
Όταν σκεφτόμαστε τις προηγούμενες Συνόδους Κορυφής της G7, οι περισσότεροι άνθρωποι θα θυμούνται περισσότερο τις ευκαιρίες απλώς να φωτογραφιστούν μαζί οι ηγέτες που έχουν υπογράψει διάφορες αποφάσεις. Αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις ένα G7 μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές στην πολιτική. Ετσι έγινε το 2009 όταν σε συνεννόηση με αφρικανούς ηγέτες άνοιξε νέο έδαφος στη διεθνή ανάπτυξη.
Οι οιωνοί για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου δεν είναι ακόμη ενθαρρυντικοί. Η συντριπτική πλειονότητα των 2,5 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου COVID-19 που έχουν παραχθεί μέχρι στιγμής έχουν πάει στις πλουσιότερες χώρες. Η Υποσαχάρια Αφρική έχει λάβει λιγότερο από 2%. Ως αποτέλεσμα, μόνο το 2% του πληθυσμού της περιοχής είχε πρόσβαση σε πρώτο εμβόλιο εμβολιασμού και μόνο το 0,2% εμβολιάστηκε πλήρως. Ο αγγλικανός αρχιεπίσκοπος του Κέιπ Τάουν, Thabo Makgoba, αποκαλεί αυτή την κατάσταση «απαρτχάιντ εμβολίων». Και σήμερα, με τα αφρικανικά ποσοστά μόλυνσης COVID-19 να αυξάνονται κατά περίπου 25% την εβδομάδα, οι φτωχότερες χώρες του κόσμου αντιμετωπίζουν δύο προβλήματα που ίσως μόνο το G7 μπορεί να επιλύσει. Πρώτον, δεν μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου εάν πρέπει να περιμένουν στην ουρά αυτό το καλοκαίρι και το φθινόπωρο για τις υπόλοιπες δόσεις, οι περισσότερες από τις οποίες δεν θα φτάσουν μέχρι τον επόμενο χρόνο. Δεύτερον, δεν μπορούν να φθάσουν στα δυτικά επίπεδα ανοσοποίησης ή να προστατευτούν με εξοπλισμό προστασίας χωρίς περισσότερη οικονομική υποστήριξη: χρειάζονται 16 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα φέτος και άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.
Μια πρόταση από τους ηγέτες της Νορβηγίας και της Νότιας Αφρικής δείχνει πώς ο κόσμος μπορεί να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα. Ο τύπος τους λαμβάνει υπόψη το εισόδημα και τον πλούτο κάθε χώρας, καθώς και τα διαφορικά οφέλη που θα λάβουν από το άνοιγμα της παγκόσμιας οικονομίας. Με βάση την ικανότητά τους να πληρώνουν, το G7, μαζί με τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία, θα αντισταθμίσουν το 67% του κόστους. Οι ΗΠΑ θα πληρώνουν το 27%, η Ευρώπη το 22%, το Ηνωμένο Βασίλειο το 5% και η Ιαπωνία το 6%, με τον Καναδά, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία να συμμετέχουν με 2% εκάστη. Αλλες χώρες της G20, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ρωσίας και των κρατών πετρελαίου, θα καλύψουν τα υπόλοιπα. Υπάρχει όμως, όπως είπε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο κίνδυνος να γίνουν όλα πολύ αργά. Ο κόσμος χρειάζεται παρέμβαση από την G7, διαφορετικά οι ζωές θα συνεχίσουν να χάνονται. Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει ένα εμβόλιο τύπου απαρτχάιντ.
Ο Gordon Brown είναι πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας. Είναι ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Εκπαίδευση και πρόεδρος του συμβουλίου του International Commission on Financing Global Education Opportunity.


Latest News

Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός και Χρηματοοικονομική Ανασφάλεια στους πολίτες του 21ου Αιώνα
Όταν η χρηματοοικονομική άγνοια κοστίζει και η ανασφάλεια κυριαρχεί

«Έχει θέση η Τουρκία στην ευρωπαϊκή άμυνα;»
Το διευθυντήριο των Βρυξελλών εύλογα «έχασε τη Γη κάτω από τα πόδια του», μόλις ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ γνωστοποίησε τη βούλησή του να διακόψει η χώρα του την εγγύηση της ασφάλειας της Ευρώπης

«Στοπ σε διαταγή πληρωμής – Δεν υπήρχε νόμιμη επικύρωση εγγράφων»
Η μη κατάθεση επικυρωμένων αντιγράφων καθιστά την απαίτηση ανυπόστατη - Η δικαστική απόφαση

Bitcoin, Ethereum, Solana. Η διαγραμματική εικόνα μετά τις πιέσεις του τελευταίου διμήνου
Η προτερόχρονη των αμερικανικών εκλογών αισιοδοξία για την κρύπτο αγορά έχει δώσει τη θέση της σε μια διστακτικότητα, που έχει οδηγήσει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων πολύ χαμηλότερα. Κι έτσι, πολλά νομίσματα (ξανα)έγιναν ελκυστικά.

Ενας κόσμος που γύρισε ανάποδα
Οι πολιτικές και οι αβεβαιότητες της δεύτερης κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχουν πλήξει την παγκόσμια οικονομία με εξωγενές σοκ

Τι φοβάται η Fed και δεν μειώνει επιτόκια
Άνευ ετέρου, η αβεβαιότητα για την οικονομία των ΗΠΑ είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερο την επενδυτική κοινότητα. Και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, απλά επιβεβαιώνει.
![Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/enfia-600x360.jpg)
Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]
Έκπτωση λόγω ασφάλισης των κατοικιών
![Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/taxes-scaled-1-600x429.jpg)
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]
Προϋποθέσεις άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής με αίτημα αναστολής καταβολής ποσοστού 50% του αμφισβητούμενου ποσού

Από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός - Ποια επιδόματα επηρεάζονται
Ο αυξημένος κατώτατος μισθός θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2025 στους μισθωτούς του ιδιωτικό τομέα - Ποιους δημοσίους υπαλλήλους επηρεάζει

Ο ρόλος των Ψηφιακών Διδύμων στη βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση Έξυπνων Πόλεων – Η περίπτωση της Αθήνας
Η τεχνολογία των Ψηφιακών Διδύμων έχει αρχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση των αστικών κέντρων