Στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να «πέσουν» οι υπογραφές μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν τη συμφωνία για το νέο ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, μιλώντας στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο». Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα ότι τα πρώτα κονδύλια αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβρη.
Ακόμη, ο κ. Τσακίρης σημείωσε ότι η η πιο σημαντική διαφορά σε σύγκριση με προηγούμενα προγράμματα, είναι το γεγονός σχεδόν το 1/3 των πόρων θα διατεθεί στις Περιφέρειες, προσθέτοντας ότι θα υπάρχουν λίγες αλλά ευρείες εμβληματικές δράσεις, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Παράλληλα, σημείωσε ότι τα συνολικά κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τον αγροτικό τομέα και τη μόχλευση του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 140 δισ. ευρώ για την Ελλάδα μέσα στην επόμενη 5ετία.
Αναφορικά με το αν θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση στο λιανεμπόριο, ο υφυπουργός ανέφερε ότι τα χρήματα από το τρέχον ΕΣΠΑ έχουν εξαντληθεί για κάτι τέτοιο.
Ωστόσο, πρόσθεσε πως «Σε περίπτωση που υπάρξει διαθεσιμότητα πόρων και με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προφανώς και θα προχωρήσουμε άμεσα και προς αυτή την κατεύθυνση».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
-Σε ποιες κατευθύνσεις θα κινηθεί το νέο ΕΣΠΑ και πότε θα εισρεύσουν στη χώρα τα πρώτα κονδύλια;
Καταρχήν να σας ευχαριστήσω για το χρόνο. Το νέο ΕΣΠΑ θα είναι εμπροσθοβαρές, με ένα ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα μέσα από δράσεις και έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας και με πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για την κοινωνία, όσο και για την οικονομία. Παράλληλα θα πρέπει να συμβάλει ενεργά στην αλλαγή του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, μια ανάγκη αδήριτη που θα εδράζεται στη στήριξη της υγιούς εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και στην καινοτομία.
Οι βασικοί πυλώνες του νέου ΕΣΠΑ είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πράσινη οικονομία και οι επενδύσει, η τεχνολογία και η ανταγωνιστικότητά. Επίσης σημαντικό κομμάτι του νέου ΕΣΠΑ θα έχει περιφερειακή και κοινωνική διάσταση. Τέλος, ειδικό κομμάτι αφορά αυτό της απολιγνιτοποίησης.
Εκεί λοιπόν θα κινηθούμε και αναμένουμε να είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα υπογράψει με τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Ιουλίου. Σε ότι αφορά τα πρώτα κονδύλια, θεωρώ ότι με την οριστικοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων το Σεπτέμβριο, θα έχουμε και τις πρώτες δράσεις και εισροές.
-Ποιες θα είναι οι διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα;
Μια από τις βασικές διαφορές του νέου προγράμματος είναι η σημαντική περιφερειακή διάσταση του. Το ένα τρίτο σχεδόν των πόρων, θα διατεθεί στις περιφέρειες μεσώ των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και η πλειονότητα αυτών των πόρων θα διατεθεί για έργα και δράσεις περιφερειακού ενδιαφέροντος.
Μια άλλη διαφορά που αφορά το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα, είναι ότι θα υπάρχουν λίγες αλλά ευρείες εμβληματικές δράσεις, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η αξιολόγηση δεν θα είναι συγκριτική που απαιτεί τεράστιους χρόνους αλλά με προτεραιότητα ένταξης.
Επίσης, όπως το έχω πολλές φορές προαναγγείλει, το νέο ΕΣΠΑ θα είναι απλούστερο σε ότι αφορά τουλάχιστον τις εγχώριες διαδικασίες.
Πρωταρχικό μας μέλημα αποτελεί η αναστροφή του «παραδοσιακού» μοντέλου της μη αποτελεσματικής διάχυσης των κοινοτικών πόρων, λόγω καθυστερήσεων στις διαδικασίες παραγωγής έργων, μη έγκαιρης ωρίμανσης έργων, βεβιασμένων δράσεων και προγραμμάτων, επιπρόσθετης ελληνικής γραφειοκρατίας στην ήδη υπάρχουσα της Ευρώπης, αλλά και απουσίας ενδεχομένως μιας συνεκτικής και μακροχρόνιας πολιτικής.
Τα έργα/δράσεις που προσανατολιζόμαστε να χρηματοδοτήσουμε από το ΕΣΠΑ απαντούν στις διαρθρωτικές υστερήσεις της ελληνικής οικονομίας, ακολουθούν τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα και βέβαια το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης.
-Η έκθεση Πισαρίδη, η οποία συνοδεύει το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, καταγράφει ένα επενδυτικό κενό στην Ελλάδα, ύψους 130 δις. Σε πόσο χρόνο θα μπορούσε να καλυφθεί και τι σκοπεύει να πράξει η κυβέρνηση;
Το νούμερο αυτό είναι όντως πραγματικό. Αν σκεφτούμε για παράδειγμα ότι η δεκαετής οικονομική κρίση απόσβεσε πλήρως τα πάγια της βιομηχανίας η ακόμα ότι οι επενδύσεις σε κρίσιμες υποδομές ήταν πολύ λίγες. Θεωρώ, ότι το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο ανάκαμψης, που μαζί με τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τον αγροτικό τομέα ξεπερνούν τα 70 δισ. ευρώ, θα συμβάλουν καθοριστικά ώστε την επόμενη πενταετία να έχουμε καλύψει σημαντικό έδαφος από αυτό το επενδυτικό κενό. Μη ξεχνάτε ότι στα παραπάνω δεν προσμετρώ τη μόχλευση του ιδιωτικού τομέα που μπορεί να εκτοξεύσει τα συνολικά κονδύλια πάνω από το διπλάσιο.
-Μπορείτε να μας δώσετε λεπτομέρειες σε σχέση με το «πακέτο» για την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων;
Η ενίσχυση αυτή αφορά την επανεκκίνηση αυτών επιχειρήσεων εν όψη κιόλας της έναρξης της τουριστικής περιόδου. Αφορά κεφάλαιο κίνησης για τα πρώτα έξοδα τους και για μεν τα καταλύματα ανέρχεται στο 5% του τζίρου του 2019 ενώ για τα τουριστικά γραφεία και τα τουριστικά λεωφορεία στο 2,5%. Μέριμνα λαμβάνεται επίσης και για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 350 εκ ευρώ με προοπτική να φτάσει τα 420 εκ ευρώ εάν χρειαστεί και τα χρήματα αυτά προέρχονται από το ΕΣΠΑ. Θα ηθελα εδώ να σας πω ότι όπως και με το e-shop, το πρόγραμμα επανεκκίνησης της εστίασης, προσβλέπουμε σε πολύ γρήγορη πληρωμή των δικαιούχων καθώς έχουμε απλοποιήσει σημαντικά την διαδικασία των δικαιολογητικών που χρειάζονται.
-Η κυβέρνηση φέρεται να σχεδιάζει μια επιπλέον ενίσχυση για το λιανεμπόριο. Σε ποιους άξονες θα κινείται αυτό το πρόγραμμα;
Εδώ θα πρέπει να σας πω ότι έχουμε εξαντλήσει πλέον όλους τους πόρους του ΕΣΠΑ. Έχουμε λάβει και εξετάζουμε πολύ σοβαρά το αίτημα του κλάδου και βρισκόμαστε σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους εκπροσώπους του, αφουγκραζόμενοι τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Σε περίπτωση που υπάρξει διαθεσιμότητα πόρων και με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προφανώς και θα προχωρήσουμε άμεσα και προς αυτή την κατεύθυνση. Προς το παρόν είμαστε σε κατάσταση αναμονής και αναζήτησης πόρων.
-Με αφορμή και την πανδημία έχει ανακύψει το ζήτημα των δαπανών για Έρευνα & Ανάπτυξη. Η κυβέρνηση σκοπεύει να προσθέσει πόρους σε αυτόν τον τομέα;
Δεν είναι η πανδημία μονό. Η έρευνα και ανάπτυξη για την Ελλάδα είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον της χωράς. Είναι η μοναδική διέξοδος μιας οικονομίας προς την σίγουρη ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα. Η ενίσχυση της ερευνάς και της τεχνολογίας στην Ελλάδα γίνεται σε πολλά επίπεδα και με συνδυασμό διαφόρων πόρων. Ξεκινώντας από το νέο ΕΣΠΑ που προβλέπει σημαντικό κονδύλι στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», το Ταμείο Ανάκαμψης που και αυτό δίνει σημαντική ενίσχυση σε ερευνητικά ιδρύματα, τα χρησμοδοτικά εργαλεία, όπως για παράδειγμα η δράση της ΕΑΤΕ για τη μεταφορά τεχνολογίας αλλά και με βελτιώσεις στο νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο για την θεσμοθέτηση φορολογικών κινήτρων κλπ.
Latest News
Στο ΒΒΒ- με stable outlook διατηρεί την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας η Fitch
Ο Fitch αναφέρει ότι η Ελλάδα πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους μετά την πανδημία στην Ευρώπη
Επενδύσεις και κατανάλωση στηρίζουν την ανάπτυξη - Ο «χρησμός» της ΤτΕ
Η Τράπεζα της Ελλάδος αναλύει τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία
Όλα για τους φόρους και τα μέτρα στήριξης σε 16 ερωτήσεις - απαντήσεις
Ποιες είναι οι αλλαγές που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2025 - Από τους μισθούς και τις συντάξεις, στην υγεία και την παιδεία
«Κόκκινο» το εμπορικό ισοζύγιο για 35 χρόνια - Τι φταίει [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Eurobank για το εμπορικό ισοζύγιο την περίοδο 1998 - 2023
Oι κλάδοι με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση στο λιανεμπόριο - Στα 11,15 δισ. ο τζίρος των ΜμΕ [πίνακας]
Αύξηση παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις τόσο ετησίως όσο και από τρίμηνο σε τρίμηνο - Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξομειώσεις
Κτηματολόγιο: Κύκλωμα επιχείρησε να δηλώσει ακίνητα - φιλέτα σε Αγκίστρι, Ύδρα και Σπέτσες
Τι λέει στον ΟΤ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης για το κύκλωμα που επεδίωξε να εξαπατήσει το Κτηματολόγιο
Στον Άρειο Πάγο ο Κυρανάκης - Μηνυτήρια αναφορά για απάτη στις κτηματογραφήσεις
Η διερεύνηση της υπόθεσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του θεσμού του Κτηματολογίου
«Όλα τα χαρτιά» της Ελλάδας ανοιχτά στο τραπέζι της Fitch
Τα σενάρια για την αξιολόγηση που θα δώσει σήμερα ο οίκος της Fitch για την Ελλάδα
Έρχονται αυστηρές προδιαγραφές για τα Airbnb - Η ρύθμιση «κλειδί» και η ανατροπή στις μισθώσεις
Οι παρεμβάσεις του σχεδίου νόμου αφορούν στα καταλύματα τύπου Airbnb και όχι τους κοινόχρηστους χώρους
ΕΤΕπ: Στήριξη στρατηγικών επενδύσεων στην Ελλάδα
Τι συζητήθηκε κατά την σημερινή επίσκεψη της Νάντια Καλβίνιο στη χώρα μας