιαστική στήριξη. Σίγουρα έγιναν πολλά και πρέπει να αποφασιστούν και άλλα πιο τολμηρά βήματα, ενώ να υπάρξει ουσιαστική στήριξη και με τα νέα εργαλεία που υπάρχουν όπως ο εξωδικαστικός μηχανισμός.
Ακόμα και σε αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα, της ρύθμισης οφειλών, η περίφημη δεύτερη ευκαιρία, ο νόμος 4738/2020, τελεί υπό την αίρεση των τραπεζών για να προχωρήσει ουσιαστικά.
Πρέπει και οι τράπεζες να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να αλλάξει η νοοτροπία τους. Θα πει κανείς ότι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουν τις κοινωνικές και αναπτυξιακές τους υποχρεώσεις.
Πρέπει άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να υπάρξουν και εναλλακτικές, όπως π.χ. η στήριξη της Αναπτυξιακής Τράπεζας που έχει τα εργαλεία να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για την πραγματική οικονομία από την στιγμή που οι τράπεζες εμφανίζονται αμετακίνητες και χωρίς διάθεση να βοηθήσουν.
Η αγορά στενάζει και θέλει ανάσες σημαντικές. Η ώρα είναι τώρα και όχι χθες.
Latest News
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου
Ελλάδα 2025: Από την ανθεκτικότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη
Το 2025 αναμένεται να είναι έτος κρίσιμο για την αξιοποίηση των ευκαιριών και την εδραίωση της Ελλάδας ως κόμβου καινοτομίας και βιωσιμότητας
Ο καθοριστικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως ο επενδυτικός βραχίονας της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, έχει επενδύσει περισσότερο από €13 δισ. στη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια