
Mε αυξημένη συμμετοχή και εκπροσώπηση του 80% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου πραγματοποιήθηκε σήμερα, 15 Iουνίου 2021, η Ετήσια Γενική Συνέλευση μετόχων του Ομίλου JUMBO.
Απολογισμός
Το 2020 έχει χαρακτηριστεί ως μία «χαμένη χρονιά» λόγω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η διοίκηση της εταιρείας, θέλοντας να ανταποδώσει στους μετόχους- συνεταίρους την εμπιστοσύνη που έδειξαν και επιδεικνύουν στον Όμιλο, προ-κατέβαλε αυξημένο μέρισμα για τη χρήση του 2020, σε σχέση με το μέρισμα της 12μηνης χρήσης που έληξε 30.06.2019.
Το συνολικό ποσό των 0,615 ευρώ ανά μετοχή δόθηκε στους μετόχους, με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής χρησιμοποιώντας την πολύ καλή οικονομική της θέση που προήλθε από τη χρηστή διαχείριση των οικονομικών της αποτελεσμάτων, για την στήριξη των μετόχων συνεταίρων.
Οι συνθήκες της αγοράς
Η τροφοδοτική αλυσίδα έχει διαταραχθεί με βίαιο τρόπο. Ανατρέπονται ισορροπίες ετών, δημιουργώντας την εκτίμηση ότι -αν δεν υπάρξει θεαματική αλλαγή- το 2021, πιθανόν και το 2022, να αποδειχθούν επίσης «χαμένες χρονιές». Ενδεικτικά επισημάνθηκε, μία από τις πολλές παραμέτρους της αναστάτωσης που έχει οίγμαπροκληθεί στις αγορές και αφορά την αύξηση τιμής των πρώτων υλών.
Είναι γεγονός ότι οι αναλύσεις των κεντρικών τραπεζών θεωρούν αυτή την αρρυθμία στις αγορές «προσωρινή».Από την άλλη πλευρά, η αίσθηση από την μικροοικονομική, επιχειρηματική καθημερινότητα, είναι ότι πιθανότατα οι τιμές θα σταθεροποιηθούν κάποια στιγμή, αλλά σε υψηλότερα επίπεδα των σημερινών.
Επιπλέον, το μεταφορικό κόστος έχει αυξηθεί δραματικά. Σήμερα η τιμή μεταφοράς ενός Container έχει φτάσει στα 12.000 δολάρια, τιμή πολλαπλάσια των περυσινών τιμών. Η εκτίμηση είναι ότι η νέα ισορροπία που θα διαμορφωθεί θα συνεχίσει να είναι σημαντικά υψηλότερη από τα επίπεδα πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.
Το σχέδιο δράσης
Η διοίκηση του Ομίλου Jumbo, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη της τις ανωτέρω παραμέτρους προχωρά σε επαναξιολόγηση του πλάνου αγορών για τους επόμενους μήνες καθώς και του σχεδίου λειτουργίας νέων καταστημάτων, τουλάχιστον μέχρι να διαφανούν τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης της κρίσης στην τροφοδοτική αλυσίδα.
Σήμερα, ο Όμιλος διαθέτει 80 καταστήματα. Τα 52 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 9 στην Βουλγαρία, και 14 στη Ρουμανία. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, θα λειτουργήσει στην Craiova, στη Ρουμανία, ένα νέο ιδιόκτητο κατάστημα με τις αποθήκες (περίπου 24.500 τ.μ). Η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία καθώς και το άνοιγμα ενός ακόμη καταστήματος στην Ελλάδα, μετατίθενται για το 2022.
Μερισματική Πολιτική
Αν και αρχικά υπήρξε η προσδοκία ότι το 2021 θα επανερχόταν η ομαλότητα, οι εξελίξεις δεν επιβεβαιώνουν προς το παρόν τις προσδοκίες.Παρόλα αυτά η διοίκηση της εταιρείας παραμένει πιστή στην πολιτική της για διανομή μερίσματος κάθε χρόνο. Οι μέτοχοι JUMBO απολαμβάνουν του μερίσματος ακόμη και στις πιο δύσκολες οικονομικές συγκυρίες.
Για το 2021, όπως είχε προαναγγελθεί, ο Όμιλος θα προχωρήσει πάλι σε καταβολή έναντι του μερίσματος για τη φετινή χρήση.
Αυτό ισοδυναμεί με μικτό ποσό 0,47 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή είναι ακριβώς ίσο με το μέρισμα που διανεμήθηκε για τη 12μηνη χρήση που έληξε την 30η Ιουνίου 2019.
Η καταβολή του μερίσματος για την χρήση 2021, δηλαδή το ποσό των 0,47 ευρώ ανά μετοχή θα καταβληθεί στους μετόχους του Ομίλου, μέχρι το τέλος Ιουλίου και πάλι με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής.


Latest News

Μεγάλου (Πειραιώς): Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, όχι περισσότερη γραφειοκρατία
Ο κ. Μεγάλου συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο του IIF, όπου ανέδειξε τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, τη σημασία της ευρωπαϊκής σύγκλισης και τις προοπτικές για το μέλλον

UBS: Η Τράπεζα Πειραιώς στις τοπ επιλογές μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών
Γιατί οι αναλυτές της UBS παραμένουν αγοραστές ελληνικών τραπεζών

Στάσσης: «Κόμβος ενέργειας και data centers η ΔΕΗ για τη ΝΑ Ευρώπη»
Ο Γιώργος Στάσσης πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ στη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε το GMF στην Αθήνα μίλησε για τις επενδύσεις 10 δισ. του ομίλου το 2025 -2027

Ολοκληρώθηκε το Rebrain Greece στο Λονδίνο με συμμετοχή της AKTOR
Στελέχη του Ομίλου AKTOR πραγματοποίησαν δεκάδες συνεντεύξεις με στελέχη της αγοράς, που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα οποία αξιολογούν την επιστροφή τους στην Ελλάδα

Τι βλέπει η Eurobank Equities για τις ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι
Οι ελληνικές τράπεζες ήδη έχουν σημειώσει ράλι άνω του 25% από την αρχή του έτους, σχεδόν κλείνοντας τη διαφορά με τις περιφερειακές τράπεζες

Δωρεάν ξεναγήσεις στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για την τρίτη ηλικία διοργανώνει η Motor Oil
Ξεναγήσεις και δωρεάν εργαστήρια για την τρίτη ηλικία
![ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 2,5% στον τζίρο του λιανικού εμπορίου τον Ιανουάριο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_ermou-_street-1024x600-1-600x352.png)
Με άνοδο τζίρου 2,5% ξεκίνησε το 2025 για το λιανεμπόριο [γράφημα]
Ο Γενικός Δείκτης Όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), κατά τον μήνα Ιανουάριο 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 1,9%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ: Πιο ισχυρό Εμπόριο και ανθεκτικότερη οικονομία
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Σταύρος Καφούνης τόνισε πως το Εμπόριο είναι ο ισχυρότερος κλάδος της οικονομίας και το μεγάλο στοίχημα είναι να διατηρήσει πρωταγωνιστικό ρόλο

Sunlight: Με μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ενισχύει την τεχνολογία μπαταριών
Ανάπτυξη καινοτόμων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα - Τι αναφέρει η Sunlight

Performance Technologies: Άνοδος 30,3% στα EBITDA - Mέρισμα 1,51 εκατ.
Οι εκτιμήσεις της Performance Technologies για το 2025