Σε μια απόφαση που αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για νέες έρευνες κατά των αμερικανικών κολοσσών του Διαδικτύου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι οι εθνικές αρχές προσωπικών δεδομένων μπορούν να διενεργούν έρευνες κατά της Facebook παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν έχει έδρα στις χώρες τους.
Η Facebook, όπως και οι Google, Twitter και Apple, διατηρεί την ευρωπαϊκή έδρα της στην Ιρλανδία, κυρίως για φορολογικούς λόγους, κάτι που σημαίνει ότι άμεσος αρμόδιος για τυχόν παραβάσεις σε θέματα ιδιωτικότητας είναι η ιρλανδική αρχή προστασίας δεδομένων.
Η υπόθεση που εξέτασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο άρχισε όταν η βελγική αρχή δεδομένων προσπάθησε να εμποδίσει τη Facebook από το να χρησιμοποιεί cookies για να παρακολουθεί τους Βέλγους χρήστες, ακόμα κι αν δεν διατηρούν λογαριασμό στο κοινωνικό δίκτυο. Η Facebook υποστήριξε ότι η βελγική αρχή είναι αναρμόδια για τέτοια μέτρα, οπότε η βελγική δικαιοσύνη ζήτησε τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Το δικαστήριο τελικά αποφάνθηκε πως «κάτω από ορισμένες συνθήκες, οι εθνικές αρχές μπορούν να ασκήσουν τις εξουσίες τους προκειμένου να φέρουν ενώπιον δικαστηρίου χώρας-μέλους οποιαδήποτε φερόμενη παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) ακόμα κι αν η εθνική αρχή δεν είναι η κύρια αρχή επίβλεψης».
Την απόφαση χαιρέτισε με δηλώσεις του στο Reuters η γενική διευθύντρια της οργάνωσης καταναλωτή BEUC, Μονίκ Γκόγιενς: «Οι περισσότερες εταιρείες των Big Tech έχουν έδρα στην Ιρλανδία, δεν θα έπρεπε όμως να επιφορτίζεται μόνο η αρμόδια αρχή της χώρας την προστασία 500 εκατομμυρίων καταναλωτών στην ΕΕ, ειδικά αν δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες».
Σύμφωνα με το Reuters, οι αρχές προστασίας δεδομένων αρκετών χωρών-μελών έχουν διαμαρτυρηθεί για την ιρλανδική αρχή υποστηρίζοντας ότι καθυστερεί στην έκδοση αποφάσεων.
Υποθέσεις που εκκρεμούν στην Ιρλανδία αφορούν μεταξύ άλλων το Instagram και το WhatsApp της Facebook καθώς και την Twitter, την Apple, την Verizon και το LinkedIn της Microsoft.
Latest News
Γιατί τα υποθαλάσσια καλώδια είναι «πειρασμός» για τους σαμποτέρ
Επιχειρήσεις και κυβερνήσεις βασίζονται στα υποθαλάσσια καλώδια για κρίσιμες δραστηριότητες - Πόσο ασφαλή είναι και πώς προκαλούνται φθορές
Η Baidu έκανε την έκπληξη - Πτώση εσόδων αλλά μικρότερη από το αναμενόμενο
Η Baidu κατέγραψε αύξηση 12% των εσόδων της από μη διαδικτυακό μάρκετινγκ στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια
Visa: 10 συμβουλές για να κάνετε τις αγορές σας με ασφάλεια
Όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Visa «Απειλές απάτης στις γιορτές 2024»’, οι απειλές κλιμακώνονται αυτή την περίοδο
Η Ινδονησία «στρίμωξε» την Apple - Πώς κέρδισε δεκαπλάσια επένδυση
Η Apple «πείστηκε» να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο αξεσουάρ και εξαρτημάτων στο Μπαντούνγκ της Δυτικής Ιάβας
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Πώς ο Τραμπ επιδιώκει να φέρει στα μέτρα του... Μασκ τον νόμο για αυτόνομα αυτοκίνητα
Η ομάδα Τραμπ επιδιώκει να κάνει πιο εύκολους τους κανόνες για την κατασκευή αυτόνομων αυτοκινήτων - Τυχαίο...;
Αυξημένες κατά 25% οι κυβερνοαπειλές στο λιανεμπόριο ενόψει της Black Friday
Οι απατεώνες συχνά παρουσιάζονται ως μεγάλα καταστήματα όπως η Amazon, η Walmart και το Etsy
«Θύμα» της επιτυχίας της η Nvidia - Τεράστια κέρδη αλλά κάτω από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις
Οι μετοχές της Nvidia υποχώρησαν περίπου 5% σε διευρυμένες συναλλαγές μετά την ανακοίνωση όπως αναφέρει το Bloomberg
Τι αξίζει η Google χωρίς τον Chrome;
Στη «δίκη της δεκαετίας» οι Αμερικανοί δικαστές ζητούν από την Google να αποχωριστεί τον Chrome. Πόσο σημαντικός είναι ο browser για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό;
Πού επεκτείνουν τη δράση τους Κινέζοι χάκερ - Ποιους διπλωμάτες παρακολουθεί το Ιράν
Τι δείχνει η τελευταία Έκθεση Δραστηριότητας APT της ESET για την κυβερνοασφάλεια και τη δράση επιλεγμένων ομάδων προηγμένων επίμονων απειλών (APT)