Με αφορμή την σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στις Βρυξέλλες η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία αναφορικά με τις διμερείς εμπορικές σχέσεις.

Ειδικότερα, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το 2020, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο μεγαλύτερος εταίρος για τις εξαγωγές αγαθών της ΕΕ (18% των συνολικών εξαγωγών εκτός ΕΕ ) και ο δεύτερος μεγαλύτερος εταίρος, μετά την Κίνα, για εισαγωγές αγαθών στην ΕΕ (12% του συνόλου των εκτός ΕΕ εισαγωγές).

Μικρή ενίσχυση στο εμπορικό πλεόνασμα

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, το περασμένο έτος το εμπόριο δέχθηκε σημαντικό πλήγμα από την πανδημία COVID-19, με σημαντικές μειώσεις τόσο για τις εξαγωγές εκτός ΕΕ (-9% σε σύγκριση με το 2019) όσο και για τις εισαγωγές (-12%). Το εμπόριο της ΕΕ με τις ΗΠΑ επηρεάστηκε επίσης: οι εξαγωγές της ΕΕ προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 8% το 2020 σε σύγκριση με το 2019, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 14%.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια μικρή αύξηση του εμπορικού πλεονάσματος της ΕΕ με τις ΗΠΑ.

Εισαγωγές και εξαγωγές ανά κλάδο

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές της ΕΕ προς τις ΗΠΑ το 2020, κυριάρχησαν τα από «μηχανήματα και οχήματα», «χημικά» και «άλλα βιομηχανικά προϊόντα», τα οποία μαζί αντιστοιχούσαν στο 88% των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ. Αυτές οι κατηγορίες κυριάρχησαν επίσης στις εισαγωγές, αποτελώντας το 80% των εισαγωγών της ΕΕ από τις ΗΠΑ.

Σε πιο λεπτομερές επίπεδο, οι μεγαλύτερες τρεις υποκατηγορίες στις εξαγωγές στις ΗΠΑ ήταν «φάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα» » και «αυτοκίνητα και οχήματα».

Στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, οι τρεις μεγαλύτερες υποκατηγορίες ήταν «φάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα», «κινητήρες, κινητήρες (μη ηλεκτρικοί)» και «αεροσκάφη και συναφής εξοπλισμός».

Γερμανία: κύριος εμπορικός εταίρος με τις ΗΠΑ

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αγαθών εκτός ΕΕ από τις ΗΠΑ το 2020 ήταν η Γερμανία (50,6 δισεκατομμύρια ευρώ), ακολουθούμενη από τις Κάτω Χώρες (39,8 δισεκατομμύρια ευρώ), τη Γαλλία (24,7 δισεκατομμύρια ευρώ) και το Βέλγιο (24,3 δισεκατομμύρια ευρώ) .

Η Γερμανία ήταν επίσης ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγαθών εκτός ΕΕ στις ΗΠΑ (104,1 δισεκατομμύρια ευρώ), ακολουθούμενη από απόσταση από την Ιρλανδία (47,7 δισεκατομμύρια ευρώ), την Ιταλία (42,5 δισεκατομμύρια ευρώ), τη Γαλλία (32,7 δισεκατομμύρια ευρώ), τις Κάτω Χώρες (€ 26,4 δισεκατομμύρια) και το Βέλγιο (26,0 δισεκατομμύρια ευρώ).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή