Σε «modestly bullish» (μέτρια αγοραστής) από «bullish» (αγοραστής), ελληνικών μετοχών εμφανίζεται πλέον η Jefferies, σημειώνοντας πως το ΧΑ δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τα προ πανδημίας επίπεδα, καθώς η τελευταία θα αφήσει κάποιες μόνιμες πληγές στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, αλλά και την δυνητική παραγωγή, επηρεάζοντας την ανάπτυξη, την ώρα που οι ανοδικές αναθεωρήσεις στα εταιρικά κέρδη είναι υποτονικές, ενω και η λειτουργική μόχλευση είναι περιορισμένη.

Η κρίση του Covid-19 υπονόμευσε τη σκληρή δουλειά στη βελτίωση των δημοσιονομικών της Ελλάδας, ενώ παρά τα καλά νέα σχετικά με την αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων, αλλά και των ροών του Ταμείου Ανάκαμψης (7,5 δισ. εφέτος) υπάρχει κίνδυνος η πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% ετησίως την περίοδο 2021-22 να είναι αρκετά αισιόδοξη. Η αγορά προεξοφλεί πάντως καλύτερη επίδοση του ΑΕΠ το 2022 (5,3%) από το 2021 (3,45%), αν και η διάθεση των εμβολίων γίνεται με αργούς ρυθμούς.

Το ελληνικό χρηματιστήριο κυριαρχείται από εταιρείες που είναι εκτεθειμένες κύρια στις εγχώριες δραστηριότητες και οι οποίες, επιβίωσαν από τη βαθιά ύφεση της κρίσης χρέους, αλλά εξαρτώνται λιγότερο από τον οικονομικό κύκλο και το παγκόσμιο εμπόριο, σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Στους «survivors» της ελληνικής κρίσης οι αναλυτές της Jefferies ξεχωρίζουν ως τις μετοχές που «επιβίωσαν» τους τίτλους των Jumbo, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και Motor Oil για τις οποίες ωστόσο δεν υπάρχει κάποια σύσταση.

Αντίθετα σύσταση «αγοράς» υπάρχει για τις μετοχές ελληνικών εταιρειών που βρίσκονται εισηγμένες σε διεθνή χρηματιστήρια και ειδικότερα για τους τίτλους των Capital Product, Coca Cola HBC, Danaos, Gaslog Partners, Starbulk, Stealthgas και Tsakos Energy.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Άντεξε τις πιέσεις, με άλμα ΟΤΕ και «γύρισμα» από Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Άντεξε τις πιέσεις το ΧΑ, με άλμα ΟΤΕ και «γύρισμα» από Εθνική

Παρά το γεγονός ότι είδε να απειλούνται ακόμη και οι 1.450 μονάδες, το Χρηματιστήριο Αθηνών τελικά ήλεγξε στο μέτρο του δυνατού τις απώλειες και κράτησε τις 1.460 μονάδες στο κλείσιμο