
Επιφύλαξη αποτυπώθηκε αμέσως μετά το άνοιγμα σε τιμή που αντιστοιχούσε σε άνοδο 0,02 μονάδων από το κλείσιμο της Τρίτης, που έγινε ωστόσο αμέσως ανώτερο ημέρας. Με τάση που διαμορφώνει η κυριαρχία της προσφοράς μετοχών για δύο τράπεζες (ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ) και η σημαντική υποχώρηση των επτά από τα 15 καθοδικά blue chip η αιώρηση των βασικών δεικτών με οριακές απώλειες αποτελούν τα χαρακτηριστικά των σημερινών συναλλαγών στο πρώτο ημίωρο.
Η αγορά συσσωρεύει πτωτικά πάλι με βασικό μήνυμα από το ταμπλό την αδυναμία του Γενικού Δείκτη να ξεπεράσει το κλείσιμο της προηγούμενης πτωτική συνεδρίασης.
Με έμφαση στη διατήρηση των πιέσεων στις μετοχές εκτός του τραπεζικού κλάδου, η διαπραγμάτευση στην αγορά της Αθήνας ξεκίνησε με τους επενδυτές να προκαλούν υπολογίσιμες μεταβολές θετικές και αρνητικές στις μετοχές του FTSE25 και σε αυτό θα στηρίζεται η όποια ισορροπία των βασικών δεικτών επιτευχθεί σήμερα. Στα πρώτα λεπτά το πλήθος των ανοδικών μετοχών συνολικά ήταν ελαφρώς μεγαλύτερο των καθοδικών, αλλά μόνο 77 εμφάνισαν πράξεις, γρήγορα όμως κυριάρχησαν αριθμητικά οι πτωτικές. Στο πρώτο τέταρτο ο τζίρος προσέγγισε τα 4,2 εκατ. ευρώ. ενώ δεν υπήρχαν blue chip που δεν είχαν αλλάξει χέρια μετοχές τους ως τις 10:45.
Το πλήθος των ανοδικών blue chip με υπολογίσιμα κέρδη είναι ασυνήθιστα μικρό, αφού μετά από 20 λεπτά ελεύθερων συναλλαγών άνοδο +3,14% έχει μόνο η ΜΥΤΙΛ, ενώ τα υπόλοιπα 10 ανοδικά ενισχύονταν από +0,10% ως +0,75% και είναι ΟΛΠ ΤΙΤC ΦΡΛΚ ΕΕΕ ΣΑΡ ΑΛΛΑΚΤΩΡ ΠΕΙΡ ΕΤΕ ΕΥΔΑΠ και μειώνονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Στον αντίποδα με απώλειες πάνω από -1% βρέθηκαν οι ΜΠΕΛΑ -4,71%, ΑΡΑΙΓ -2,04% ΔΕΗ -1,69%, ΕΥΡΩΒ -1,38% ΑΛΦΑΣ -1,22% ΕΛΠΕ -1,21% ΒΙΟ -1,14% ΤΕΝΕΡΓ -1,13% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,01%.
Η εικόνα των μεταβολών των κλαδικών δεικτών λίγα λεπτά πριν τις 11:00 έχει ως εξής: Καταναλωτικά Προϊόντα και Υπηρεσίες ΔΠΟ -2,08%, Κοινής Ωφέλειας ΔΚΩ -0,94%, Ενέργεια ΔΠΑ -0,39% ΔΤΡ -0,33%. Στον αντίποδα με τα μεγαλύτερα κέρδη οι δείκτες των εταιριών Βιομηχανικών Προϊόντων +2,29%, Προσωπικά Προϊόντα ΔΠΠ +0,71%, Εμπόριο ΔΕΜ +0,66%, Τηλεπικοινωνίες ΔΤΛ +0,42% και Εταιρίες για ΤΑΞΙΔΙΑ & ΑΝΑΨΥΧΗ ΔΤΑ +0,42%.
Κάτω από αυτά τα δεδομένα ο ΓΔ με τη συμπλήρωση των 30 πρώτων λεπτών, μετά από κλείσιμο την Τρίτη στις 920,03 μονάδες, είχε άνοιγμα στις 920,05 που είχε παραμείνει ως ανώτερο με κατώτερη τιμή τις 913,65. Η τιμή του στις 11:02 ήταν οι 913,65 με μεταβολή -0,69%. Ο τζίρος είχε διαμορφωθεί στα 7,5 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 0 ευρώ το πλήθος των ανοδικών μετοχών συνολικά ήταν 24 με 42 πτωτικές και 22 αμετάβλητες . Το εύρος διακύμανσης αποδίδεται στις εν εξελίξει πιέσεις που έχει προκαλέσει η κούραση των επενδυτών από την προσπάθεια συσσώρευσης πάνω από 920 μονάδες, με τεχνάσματα και κινήσεις τακτικής στις δημοπρασίες για την τιμή κλεισίματος μετοχών και δεικτών.
Η εικόνα των μεταβολών των μετοχών που προτιμούν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές αποτυπώνει τη βάση της ισορροπίας του μέσου όρου στην πρώτη ώρα με 19 πτωτικά blue chip 5 ανοδικά και ένα τον ΟΛΠ στα αμετάβλητα.
Από το πρωινό σχόλιο του τμήματος ανάλυσης της Merit Sec.: Ο ΓΔ υποχώρησε χθες κατά 0.78% και έκλεισε στις 920,03 μονάδες. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 900 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 910 και 900 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 930 και 950 μονάδες. Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στις αποφάσεις της FED που θα ανακοινωθούν σήμερα το βράδυ.


Latest News

Πλαγιοκόπησαν (και) το ΧΑ οι δασμοί Τραμπ - Μαζικές οι πωλήσεις σε όλο το ταμπλό
Η πίεση της αβεβαιότητας ήταν τέτοια που το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει τη ζώνη των 1.700 μονάδων

«Λυγίζει» και πάλι υπό τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ
Το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει την προσπάθεια αντίδρασης που εκδήλωσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι

Σβήνει τις απώλειες το ΧΑ, ισχυρές στηρίξεις από Coca Cola, Metlen
Η ελληνική αγορά φαίνεται να μπορεί να διαφοροποιηθεί από το παγκόσμιο sell off που πυροδότησε το δασμολογικό τσουνάμι του Αμερικανού προέδρου

Βράχος η Coca Cola συγκρατεί τη βουτιά του ΧΑ
Τα περιθώρια της πτώσης, χωρίς να κινδυνεύσει η μεσομακροπρόθεσμη τάση του ΧΑ, είναι έως τις 1.660 μονάδες

Ο «καυτός» Απρίλιος του Χρηματιστηρίου… reality check της bull market
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s στις 14 Μαρτίου επιτάχυνε μια τάση που φαινόταν κατά τη διάρκεια των ημερών που προηγήθηκαν

Στο φίνις «φόρτσαραν» οι τράπεζες - Εκλεισε πάνω από τις 1.700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το βασικό συμπέρασμα από τη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ ήταν ότι οι συναλλαγές ήταν επιφυλακτικές και προσεκτικές

Στα 52 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο της Metlen η Pantelakis
H Pantelakis θεωρεί ότι η εισαγωγή της Metlen στο LSE είναι ένας βασικός βραχυπρόθεσμος καταλύτης που πιθανόν να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους

Νευρική αναμονή και κινήσεις risk off στο ΧΑ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να μην χάσει την επαφή του με τις 1.700 μονάδες

Παλεύει με τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ - Νευρικότητα λόγω Τραμπ
Όπως και στην Ευρώπη, έτσι και στην Αθήνα, η νευρικότητα και η αναζήτηση θέσεων χαμηλού ρίσκου είναι στις προτεραιότητες αρκετών χαρτοφυλακίων που περιμένουν τις εξαγγελίες του Ντοναλντ Τραμπ

Ανοδική αντίδραση με αρκετά ερωτήματα και ανησυχίες στο ΧΑ
Η αβεβαιότητα συνεχίζει να κυριαρχεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τους επενδυτές να αναζητούν έναν «οδηγό επιβίωσης» σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον