Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, για την «Οικονομική αποκατάσταση παραχωρησιούχων αεροδρομίων, λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 για το έτος 2020».
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια και ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κάλεσε όλους τους εισηγητές των κομμάτων στο γραφείο του, ώστε πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια, να λάβουν γνώση όλων των στοιχείων και εγγράφων που υπάρχουν και αφορούν τις δεσμευτικές υποχρεώσεις του δημοσίου έναντι της σύμβασης παραχώρησης και να πάρουν όλες τις απαντήσεις στους προβληματισμούς που εξέφρασαν.
Σύμφωνα με τη κύρωση της σύμβασης αποζημίωσης παραχωρισιούχου, που υπεγράφη μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας «FRAPORT ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α. ΑΕ», και «FRAPORT ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Β. ΑΕ, προβλέπεται ότι θα χορηγηθεί οικονομική ενίσχυση ύψους 177,9 εκατ. ευρώ περίπου, «για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων λόγω των ληφθέντων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19, στο πλαίσιο εκτέλεσης των συμβάσεων παραχώρησης για την αναβάθμιση, συντήρηση, διαχείριση και λειτουργία των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδος».
Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, «μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν, μειώθηκε παγκοσμίως η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια, ενώ ειδικά στη χώρα μας περιορίστηκε για το 2020 σε ποσοστό 70,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και σε ποσοστό 72,1% σε σχέση με τις προβλέψεις του «Οικονομικού Μοντέλου».
«Δεν λειτουργούμε εν κενώ. Έχουμε να κάνουμε με συγκεκριμένες δεσμεύσεις που απορρέουν από τη σύμβαση παραχώρησης του 2015 τις οποίες πρέπει να τηρούμε. Κάναμε το βέλτιστο για το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου, λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχει η χώρα. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες και κρατικές παρεμβάσεις έχουν γίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και αρκετές εκτός Ευρώπης», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Σταϊκούρας, χαρακτήρισε «απαραίτητη και αναγκαία την πρόβλεψη οικονομικής ενίσχυσης για τη λειτουργία των 14 περιφερειακών αεροδρομίων», τονίζοντας ότι «πρόκειται για καίριες υποδομές που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την εύρυθμη λειτουργία της χώρας».
«Όλοι μας θέλουμε τη μέγιστη δυνατή κάλυψη για να προασπίσουμε τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου. Η βάση της απόφασης μας είναι ότι όταν λειτουργούν τα περιφερειακά αεροδρόμια συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας στην σημαντική αύξηση της επιβατικής τουριστικής κίνησης και στα έσοδα του κράτους.
Η εύρυθμη λειτουργία των περιφερειακών αεροδρομίων είναι καθοριστικής στρατηγικής σημασίας, διασφαλίζει και εξυπηρετεί τις εθνικές ανάγκες στο πλαίσιο της κρίσης», επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Σπανάκης, επεσήμανε ότι με την κύρωση της σύμβασης ενισχύονται και διασφαλίζονται χιλιάδες θέσεις εργασίας, στηρίζονται δεκάδες κλάδοι εργαζομένων, κρατάει όρθιο τον ελληνικό τουρισμό και ενισχύει την εθνική οικονομία.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης, ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», ωστόσο όπως είπε, «πρέπει να αποσαφηνιστούν μέχρι την συζήτηση στην Ολομέλεια ασάφειες που υπάρχουν πάνω σε συγκεκριμένα σοβαρά ζητήματα όπως για παράδειγμα ότι δεν προσδιορίζεται το ποσό απώλειας εσόδων της εταιρίας , ενώ ζήτησε να υπάρξει μέριμνα και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που βρίσκονται μέσα στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.
Επιφυλάξεις εξέφρασε ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, επισημαίνοντας ότι «βεβαίως μας απασχολεί η εύρυθμη λειτουργία όλων των αεροδρομίων της χώρα αλλά προφανώς μας ενδιαφέρει και η διαφάνεια της σύμβασης παραχώρησης».
Παράλληλα, έκανε λόγο για «μείζον θεσμικό ατόπημα καθώς για την έκθεση αξιολόγησης, δεν υπήρξε διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς».
«Πάνω σε ένα ζήτημα που αφορά την κοινωνία, καθώς οι Έλληνες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν την κρατική ενίσχυση υπάρχει έλλειμμα διαβούλευσης», σημείωσε ο κ. Σκανδαλίδης.
Κατά της σύμβασης δήλωσε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι, «προχωρά σε απαλλαγές και συμψηφισμούς υπέρ των επιχειρήσεων με πακέτα έμμεσης και άμεσης χρηματοδότησης τα οποία πληρώνει ο ελληνικός λαός και ταυτόχρονα αγνοεί τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών».
«Ενισχύετε προνομιακά τη Φράπορτ για μια ακόμα φορά και εμείς καταψηφίζουμε όπως καταψηφίσαμε και την σύμβαση παραχώρησης», κατέληξε η κ. Μανωλάκου.
«Η σύμβαση οικονομικής ενίσχυσης προετοιμάστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο μην ξεχνάμε ότι ανήκει στους ξένους δανειστές μετά το τρίτο μνημόνιο και τη σκανδαλώδη σύμβαση που υπογράφηκε από τα τρία κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ και δεν υπόκειται σε κανένα έλεγχο από τη Βουλή. Το κόμμα μας είναι εναντίον των καταχρηστικών διεκδικήσεων για αυτό και καταψηφίζουμε. Εμείς παλεύουμε να αλλάξουμε τις συμβάσεις παραχώρησης», υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος.
«Καταρρέει η προπαγάνδα σας για τις ιδιωτικοποιήσεις και το αφήγημα σας ότι γλιτώνει το δημόσιο τα βάρη», υποστήριξε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25, Κρίτων Αρσένης.
Τόνισε ακόμα ότι, «την διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου, την απέκτησε η Φράπορτ μέσα από τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».
«Η γερμανική εταιρία δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ για υποδομές, οι οποίες έγιναν όλες μέσω ΕΣΠΑ και έρχεται τώρα η κυβέρνηση να την αποζημιώσει, επειδή μειώθηκαν τα έσοδα της. Υπάρχει ή δεν υπάρχει ελεύθερη οικονομία μαζί με το επιχειρηματικό ρίσκο; Γιατί να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο;» σημείωσε ο κ. Αρσένης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Οι τράπεζες που συνεργάζονται με την Αναπτυξιακή για το «Σπίτι μου ΙΙ»
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κατά 50% από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και κατά 50% από τα τραπεζικά ιδρύματα
Αύξηση 2,4% στις πωλήσεις αυτοκινήτων το 2024 - Τι δείχνουν τα στοιχεία
ΕΛΣΤΑΤ: Πέρυσι κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 243.796 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 238.117 το έτος 2023
«Σπίτι μου ΙΙ»: 35 ερωταπαντήσεις για το πρόγραμμα – Αναλυτικός οδηγός
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υποβολή των αιτήσεων, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τις ειδικές περιπτώσεις του «Σπίτι μου ΙΙ»
Άγγιξαν τα 2 δισ. οι επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα το 2024 - Τι αναμένεται το 2025
H φιλοξενία ενίσχυσε τη θέση της ως ο πιο ελκυστικός επενδυτικός κλάδος στα εμπορικά ακίνητα με αύξηση 100%
Τα 10 «κλειδιά» για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων
Ποιες δηλώσεις υποβάλλονται ψηφιακά στην πλατφόρμα myProperty και ποιες χειρόγραφα – Πότε πληρώνεται ο φόρος
Ποια ασφάλιστρα (δεν) μειώνουν οι ασφαλιστικές – Η τροπολογία ΠΑΣΟΚ και η πίεση Θεοδωρικάκου
Ποια ασφάλιστρα υγείας μειώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες – Το μήνυμα Θεοδωρικάκου – Το ραντεβού με ΠΑΣΟΚ
Το «δώρο» των 2,2 δισ. του πληθωρισμού στα σούπερ μάρκετ
Πάνω από 2,2 δισ. οι επιπλέον εισπράξεις των σούπερ μάρκετ την τελευταία πληθωριστική τριετία – Προσφορές και ιδιωτική ετικέτα τροφοδοτούν την κατανάλωση
Ραγδαία αύξηση του κόστους στέγασης σε τρία χρόνια - Τι δείχνει έρευνα
Το κόστος στέγασης πρόκειται για μείζον κοινωνικό πρόβλημα, σημειώνει η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ
Βαμβακίδης (BofA): Οι 2 προϋποθέσεις για να έχει η Ελλάδα μια μακρά θετική πορεία
Ο κ. Βαμβακίδης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από ότι περιμέναν οι αγορές μετά την πανδημία
ΟΔΔΗΧ: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο - Αντλήθηκαν 4 δισ.
Για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. - Στο 3,6% το επιτόκιο του ομολόγου