
Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα, με τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί για τυχόν υπαινιγμούς, αργότερα μέσα στη μέρα, από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σχετικά με το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, δεδομένου ότι οι υψηλές αποτιμήσεις αρκετών περιουσιακών στοιχείων βασίζονται πάρα πολύ στην ατελείωτη προσφορά εξαιρετικά φθηνών κεφαλαίων.
Οι επενδυτές και κύρια οι επαγγελματίες διαχειριστές γνωρίζουν, ότι τα επίπεδα στα οποία έχουν φθάσει οι δείκτες των χρηματιστηρίων σε παγκόσμια κλίμακα, δεν αφορούν μόνο στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, ούτε στους ρυθμούς της ανάπτυξης, που απλά ξεκολλάει από την κρίση της πανδημίας του COVID-19. Η εξαιρετικά φθηνή ρευστότητα που διοχετεύθηκε από τις Κεντρικές Τράπεζες, έχει παίξει τον σημαντικότερο ρόλο και κάθε μήνυμα, από την ισχυρότερη εξ αυτών, προς την κατεύθυνση της σύσφιξης, θα ταράξει την παγκόσμια αγορά αξιών υψηλού ρίσκου.
Η Κριστίν Λαγκάρντ συνεχίζει τη ρητορική της αδιάλειπτης στήριξης της ΕΚΤ, μέχρις ότου η ανάκαμψη «ρίξει άγκυρα», όπως είπε χαρακτηριστικά, αυξάνοντας μάλιστα το ύψος των αγορών ομολόγων στους Καλοκαιρινούς μήνες. Ανάλογη στάση αναμένεται να αναγγείλει και η Federal, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της, εμμένοντας, πιθανότατα, στην άποψη ότι η επίδοση του πληθωρισμού στο 5% ετησίως είναι προσωρινή και σύντομα θα υποχωρήσει. Σημείωσε στο σχόλιό του ο Δημήτρης Τζάνας της ΚΥΚΛΟΣ ΑΧΕΠΕΥ.
Στην Αθήνα όμως, όπως και στα χρηματιστήρια των υπόλοιπων χωρών του ευρώ που στηρίζουν την οικονομική τους ανάπτυξη και στις τουριστικές υπηρεσίες, οι πιέσεις έφεραν πτώση και προέκυψαν από την απόφαση των Βρετανικών υγειονομικών αρχών να μεταθέσουν το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και των ταξιδιών για τέσσερις εβδομάδες. Η στάση αναμονής, πριν την απόφαση – χρησμό της Fed για τα επιτόκια και το QE το πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης, μετατράπηκε χθες σε διάθεση για ελάττωση της έκθεσης σε μετοχικές αξίες για καλό και για κακό. Η σύμπτωση χρονικά με την εκπνοή των σειρών Ιουνίου στα παράγωγα, συνέβαλλε στο να πάρουν μεγαλύτερη διάσταση οι πιέσεις, ώστε η μετακύλιση θέσεων να πραγματοποιηθεί με χαμηλότερο κόστος.
Υπήρξε ωστόσο για άλλη μια φορά προσπάθεια να αναπληρωθούν σε ένα ποσοστό οι απώλειες στα τελευταία λεπτά της διαπραγμάτευσης, που κορυφώθηκε στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος. Στα εξήντα εκατομμύρια ευρώ του τζίρου ως τις 17:00 προσετέθησαν άλλα δέκα που αποδείχθηκαν αρκετά για να επιστρέψει ο ΓΔ πάνω από τις 920 μονάδες έστω και οριακά. Το φαινόμενο ο τζίρος στην υποκείμενη αγορά να είναι περίπου όσο και στα παράγωγα υπογραμμίζει το πόσο σημαντικό ήταν, για τους επαγγελματίες επενδυτές και τους traders των παραγώγων, να υπάρξει συνεδρίαση με πιέσεις που τους διευκόλυναν. Για παράδειγμα ο όγκος των ΣΜΕ του FTSE25 που είναι τα ακριβότερα παράγωγα προϊόντα, καθώς η τιμή τους καθορίζεται από τα επίπεδα τιμών του δείκτη, από 504 τη Δευτέρα χθες ανήλθε στα 3881 για τη σειρά Ιουνίου. Ενώ για τη σειρά που από το μεσημέρι της Παρασκευής θα γίνει κυρίαρχη, του Ιουλίου δηλαδή, έφθασε στα 3709 από 484 την προηγούμενη. Συνεπώς, η χθεσινή πτώση για ορισμένους ήταν μια θεόσταλτη κατάσταση και έσπευσαν να την εκμεταλλευθούν.
Στα σχόλια του για την εικόνα της αγοράς την τρέχουσα εβδομάδα ο Δημήτρης Τζάνας ανέφερε χαρακτηριστικά: Διατηρούνται οι συνθήκες ρευστότητας στις Αγορές, επιτρέποντας στους χρηματιστηριακούς δείκτες να κινούνται σε ιστορικά υψηλές επιδόσεις, καθώς ακόμη η συντηρούμενη υγειονομική κρίση, αναγκάζει τις Κυβερνήσεις να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στη διαδικασία άρσης των περιοριστικών μέτρων, ώστε να επανέλθει η κανονικότητα. Με το θετικό momentum λοιπόν να διατηρείται στις Διεθνείς Αγορές, το Ελληνικό Χρηματιστήριο αναμένει τους θετικούς καταλύτες, που θα του επιτρέψουν την ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμισή του.
Επί του παρόντος, η συντηρούμενη συναλλακτική υποτονικότητα (μέσες ημερήσιες συναλλαγές τελευταίου 5ημερου στα €76 εκατ.) βοηθά στην παραμονή του ΓΔ πάνω από τις 900 μονάδες, με τη διαδικασία της εναλλαγής των Δεικτοβαρών τίτλων (rotation) για την ώθηση του προσήμου του σε θετικό έδαφος, την τελευταία ώρα κάθε συνεδρίασης. Την ίδια ώρα, η έγκριση της Α.Μ.Κ. της Alpha BankΑΛΦΑ -2,63%, οδηγεί στην άμεση υλοποίηση ενός εγχειρήματος που θα προσελκύσει, για μια ακόμη φορά, το ενδιαφέρον μερικών από τους κορυφαίους Θεσμικούς Επενδυτές, όπως την Vanguard, την Capital Research, την BlackRock, την Norges Bank και την Schroeders που ήδη κατέχει το 5,088% της Τράπεζας. Με την ολοκλήρωσή της στο τέλος του μήνα, να μεταφέρει ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης για τις προοπτικές του Τραπεζικού κλάδου.


Latest News

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS